Bugojno "zona sumraka" za Hrvate
[ # ]

Bugojno "zona sumraka" za Hrvate

U Bugojnu je jučer navršeno 12 godina od oslobođenja, odnosno razmjene 294 zatočena Hrvata, koji su osam mjeseci proveli po bugojanskim logorima. Oni su bili zatočeni od strane pripadnika Armije RBiH.
Prema izjavama svjedoka, u Bugojnu je postojalo mnogo logora u kojima su bili zatočeni hrvatski civili i vojnici, koji su u njima proživjeli razne torture od premlaćivanja, izgladnjivanja, nasilnog vađenja krvi, pa sve do odvođenja na prvu liniju ratišta, ranjavanja i ubojstava.

Predsjednik bugojanske HVIDRA i bivši logoraš Miroslav Zelić rekao je da je pet osoba ubijeno ili u logoru ili na prvoj liniji ratišta gdje su kopali rovove, 20 osoba ih odvedeno i za njih se još ne zna gdje su odvedeni i gdje se nalaze njihova tijela, a oko 10 osoba je ranjeno na prisilnom radu.

Prema izjavama svjedoka, najzloglasniji logori, osim "Stadiona" gdje su na kraju smješteni svi preživjeli zatočenici, bili su "BH banka", "Gimnazija" i "Salon namještaja", a pored njih bilo je još oko 10 manjih logora gdje su bili zatočeni Hrvati.

Nezavisne novine, prenoseći mišljenje bivših logoraša, pišu kako je za postojanje logora i katastrofalno stanje u njima odgovornost bi trebao snositi upravnik logora "Stadion" Nisvet Gasal, a najveću odgovornost za situaciju za vrijeme rata i predsjednik ratnog predsjedništva Bugojna Dževad Mlaćo, koji nikad nije procesuiran i protiv koga nije bila podignuta optužnica.

"Prvih mjesec dana u logoru bili su najteži, dolazili su najokorjeliji pripadnici Armije RBiH da nas svakodnevno premlaćuju. Nije prošao nijedan dan da nisu nekog izvodili, ali su se maltretiranja s vremenom smanjila", rekao je Zekić i istakao da postoje stotine izjava svjedoka.

Tajnik Udruge obitelji poginulih i nestalih Bugojno Vanda Havranek rekla je jučer tim povodom da je položaj Hrvata u Bugojnu, kao i u cijeloj Federaciji BiH vrlo loš i da je taj grad danas "prava zona sumraka".

"Nikakav napredak u Bugojnu nije postignut. Hrvati nisu dobili nikakva prava, a očito je da napadi i nedavno ubojstvo povratnika Ilije Šute pokazuje kakvo je pravo stanje u tom gradu", rekla je Havranekova.

Prema njenim riječima, s vremena na vrijeme napadi na Hrvate u Bugojnu budu učestali kao što je to slučaj u posljednje vrijeme.

"Incidente najčešće uzrokuju oni koji su i u ratu to radili", rekla je Havranekova i dodala da bi se Hrvati osjećali sigurnije kada bi određene osobe bile procesuirane za počinjene zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

Govoreći o 12. godišnjici od izlaska zatočenih Hrvata iz logora "Stadion", Havranekova je pojasnila da su i civili za vrijeme prošlog rata u BiH bili maltretirani i da je "cijeli grad u to vrijeme bio jedan logor, odnosno da su i civili odvođeni iz svojih kuća u neke male lokalne zatvore".

"U Bugojnu je prije rata u gradu živjelo 12.500 Hrvata, a sada ih živi 4.199", rekao je jedan od župnika iz Bugojna fra Mario Jelić i dodao da se nastavljaju pritisci na Hrvate.


Pincom.info

20.03.2006. ...18:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv