ZA UBOJSTVO 4000 HRVATA
[ # ]


ZLOČINCI KAO KRIVOKRADICE Iza pripadnika postrojbi Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade ostali su nekažnjeni zločini u Miletićima, Maljinama, Travniku, Bugojnu, Rostovu, Šušnju, Bilivodama, Crkvicama, Gućoj Gori, Križančevu Selu... Ostala su pusta i uništena sela, a krivci su kažnjeni kao da su krivokradice ili su skrivili neku tešku prometnu nesreću
U srijedu su Hrvati u srednjoj Bosni s nestrpljenjem čekali vijesti iz Haaga i visinu izrečenih kazni oficirima Armije BiH, generalu Enveru Hadžihasanoviću, zapovjedniku Trećeg korpusa, i brigadiru Amiru Kuburi, zapovjedniku Sedme muslimanske brigade iz sastava tog korpusa.
No, vijesti su dočekali s nevjericom jer ova dva visoka oficira Armije BiH, u ratu na području srednje Bosne gospodari života i smrti, kažnjeni su s pet, odnosno s 2,5 godine zatvora. Kazne su doslovno smiješne, ako se zna zašto su optuženi (po zapovjednoj odgovornosti za kršenje ratnoga prava i običaja, za ubojstva, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje naselja, pljačku, uništavanje vjerskih objekata...) i ono što su činile postrojbe kojima su zapovijedali.

Ostavili pustoš
— Takve kazne — kaže nam jedan sudac iz srednje Bosne — dajemo ozbiljnijim šumokradicama, ili pak krivcima težih prometnih nesreća.
A "junaci" ove smiješne i tužne haaške priče, "haaške pravde", Enver Hadžihasanović i Amir Kubura i postrojbe kojima su zapovjedali iza sebe su u srednjoj Bosni ostavile pravu pustoš. Hrvati su na tom dijelu BiH od "Armije koja brani Bosnu" doživjeli najveću tragediju u svojoj povijesti.
Prognano je više od 100.000 Hrvata, poginulo ih je i ubijeno više od četiri tisuće, a među njima i više stotina civila, staraca, žena, djece, zarobljenih i ranjenih pripadnika HVO-a.
Kroz muslimanske logore pod nadzorom pripadnika Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade u Zenici, Travniku, Busovači, Fojnici, Bugojnu..., maltretiranja, ponižavanja, mučenja..., prošlo je više od 2000 Hrvata. Jednom broju zatočenih izgubio se svaki trag. Imovina prognanih Hrvata je opljačkana, uzurpirana ili potpuno uništena, a brojka potpuno uništenih stambenih objekata prelazi 20.000. Uništeno je ili teško oštećeno više desetaka sakralnih objekata i više tisuća nadgrobnih spomenika. Maltretirani su i ubijani svećenici i časne sestre, pljačkana je crkvena i samostanska imovina i kulturno-povijesno blago.
Iza pripadnika postrojbe Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade (osnovao je Alija Izetbegović, a zapovjednik Amir Kubura bio je njegov čovjek od iznimnog povjerenja) i odreda El Mudžahid, ostali su nekažnjeni zločini u Miletićima, Maljinama, Travniku, Bugojnu, Rostovu, Šušnju, Bilivodama, Crkvicama, Gućoj Gori, Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Zabilju, Kiseljaku (općina Žepče) u Kaknju, Kraljevoj Sutjesci, Fojnici, Varešu...!
Ostala su pusta i potpuno uništena sela u koja se još uvijek nitko nije vratio, a od 100.000 prognanih Hrvata vratilo ih se tek tridesetak posto. Ništa bolje, samo u manjem opsegu (zbog malobrojnosti), nisu prošli ni Srbi, a posebno su teško stradali u naselju Vozuća (općina Zavidovići), kada su postrojbe Trećeg korpusa i Sedme muslimanske brigade, te poglavito odreda El Mudžahid ubile više stotina Srba, civila i zarobljenih vojnika. A za osvojenu pušku i drugo vatreno oružje nagrađivani su sa 100, a za ubijenog Srbina nagrada je iznosila 50 DEM.

Tužne usporedbe
I za sve to i još mnoga nedjela koja su počinili potčinjeni Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi na području srednje Bosne pet i 2,5 godine zatvora. Kazne kao za stotinjak posječenih bukava, ili za jednu težu prometnu nesreću. Tužno i nečuveno, posebno ako se zna da su, primjerice, Vitežani Drago Josipović, iako mu sudjelovanje u ubojstvu jednog zarobljenog Bošnjaka uopće nije dokazano, osuđen na dvanaest godina zatvora, a Vitežanin Anto Furundžija na deset godina zatvora jer nije spriječio silovanje jedne Bošnjakinje.
A kazne i Josipoviću, i Furundžiji, i Hadžihasanoviću, i Kuburi izrekao je isti — Haaški sud.


Travničaninu odsjekli glavu

Po svireposti posebno su se isticali pripadnici Sedme muslimanske brigade, zapovjednika Amira Kubure.
U sastavu ove brigade bio je zloglasan odred "Alahovih ratnika", El Mudžahid (sjedište u Zenici), sastavljen od "uvezenih branitelja Bosne i islama", ali i od domaćih mudžahedina koji su za ispite sposobnosti, odanosti i pripadnosti činili teške zločine, čak i ritualna klanja (Travničaninu Draganu Popoviću je ritualno sabljom odsječena glava u logoru u Orašcu u općini Travnik).

DVOSTRUKI KRITERIJI TRIBUNALA

ANTO FURUNDŽIJA
10 GODINA
Dobio je deset godina zatvora jer nije spriječio silovanje jedne Bošnjakinje
DRAGO JOSIPOVIĆ
12 GODINA
Osuđen na dvanaest godina zatvora iako mu uopće nije dokazano sudjelovanje u ubojstvu jednog zarobljenog Bošnjaka

Vecernji list

17.03.2006. ...17:25 [ Komentari (3) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv