Kardinal ne želi potpis protiv Hrvata
[ # ]



Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pozvao je predsjednika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i hrvatskoga člana BiH Predsjedništva Ivu Miru Jovića da ne prihvate ustavne promjene ...


...koje bi bile na štetu Hrvata, doznaje Večernji list.

"Kardinal je jasno rekao da nema potpisa na sporazum ukoliko je na štetu Hrvata", potvrdio je Jović, koji je u ponedjeljak zajedno s Čovićem razgovarao s kardinalom Puljićem u Sarajevu.

Jović je dodao da rješenja koja zagovara HDZ idu u pravcu jačanja jednakopravne pozicije Hrvata. Predsjednik HDZ-a izrazio je optimizam prije završnog kruga pregovora, unatoč razlikama u stajalištima koje postoje između predstavnika triju naroda.

Čović se u ponedjeljak u Sarajevu susreo i s američkim veleposlanikom u BiH Douglasom McElhaneyom i predsjednikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem.

O tome je sastanku telefonski konzultiran i čelnik SNSD-a Milorad Dodik.

Čović je potvrdio da i dalje postoje različita gledanja na posljednju spornu točku načina biranja članova Predsjedništva.

U slučaju neizravnog biranja kroz Parlament, što podupire i Venecijanska komisija, predsjednik SDA uvjetuje da se članovi Predsjedništva biraju u Zastupničkom domu, gdje dominiraju bošnjački zastupnici.

Čović pak traži da kandidate za Predsjedništvo predlaže poseban nacionalni klub zastupnika te da ih potvrdi Dom naroda, gdje Hrvati imaju jednak broj zastupnika.

Čelnik HDZ-a očekuje da će se dogovor postići jer bi, kako tvrdi, promjene bile bolje od zadržavanja sadašnjeg stanja.

Ne usklade li se stajališta propast će pregovori, a sljedeći izbori održat će se po starom režimu kojim se jača podjela zemlje na dva entiteta.


BLJESAK.INFO



15.03.2006. ...10:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv