Daj marku, i ne moraš platiti TV pretplatu
[ # ]

Image Hosted by ImageShack.us
Ni nakon što se od Nove godine RTV pristojba u BiH počela naplaćivati putem zajedničkog računa za telefonske impulse, mnogi Livnjaci, a vjerojatno i drugi žitelji države koji nisu zadovoljni programom ...


...kako federalne, tako i državne RTV, iznašli su način kako elegantno izbjeći izvršavanje te zakonske obveze.

Naime, kada je bio tek usvojen ovaj najnoviji dogovor o plaćanju RTV pristojbe, mnogi su na ovom području najavljivali kako će s ciljem izbjegavanja plaćanja te pristojbe jednostavno isključiti iz PTT mreže svoje fiksne telefone, te da će im potom jedina veza sa svijetom biti mobitel.

Međutim, to se ipak nije dogodilo, ili barem nama nije poznato da se netko odrekao svoga fiksnog telefona. Rekli bismo, zašto i bi kada se plaćanje RTV pristojbe, barem privremeno, može izbjeći na mnogo jednostavniji način. Stvar je u biti posve jednostavna.

Oni koji ne žele plaćati RTV pristojbu, iz ukupne novčane svote koja im je došla za telefon odbiju šest KM, koliko stoji pristojba, i posebnom uplatnicom izmire ostatak, plate, dakle, samo onaj iznos koji se odnosi na telefonske impulse. Ta "operacija" ih košta jednu KM poštarine, ali za mnoge je bolje i to nego platiti još pet KM, koliko košta RTV pristojba.

I što je također veoma bitno, samim tim potezom automatski se izbjegava opasnost od isključivanja telefona.

U livanjskoj pošti Slobodna Dalmacija doznaje kako na ovakav način mnogi izbjegavaju platiti RTV pristojbu. Samo, naime, rijetki prijašnji neplatiše pristaju na to da u sklopu telefonskog računa plate i RTV pristojbu.

"Pošti je svanulo", kaže jedan od onih koje smo zatekli u livanjskoj poštanskoj šalter dvorani.

Od svakog neplatiše RTV pristojbe pošta ubere po jednu KM poštarine.

I upravo zbog toga, premda mu se program kako državne, tako i federalne TV nimalo ne sviđa, on ukupan telefonski račun plaća u cijelosti.

Bilo kako bilo, RTV pretplata ne prolazi u Livnu. Razloge čini se ipak ne treba isključivo tražiti u svijesti i savjesti ovdašnjih žitelja, već i u činjenici da većina Hrvata ovoga kraja federalnu i državnu televiziju ne doživljava i kao svoju TV.

Zvuči doista nevjerojatno da na tako velikom prostoru od Drvara do Mostara niti državna, a niti federalna RTV nemaju niti jedno svoje organizirano dopisništvo. Ispada tako da odgovorne u tim kućama ovaj kraj veoma malo zanima.

Opravdanja koja se uglavnom svode na nedostatak novca nitko ozbiljan ne prihvaća. Jer, kada bi se isključivo radilo o financijama, spomenute televizije ne bi uopće mogle funkcionirati.

www.bljesak.info


22.02.2006. ...20:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv