< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Svibanj 2009 (1)
Svibanj 2008 (1)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (4)
Siječanj 2007 (2)
Prosinac 2006 (4)
Studeni 2006 (7)
Listopad 2006 (4)
Rujan 2006 (6)
Kolovoz 2006 (6)
Veljača 2006 (5)
Siječanj 2006 (7)
Prosinac 2005 (13)
Studeni 2005 (4)
Listopad 2005 (18)
Rujan 2005 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari On/Off

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


A JA ČITAM:


NEO
NIKOLA(SAN)
PODLOGA
INSOMANIA
MOJA SEKA
MOJA ŠOGI


free image hosting









Ovo će stranice biti ispisane dogodovštianama naše male obitelji mame Nine,
tate Renata i malene Eline!!!Naravno i Elininim usponima i padovima!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket






Web Counter
Get a Web Counter


myspace


brtann@hotmail.com



utorak, 19.12.2006.

...36.tjedan



Promjene koje osjeća trudnica

U očekivanju početka porođaja pokušajte se sasvim normalno ponašati. Opustite se laganim vježbama opuštanja ili šetnjama. Prehranu organizirajte tako da jedete više puta na dan manje obroke i lako probavljive namirnice. Vi ste do sada vjerovatno dobili 11-14 kilograma.

U ovom tjednu trudnoće gornji dio maternice (fundus) dosiže najvišu točku. Dopire do same prsne kosti zbog čega ćete vjerojatno osjećati posljedice pritiska uvećale maternice na okolne organe (pluća, želudac). Spuštanje bebine glave, kao priprema za porođaj, može se desiti nekoliko tjedana prije porođaja, ili tek kad on počne. Kada se beba spusti, lakše ćete disati i manje ćete osjećati žgaravicu, jer se pritisak ispod pluća i na trbuh smanjio. Ali, zbog toga je sada donji dio prignječen (mokraćni mjehur).

Posteljica je ostarila. Kada biste je mogli vidjeti pod mikroskopom, vidjeli biste znake starosti. Tijekom posljednjih tjedana trudnoće više ne obavlja svoju ulogu tako dobro kao u ranijem razdoblju.

Jedno od trenutačno ne tako važnih djelovanja hormona trudnoće je njihov utjecaj na korijen kose. Uobičajeno naša kosa raste različitom brzinom, vlasi prolaze u isto vrijeme različite faze razvitka i ispadaju u različito vrijeme. No, tijekom trudnoće dolazi do ujednačenog rasta vlasi kose. Većina vlasi za vrijeme trudnoće intenzivno raste - što će za posljedicu imati pojačano ispadanje kose nakon poroda.

U ovo vrijeme kontrole se obavljaju svaka dva tjedna ili svaki tjedan sve do porođaja.

Ukoliko to niste do sada učinili, 36. tjedan je krajnje vrijeme da spakirate vaše i bebine stvari za bolnicu, a možete napraviti i plan porođaja.


Vaša beba
Lice bebe je glatko, debeljuškasto, a obraščići popunjeni. Zadebljali obraščići barem dijelom dolaze uslijed razvitka čeljusnih mišića prilikom sisanja palca. Glavica bebe je sasvim oblikovana, a koštani šavovi nisu sasvim čvrsti i potpuno srasli, te se kosti mogu za vrijeme poroda nešto primaknuti i čak preklopiti kako bi se veličina glave prilagodila porođajnom kanalu.

Vaša beba je dugačka oko 46 cm, i teška 2.500 - 2.750 g.


bilo kako bilo...meni u posljednje vrijeme nije baš najbolje,često se osjećam malaksalo,i umorno...česte mučnine,moram paziti šta stavljam u usta...ma uglavno moje tijelo se priprema na porod..tako kaže i gini!!!
malena
Elina dolazi u skoro na svijet,i to se očekuje svakog trenutka i vjerujte bit ćete obavješteni...termin 4.1.2007
pusa od Elinine mame Nine
cerek

- 15:48 - A reCi ... SaMo(6) - PrInTaJ - reFrEsh..

nedjelja, 17.12.2006.

...35.tjedan


Promjene koje osjeća trudnica

U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemeroida, otečeni zglobovi i prsti. Ne oblačite usku odjeću, i ako do sada niste, poskidajte prstenje s ruku ako postane pretijesno.

Potrebe ploda za vitaminima i mineralima su u ovo vrijeme osobito veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske dodatke u prehrani.

Kako se bliži vrijeme porođaja, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porođajnog kanala. Krajem 28. tjedna negdje oko 30% beba je okrenuto na zadak, a ovaj broj se do porođaja smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. Ukoliko je vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodove vode, a posteljica zauzima povoljan položaj - može se pokušati vanjski okret bebe na glavu. Vanjski okret se sastoji od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomjeranjem ruku preko vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj. Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obavezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.


Vaša beba

Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega snažno se povećava njena težina. U ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedno! Prije svega se odlaže potkožno masno tkivo, tako da beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon poroda mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz života unutar maternice.

Veličina bebe je 44 cm, a težina oko 2300-2550 g.

Možete isprobati jednostavan test praćenja bebinih pokreta svaki dan u isto vrijeme. Uzmite sat ili štopericu i pratite koliko vremena treba bebi da napravi deset pokreta. Ako joj treba duže od sat vremena, popijte malo tekućine i probajte ponovo. Imajte na umu da su sve bebe različite pa im je i ritam budnosti i spavanja različit. Pokrete bebe možete pratiti nekoliko dana i iz više praćenja izvesti konačni rezultat. Ako je prošlo više od dva sata s vrlo malo pokreta ili bez ikakvih pokreta, nazovite svog liječnika.


- 15:25 - A reCi ... SaMo(1) - PrInTaJ - reFrEsh..

nedjelja, 10.12.2006.

34.tjedan



Promjene koje osjeća trudnica

Photobucket - Video and Image Hosting

Ako niste bili na bolovanju zbog komplikcija u trudnoći i ako ste do sada radili, vrijeme je za porodiljski dopust. Porodiljski dopust je vaše zakonsko pravo, a obuhvaća 45 dana prije termina poroda i 6 mjeseci po rođenju bebe.

Vaše tijelo se sve više priprema za porođaj i možete primijetiti sve učestalije kontrakcije (Braxton Hicksove kontrakcije). One su uglavnom bezbolne i nemaju ujednačen ritam ponavljanja.

Od ovog tjedna možete započeti s perinealnom masažom koja je korisna za pripremanje međice za porod.

Možete primijetiti da su vam pojedini dijelovi tijela natečeni (na licu dio oko očiju, usta, ruke i prsti na rukama, potkoljenice, gležnjevi, stopala). Odmarajte se što više, lezite i podignite noge na povišeno. Oticanje nestaje odmorom. Svako oticanje koje je povezano s boli i ne nestaje unutar 24 sata, treba napomenuti svom liječniku koji prati trudnoću.

Budući da beba pritišće vaše unutarnje organe, možete osjetiti još veći pritisak na mjehur, otežano disanje (pritisak na ošit), mogu se pojaviti hemeroidi.

Progesteron u tijelu uzrokuje opuštenost mokraćnog mjehura i sfinktera pa je normalno da vam pobjegne malo mokraće kad se nasmijete ili kihnete. Posumnjate li da vam otječe previše tekućine, zovite liječnika ili otiđite u bolnicu jer to može biti otjecanje plodne vode.



Vaša beba

Vaša beba sve više ima ponašanje novorođenčeta. Pokreće se, sluša, osjeća, oči reagiraju na jarko svjetlo, možda i raspoznaje mutne obrise, ali prije svega razvitkom moždanih stanica i veza između njih omogućeno joj je da uči.

Dok spava, njezine se oči jako pomiču, te pretpostavljamo da može imati živopisne snove. Trepavice i obrve su potpuno razvijene.

Beba ima sve manje mjesta pa postoji mogućnost da je već zauzela položaj u kojem će i ostati do poroda.

Dužina bebe je oko 43 cm i teži od 2000g do 2300 g.

- 09:08 - A reCi ... SaMo(0) - PrInTaJ - reFrEsh..

subota, 02.12.2006.

I TAKO MALENA RASTE....


Photobucket - Video and Image Hosting

OVO JE GLAVICA MOJE PRINCEZE...

S BEBAČOM JE SVE U REDU,MALENA NAPREDUJE....OKRENULA SE,GLAVA JE DOLJE!!!
E SAD BISER MOG GINEKOLOGA-TERMIN PO VELIČINE BEBE ISPADA 4.1.
ALI DA RAČUNAM 22 DANA+ / 22 DANA-


INAČE JA SE DOBRO OSJEĆAM MALO SAM SAD UMORNA...ALI VIŠE OD LJUDI NEGO ZBOG TRUDNOĆE..
PUSA SVIMA!!!!




- 17:15 - A reCi ... SaMo(4) - PrInTaJ - reFrEsh..

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.