Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lightysky

Marketing

...35.tjedan


Promjene koje osjeća trudnica

U ovo vrijeme poteškoće može stvarati zadržavanje ili retencija tekućine, čije posljedice mogu biti proširene vene, pojava hemeroida, otečeni zglobovi i prsti. Ne oblačite usku odjeću, i ako do sada niste, poskidajte prstenje s ruku ako postane pretijesno.

Potrebe ploda za vitaminima i mineralima su u ovo vrijeme osobito veliki, obratite pažnju na prehranu, kao i vitaminske dodatke u prehrani.

Kako se bliži vrijeme porođaja, većina beba leži glavom okrenuta prema izlaznom dijelu porođajnog kanala. Krajem 28. tjedna negdje oko 30% beba je okrenuto na zadak, a ovaj broj se do porođaja smanjuje, tako da svega 5% beba ostaje okrenuto na zadak i tako se porađa. Ukoliko je vaša beba okrenuta na zadak, prisutno je dovoljno plodove vode, a posteljica zauzima povoljan položaj - može se pokušati vanjski okret bebe na glavu. Vanjski okret se sastoji od nježnih pokreta koji se vrše polaganjem i pomjeranjem ruku preko vašeg trbuha, pri čemu se beba potiskuje iz zauzetog i okreće u željeni položaj. Vanjski okret se zbog mogućih komplikacija obavezno vrši uz intenzivan nadzor u bolničkim uvjetima.


Vaša beba

Vaša beba intenzivno napreduje, prije svega snažno se povećava njena težina. U ovo vrijeme dobiva gotovo 200 - 250 g/tjedno! Prije svega se odlaže potkožno masno tkivo, tako da beba zadobiva konačni bucmasti izgled. U ovom tjednu nokti dosežu vrhove prstiju, a kod nekih beba mogu biti i duži, te se nakon poroda mogu naći čak i ogrebotine na licu koje potječu iz života unutar maternice.

Veličina bebe je 44 cm, a težina oko 2300-2550 g.

Možete isprobati jednostavan test praćenja bebinih pokreta svaki dan u isto vrijeme. Uzmite sat ili štopericu i pratite koliko vremena treba bebi da napravi deset pokreta. Ako joj treba duže od sat vremena, popijte malo tekućine i probajte ponovo. Imajte na umu da su sve bebe različite pa im je i ritam budnosti i spavanja različit. Pokrete bebe možete pratiti nekoliko dana i iz više praćenja izvesti konačni rezultat. Ako je prošlo više od dva sata s vrlo malo pokreta ili bez ikakvih pokreta, nazovite svog liječnika.




Post je objavljen 17.12.2006. u 15:25 sati.