Lika na dlanu ...

srijeda, 06.12.2006.

POZNATI LIČANI

Zadovoljstvo mi je da Vam na svom blogu predstavim jednog našeg poznatog Ličanina, Franju Brozinčevića, utemeljivača i pionira automobilske industrije, koji je svojim pregalačkim radom zadivio našu Liku, Švicarsku, pa i svijet onoga vremena.


Obitelj Brozinčević u svojoj tvornici

Franjo Brozinčević (1874.-1933.)

Napustivši rodno Brinje, otišao je u Švicarsku trbuhom za kruhom. Tamo je ubrzo pokrenuo vlastitu tvornicu, a proizvodio je - automobile! Njegova vozila postala su ponos Švicarske automobilske industrije. Franjina tvornica nosila je ime "Franz Brozincevic Wetzikon", prema njegovu imenu i imenu mjesta u kojem je tvrtka bila smještena. Pod trigramom "FBW" proizvedeno je točno 6685 vozila različitih namjena. Neka od njih svojim dizajnom i funkcionalnošću su prilično revolucionarna za te godine a najznačajniji njegov doprinos auto-industriji je kardanski prijenos. Njegov najmlađi sin Paul, prodao je tvornicu 1978. godine, a vlasnici "FBW-a" su osnovali "FBW club" u počast iznimnom Brinjaku i njegovim vozilima. Klub je kupio zemljište od 1600m2 i na njemu sagradio dvoranu u koju su smjestili razna vozila, agregate i arhivsku građu.Muzej se nalazi u Wetzikonu, Zurhestrasse 95, blizu nekadašnje tvornice. Gradnja muzeja stajala je oko 500.000 CHF.


Današnji FBW autobusi gradskog prevoza u Bernu


Napomena autora bloga:
Hvala suradniku iz Lipica koji mi je proslijedio ovaj dragocjeni podatak kao i autorima sajta zavičajnog kluba Stajnica. Lelana.

- 20:29 - Komentari (1) - Isprintaj - #