Lika na dlanu ...

petak, 16.06.2006.

Ličko zlato 2 ...

KISELI KUPUS



Za kiseljenje kupusa su vam potrebni slijedeći rekviziti:
1. Bačva
2. Kupus onaj pravi lički
3. Sol
4. Poteži kamen
5. Okrugla daska, poveči tanjur
6. Kratak, uzak, i čvrst nož za vadjenje srca kupusa
7. Voda
Kupus kiselite na slijedeči nain:

1. Kupus kiselimo kad je več hladnije vrijeme. Topal preiod može da pokvari kupus u bačvi.
Friško ubrani kupus se ostavi da odstoji 2-3 dana vani, da se provjetri.



2. Nakon što je kupus 2-3 dana "sazrio", kupus pripremamo za soljenje.
Uzmemo nož i kratkim potezima izvadimo srce kupusa koje može da se sitno isjecka i napravi friška salata. Srce kupusa je bogato vitaminima, i mineralima.
Poskidamo prljave i oštećene listove kupusa, manje fleke odstranimo nožem.



3. U udubljenje iz kojeg smo izvadili srce napunimo soli. Tako pripremljen kupus ostavimo još jedan dan da upije so. U najveću padelu uspemo ostatak soli i prokuhamo uz mješanje. Cilj ovoga je da vodu najoptimalnije zasitimo solju. Vodu ostaviti preko noći da se ohladi.



4. Kupus pažljivo poredamo u bačvu do vrha, da ga ne ozlijedimo naglim pokretima, jer svako utučeno mjesto sagnjije, što kupus čini gorkim.



5. Bačvu napunimo slanom vodom pazeći da je so u vodi dobro promješana, da ne padne na dno. Kupus pritisnemo kamenom. Bačvu još ne možemo poklopiti, ali za dva dana se kupus dovoljno slegne.



6. Ovako izgleda kupus nakon dva dana. Dovoljno sabijen da se može poklopiti.



7. Gotovo!

- 15:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #