16.08.2007. / četvrtak

Dobra kućanica vrijedi 750.000 kuna

Majke u domaćinstvu rade 92 sata tjedno, osposobljene su za obavljanje desetak različitih poslova, a da ih se za to plaća, zarađivale bi puno više od marketinških stručnjaka.
---
Da se posao majke-kućanice plaća, godišnji prihod žene koja se posvetila održavanju kućanstva i odgoju djece bi iznosio 138.095 dolara (oko 750.000 kuna), izračunali su američki istraživači, koji su u ovu računicu uvrstili sate provedene u izvršenju niza zadataka, kao što su kuhanje, čišćenje ili psihološka pomoć...

Prosječna pretpostavljena godišnja plaća majke u domaćinstvu porasla je u 2007. za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Majke u domaćinstvu rade 92 sata tjedno, od kojih 40 "propisanih" i 52 "prekovremena", koji se teoretski plaćaju skuplje.

"Majke izvršavaju brojne zadaće i rijetko uzimaju stanku, radeći prosječno 52 sata više svakog tjedna", kazao je Bill Coleman, pomoćnik predsjednika Salary.com, istraživačkog instituta koji je i proveo istraživanje.

Oko desetak zanimanja odgovara vrlo raznovrsnom poslu majke u domaćinstvu i sva su vrednovana u istraživanju: domaćica, odgojiteljica, kuharica, serviserska kućanskih aparata, kućepaziteljica, kompjutorska tehničarka, upraviteljica zgrade, vozačica, direktorica i psihologinja.

Za usporedbu, u SAD-u marketinški stručnjak zarađuje prosječno 89.200 dolara godišnje, a trgovački predstavnik 62.500 dolara, ističe Salary.com.


Izvor: netPortal

petak, 04.05.2007.

- 07:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

ody>