P+1 na Kvarneru

26.09.2009., subota

Kuća pod krovom

Dragi moji!
I taj dan je došao. Kuća je pod krovom! Dakle sav crijep je poslagan, limar odradio sve osim okomitih oluka (to smo ostavili za kasnije). Sa izvođačem smo napravili primopredaju radova, popravili su par sitnica, platili smo račun i to je to.
Nakon malog vremenskog odmaka i slijeganja misli i doživljaja mogu reći da sam zadovoljan dosadašnjim radovima,kako kvalitetom tako i brzinom (izuzevši pauzu tijekom kolovoza). Međutim direktan rezultat čekanja je kvalitetniji crijep (Tondach Venera umjesto Mediterana). Jedina zamjerka je krovni prozor. Iako su nam nudili Veluxov mi smo se odlučili za običan limeni. Misao vodilja nam je bila da prozor služi isključivo kao izlaz na krov tako da je razlika u cijeni pobijedila. Iako ugrađeni prozor ne propušta (testirano), izolacijska svojstva su mu ravna nuli. OK, tavan će biti dobro izoliran, a prozor će doći kao neka vrsta provjetravanja, ali… pokušat ću doskočiti lošoj izolaciji u uradi sam izvedbi tj. dodavanjem izolacije u vidu stiropora. Vjerujem da će biti OK.
Ugrađeni crijep je stvarno kvalitetan i čvrst. Jedina mjesta gdje je bilo malo problema je spoj krova sa uvalom gdje donji crijep, koji direktno leži na limu, ima tendenciju klizanja i izvirivanja tako da linija reza nije potpuno ravna. Izvođač je tome doskočio na način da je pur pjenu malo ušpricao između crijepa i lima i time ga zalijepio. Nakon toga nije više bilo nestašno klizajućih crijepova. Sjedni pet!
Kao što sam i najavio sljemenjake smo postavljali tzv. suhom montažom bez upotrebe morta. Osim što je, nama, takvo rješenje estetski prihvatljivije ne treba zanemariti ni činjenicu da je takvim postavljanjem prozračivanje kudikamo bolje. Postavili smo i odzračnike na strateška mjesta (32 komada). Samo postavljanje sljemenjaka je išlo zaista brzo i vjerujem da će izvođač i ubuduće tako raditi obzirom na veću kvalitetu, a i njemu najvažnije brzinu postavljanja.
Limarijom i limarom sam također zadovoljan. Čovjek došao, izmjerio, drugi dan dao najpovoljniju ponudu i zaista brzo i korektno odradio svoj dio posla. Na žalost, od plana da uzazidni limovi i uvale budu u boji crijepa smo odustali. Razlog? Ponuđene boje limova nisu bile niti slične crijepu i jednostavno bi nagrdili izgled krova. Odlučili smo se za provjerenu sve u smeđe varijantu i zadovoljni smo. Odabrali smo lim slovačkog proizvođača KJG. Imali smo na stolu i ponudu od Lindaba ali, obzirom na istu garanciju ,i barem po onom što sam proguglao i vidio, istu kvalitetu te nižu cijenu nismo se previše nećkali.
Pogledajte kako to izgleda u konačnici.


Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Što dalje? Trenutno skupljamo ponude za vodu, a uskoro i za struju. Nakon prodaje stana krećemo pun gas do kraja. Znam da nije najpovoljnije vrijeme za prodaju, ali nije niti neka velika žurba. Malo sam pokušavao saznati koliko košta uvođenje vode i struje. Imate li kakvih saznanja kao majstori to računaju? Vodu po kupaoni ili? Struju po prekidaču i utičnici? Svaka informacija je dobrodošla.
- 11:52 - Komentari (14) - Isprintaj - #

06.09.2009., nedjelja

Izolacija

Dok čekamo limara i njegovo postavljanje vodoravnih oluka kako bi mogli početi polagati prvi red crijepa na red je došla izrada malih krovića koje treba odmah izolirati jer jednom kada se podaskaju više nije moguće doći ispod. To se naziva slijepi pod ili slijepi krov (kako se kome više sviđa). U konzultaciji sa ljudima iz Knaufinsulationa-a odlučio smo izolaciju odraditi kamenom vunom tipa DP-3 i to u sloju od 20 cm. Obzirom da nismo mogli kupiti vunu debljine 10 cm (nije bila dostupna na skladištu, a trebalo nam je danas za sutra) uzeli smo sljedeću debljinu tj 12 cm. Dakle ukupna debljina izolacije će bit 24 cm. Naravno da su se majstori čudili zašto toliko i naravno da je bilo zezanja da ću se znojiti zimi koliko će u kući biti toplo međutim stojički sam otrpio zezanciju i ugradio onoliko koliko ja želim yes
Ukoliko nekog zanima cijena kupio sam spomenutu vunu po cijeni od 31,61 kn/m2. Istim ću materijalom izolirati i pod tavana (obzirom da ga neću koristiti osim ono malo prostora što mogu dosegnuti sa ljestava, a na tom dijelu ću izraditi slijepi pod, a izolaciju postaviti ispod). Razlika je jedino u debljini izolacije. Na pod ću postaviti 30 cm izolacije u dva sloja 12 i 18 cm..
Eto par slika na kroviću iznad špajze (prati naslonjene ljestve :-) ) da vidite kako to izgleda.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket
- 13:30 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Siječanj 2009 (3)

Opis bloga

U sljedećem broju čitajte:

Kolege po znoju i veselju