P+1 na Kvarneru

25.05.2009., ponedjeljak

I volte su gotove

Radovi napreduju brzim tempom. Nisam htio daviti sa svakom novopostavljenom ciglom nego sam čekao da mogu pokazati nešto konkretno. U ovom slučaju to su volte i nadvoji. Sjećate se izjave da nadvoje ne betoniramo već koristimo gotove? Krivooo! Naime nigdje nismo uspjeli naći (kupiti) gotove nadvoje. Svugdje su nam rekli da je potražnja jako mala i da ne naručuju. Još jedan dokaz koliko prihvaćamo novine. Ako je moj djed zidao zidam i ja.
No što je tu je. Majstori zašalovali nadvoje i riješili problem.
Posebna su priča volte. Zašto bi bilo jednostavno kad može biti ... Naš arhitekt ih je nacrtao iz elipse (što je posebno i naglasio)! Dakle volte nisu iz kružnice. Majstor je prvu nacrtao odlično dok je oko manje do izražaja došla likovna duša moje supruge kiss Uzela kredu u ruke i nacrtala majstoru na podu kako želimo. Da nije bilo toga imali bi nekakvu špičastu elipsu cry Ne smijem biti zločest već moram naglasiti da je majstor stvarno želio da volta ispadne čim bolja i stvarno se potrudio udovoljiti nam. Ostale tri su mu ispale super thumbup Još jedan detalj. Prilikom salijevanja volti razrezao je serklaž kako bi volta i stup te serklaž bili kompaktna cjelina.
Da ne ostane sve na riječima eto nekoliko slika!

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Danas su majstori ocrtavali stepenice i pripremali se za šalovanje. I tu smo malo zakomplicirali jer nećemo imati klasično podestno stepenište.
Krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna tjedna zalijevamo ploču. Prije toga će električar provući sve moguće bužire kako bi sebi (i nama) olakšao život i daljnje radove.
Toliko za sada. Za sva pitanja stojim na raspolaganju.
- 21:25 - Komentari (17) - Isprintaj - #

17.05.2009., nedjelja

Još malo pa ploča

Kućica nastavlja rasti yes .
Uskoro (možda ovaj tjedan) bude i ploča pa ćemo okrenuti kakav ražanj za sreću party

A evo i malo fotki da vidite trenutnu situaciju...

Photobucket Photobucket ulazna vrata izlaz iz kuhinje Photobucket

Kao što možete primijetiti ne zidamo kutiju za rolete već koristimo gotove elemente. Na žalost nije bilo onog velikog elementa 23 x 8 cm pa smo spojili dva manja. Nadvoje također nećemo zidati već koristiti gotove. Brže je, urednije i jeftinije. Osim toga, po mom mišljenju, značajno smanjuje mogućnost pogreške.O toplinskom mostu bi se dalo pričati, ali obzirom da idemo na fasadu sa 10 cm stiropora mislim da smo i taj dio riješili.
- 17:59 - Komentari (20) - Isprintaj - #

09.05.2009., subota

Početak zidanja prizemlja

Slike govore više od riječi ...

Photobucket Photobucket Photobucket

U ponedjeljak starta prava akcija pa će tada biti više slika.
Toliko za sada.
- 20:51 - Komentari (6) - Isprintaj - #

06.05.2009., srijeda

Temeljna ploča

Kao što rekoh vidimo se nakon betoniranja. Danas majstori postavili temeljnu kanalizaciju, nabili žabom batudu, položili armaturu i kad sam krenuo sa posla poslikati situaciju prije betoniranja taman sam se mimoišao sa mješalicom. Na terenu sam zatekao pumpu i to u fazi sklapanja. Nisam stigao slikati ništa drugo do gotove temeljne ploče. No nećemo biti nezadovoljni brzinom majstora, dapače. smijeh

Photobucket Photobucket Photobucket

Na slikama možete vidjeti gotovu temeljnu ploču, detalj vertikale te početnu armaturu budućih stepenica (ovo široko željezo).
Ovih će dana rašalovati temelje, postaviti horizontalnu izolaciju, početi slagati protupotresne betonske kutove i krenuti sa zidanjem.
Tada će opet pasti koja slikica.
Ukoliko imate kakvo pitanje slobodno pitajte, ne grizem sretan, dapače bit će mi drago.
- 19:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.05.2009., utorak

Do temeljne ploče u nekoliko koraka

Nakon par dana iskopa, vikenda, kiše i napokon uređenja trakastih temelja pristupilo se pripremama za betoniranje temeljne ploče.
Moj dio posla je bio prijaviti gradnju na tri različite adrese. I gle čuda, nigdje ne treba ništa platiti (osim parkinga sretan ).
Gradnju sam prijavio građevinskoj inspekciji, županiji i inspekciji rada. Inspekciji rada gradnju prijavljuje i izvođač i na tom papiru je potrebno navesti nadzornog inžinjera. Obzirom da nisam znao da mi treba profesionalac (mislio upogoniti tatu i tasta), bacio sam se u potragu za kvalitenim nadzorom (čitaj tko da nižu ponudu). Nadzor uopće nije bezazlena stavka. Općenito su me tražili 1-2% cijene investicije gradnje ili 2-5 €/ bruto m2 građevine. E sada, za ono od - do uvijek uzmite onu cifru do. Kako to mislim? Pa cijena je 2% investicije ili 5 €/bruto m2. Ja sam pogodio dobru cijenu obzirom da mi bivši kolega radi u firmi koja se time bavi pa sam dobio popust.
Nakon što sam sve isprijavljivao po završetku širokih iskopa na teren su izašli izvođači radova i na temelju nanosne skele vapnom iscrtali trakaste temelje. Tada se moglo pristupiti iskopu trakastih temelja. Prije svega bagerist je pikamerom "polomio" kamen (na svu sreću nigdje nije naišao na "živu" stijenu) da bi tada "žlicom" pokupio materijal provjeravajući je li stigao do kamena ili tvrdoga. Nakon tog dijela radova i ručno (čitaj lopatom) uređenih kanala na teren je izašla nadzorna inžinjerka i dala zeleno svjetlo za ulijevanje betona u kanale. Prilikom betoniranja u temelje je položena i traka uzemljenja. Napomena, obzirom na dobru kvalitetu tla nije trebalo u trakaste temelje stavljati nikakvu armaturu. U kuteve (na mjestu vertikalnih serklaža) postavljene su šipke presjeka 14 mm.
Jučer je na teren opet izašao geodet i dodatno označio na temeljima točne pozicije objekta. Taj dio je uobičajen kod geodeta kojeg sam izabrao. Mislim da time značajno smanjuju mogućnost bilo kakve pogreške.
Danas su majstori "šalovali" nadtemelje i pripremali teren za batudu i sve što treba odraditi prije betonaže. Potrebno je napomenuti da ćemo odmah postaviti i temeljnu kanalizaciju.
Eto par slikica da potkrijepim napisano.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Vidimo se nakon betoniranja wave
- 20:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2009 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Studeni 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Siječanj 2012 (1)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (2)
Veljača 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Prosinac 2009 (1)
Rujan 2009 (2)
Kolovoz 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (3)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (2)
Ožujak 2009 (2)
Siječanj 2009 (3)

Opis bloga

U sljedećem broju čitajte:

Kolege po znoju i veselju