< siječanj, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Više ono oko kuvanja

Sestrinski sajtovi
kuharica.blog.hr
online domaći kuvar

Varjačom kroz svet
25.01.2006., srijeda
Hladno je, ali ne i u stomaku

Evo ga, došao je sibirski anticiklon. Najavljivali su ga već danima, i iako je već dobrano zahvatio južnije, ravničarske, provincije oko Dunava, mi smo ostali pošteđeni zahvaljujući planinčugama koje nisu dale hladnom frontu dalje. Pratio sam pomno njegov dolazak. Metereolozi su mu kretanje predviđali skoro u sat tačno. Kao u onom američkom blokbasteru, hladan talas je odjednom postao nacionalna opasnost. Potpuno neočekivano, temperature su se spustile ispod -10oC, i kako stvari izgledaju, ako na leto krene onaj ciklon sa blatnjavim kišama iz Mediterana, potrebno je zvanično proglasiti kraj sveta, ili bar konačni dokaz globalnog otopljavanja.

U svom povlačenju prema Poljskoj, gde mu je sada centar, anticiklon je prodro i do našeg malog grada. Kolateralna šteta, maltene. Odjednom je temperatura pala za 15 stepeni. Vozio sam bicikl, i video ga kako se mučki prikrada sa istoka. Vedro nebo bilo je samo varka, i sat vremena nakon razvedravanja krenule su da se lede barice, i da se lepe ruke za metalne predmete. Uplašio sam se da se neću moći da odvojim ruke od guvernale, pa sam se malo prigrejao u novootvorenom skloništu za beskućnike ispred gradskog pozorišta. Tamo sam preko zapaljene kante čuo ovaj sjajan recept:

Potrebno vam je oko pola kile krušaka, litar mleka, gustin, karanfilići, kašičica cimeta, sok i izrendana kora jednog limuna, 40 grama putera i 100 grama šećera.

Kruške ogulite (ostavite im peteljke, lepo izgledaju), prečetvorite, i odstranite im koštice. Stavite ih u litar hladne vode u koju ste dodali sok od jednog limuna i kuvajte dok ne omekšaju, ali pazite da se ne prekuvaju i ne pretvore u kašu. To dosta zavisi od tipa kruške, ali jedno 15 minuta nakon što su provrele trebalo bi da bude dosta za svaku sortu.

Paralelno, u malo mleka koje ste odvojili od one litre razmutite 30-40 grama gustina, a ostatak mleka stavite da proključa zajedno sa korom limuna, cimetom, 2 karanfilića i šećerom. Kada mleko provri, skinite ga sa vatre i dodajte razmućeni gustin stalno mešajući žicom. Vratite na vatru, i kada krene da se zgušnjava, dodajte puter isečen na tanke listiće, stalno mešajući. U to vreme trebalo bi i da kruške budu gotove sa kuvanjem, pa ih dodajte ovoj smesi zajedno sa 100 ml tečnosti u kojoj su se kuvale. Promešajte sve, pustite da baci dva ključa (da se ujednače ukusi), i servirajte vruće, uz par listića nane.

Čim sam se vratio kući krenuo sam da spremam ovu poslasticu. Jelo je odlično i sjajno prija na ovoj sibirskoj hladnoći. Na žalost, lokalna vlast je zbog niskih temperatura uvela apsolutnu zabranu kretanja, tako da nisam mogao da podelim ovaj obrok sa svojim novostečenim prijateljima. Danas sam ih obišao, ali nigde nikoga nema. Mora da su otišli na neko toplije i udobnije mesto.

- 10:51 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>