kulerica

& svakodnevna spika

četvrtak, 02.10.2008.

Gola guza usred Vatikana

Vatikan smo posjetili dvaput: kad smo prvi puta išli, mlađa je nasljednica putem zaspala u podzemnoj, što joj se inače ne događa u to doba dana, pa smo nas troje velikih iskoristili priliku i najprije sjeli u jedan vatikanski kafić na kavu, čaj i sladoled, a kad se mlada dama probudila, pojeli smo doručak te obišli Trg Sv. Petra, u nekoj suvenirnici kupili svakoj jednog drvenog Pinokija (velika je izabrala malog, a mala velikog) i par sitnica za naše bližnje te se konačno zaputili u gotovo cjelodnevni obilazak Muzeja, nakon čega smo skrenuli s, kako bi to čovjekići iz Lonely Planeta rekli, utabane staze, te pronašli mali i mirni restoran u kojem smo sasvim solidno ručali i u kojem nas nisu tretirali kao turiste, iako je bilo i više nego očigledno da to jesmo. Idući nas je put do Vatikana dovela šetnja iz Trasteverea uz Tiber. Ovaj smo put ušli u Baziliku Sv. Petra i temeljito je obišli, a svoju cjelodnevnu šetnju završili smo, pomalo umorni i iscrpljeni, ali dobro raspoloženi, na jednoj terasi s koje se pružao odličan pogled na Trg.


Najprije šetnjica Trgom Sv. Petra.










Ne moram posebno naglašavati da je cijeli Vatikan zapravo jedna ogromna umjetnička riznica. Ne morate ići u muzeje da biste uživali u umjetnosti; dovoljno je da uđete u Baziliku Sv. Petra.




A ovo je pogled s ulaza u Baziliku na pozornicu s koje Papa služi misu i na Trg.




Vatikanski muzeji su, imate li volje i vremena, nezaobilazni. Do ulaza vas vodi desetominutna šetnja s Trga; očekujte pločnike prepune ljudi, što turista, a što švercera koji vam pokušavaju uvaljati lažne Prada i Fendi torbice od skaja.




Sve je monumentalno, od ulaza...




...do njegovanih atrija, izložbenih prostorija, hodnika...







Jedino zahodi baš nisu prilagođeni za guze u pelenama, pa je mužić hrabro presvukao mlađu nasljednicu na nekom ormariću u zahodskom hodniku. Ako je itko od vas uspio biti gologuz u Vatikanu i pritom pobrati simpatije prisutnih, neka digne ruku.


Hm, kakve li se tu tajne skrivaju? 'Adje nek' me netko prosvijetli, na koju foru išta na ovom svijetu može biti tajno ako tu istu stvar označite plakatom i strelicom?!




Pogled kroz prozor Muzeja.




Vatikan, kao i svaka druga država, ima svoju Poštu. To ste, pretpostavljam, znali. Kad sam prvi put posjetila Rim, vodič nas je upozorio da razglednice šaljemo iz Vatikana, jer ćemo za istu cijenu markice dobiti mnogo bržu i pouzdaniju uslugu. Talijanska je Pošta, naime, općepoznata po sporosti i šlampavosti. Ovaj put smo većinu razglednica poslali iz Vatikana, a samo tri (ne pitajte zašto) iz talijanskog dijela grada. I pogodite kako je ispalo! Razglednice poslane talijanskom Poštom na odredište su stigle unutar tjedan dana, a vatikanskoj je Pošti trebalo, pazite sad, skoro dva mjeseca da ih isporuči! Živjeli!




Osim klasičnih žandara, u Vatikanu za vašu svekoliku sigurnost brine i Švicarska garda. Koliko su ti smiješni klauneki uspješni u tome, prosudite i sami: jeste li znali da je stopa kriminala u Vatikanu gotovo najviša na svijetu i čak dvadeset puta viša nego u Rimu? Osim šverca, najveći dio otpada na džeparenje, a ako vas to imalo tješi, ubojstva se događaju izuzetno rijetko. Priče o zločestim Papama koji truju hranu svojih najbližih suradnika (ili obrnuto) spadaju u romane, a ne u vatikansku stvarnost.




I to je to za danas, uskoro stiže idući nastavak. mah


Oznake: Vatikan

02.10.2008. u 13:23 • 28 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2015  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.