Nedavno smo išli na jednu vrtnu zabavu za koju sam obećala da ću donijeti muffine, domaće, naravno. Riječ je o vrlo jednostavnom receptu koji je totalno foolproof, odnosno u kojem čak ni oni najnevičniji kuhanju i pečenju ne mogu ništa zeznuti. Pa, ako imate volje i vremena (cca 10-15 minuta za pripremu i 15-20 za pečenje)...
MUFFINI OD JAGODA
Potrebno vam je:
3 jaja
180 g maslaca (sobna temperatura)
180 g bijelog (kristal) šećera
1/2 paketića vanilin šećera
150 g oštrog brašna
1/2 čajne žličice praška za peciva
30 g gustina
12 žličica marmelade od jagoda
I, ukoliko radite preljev,
100 g tamne čokolade (s visokim udjelom kakaa)
33 g maslaca
velika žlica ulja
6 lijepih velikih jagoda
Postavite papiriće u kalup za muffine ili kalup premažite maslacem, što vam je draže; stavite pećnicu da se grije na 200°C.
Jaja izmiksajte na najvećoj brzini dok ne postanu sasvim pjenasta (otprilike 4-5 minute). Zatim jajima dodajte maslac, šećer i vanilin šećer. Miksajte dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i gustin te ponovno miksajte dok smjesa ne bude sasvim glatka i jednolična.
U kalupe stavite smjesu otprilike do polovice visine, a u sredini žlicom utisnite tako da dobijete udubinu. Nakon toga u svaku udubinu stavite žličicu marmelade od jagoda.
Na kraju prekrijte muffine ostatkom smjese tako da marmelada ostane u sredini i pecite 15-20 minuta.
Nakon što su pečeni, muffine izvadite iz kalupa i stavite ih na rešetkastu podlogu da se temeljito ohlade.
Ovi su muffini fini i bez ikakvih dodataka i ukrasa, ali možete preko njih, dok su još topli, posuti malo šećera u prahu ili im dodati neki drugi ukras. Ukoliko radite glazuru, pričekajte da se muffini posve ohlade.
Htjela sam da budu "za odrasle", pa sam im odlučila dodati okus tamne čokolade i svježih jagoda, jer sam znala da će se na zabavi točiti pjenušac, ta tri okusa odlično idu zajedno.
Uglavnom, na pari otopite 100 g tamne čokolade s 33 g maslaca, a kad je ta smjesa već gotovo posve otopljena, u nju dodajte veliku žlicu ulja (ja koristim suncokretovo, ali može i biljno). Ulje je tu da čokoladi doda sjaj, glazura će vam se, čak i nakon što se čokolada ohladi, sjajiti poput originalne sacherice. Dok se čokolada polako topi na pari, operite šest velikih jagoda, očistite ih, osušite i prerežite na pola. Nakon što smjesa za glazuru postane posve tekuća, pažljivo je prelijte preko muffina i odmah ne nju položite polovice jagoda.
Nije da se hvalim, ali otišli su u roku keks.
* * *
Tjedan dana kasnije, mlađa nasljednica opraštala se od vrtića, pa sam tim povodom ponovno pekla muffine. Ovaj put sam u istu smjesu umjesto marmelade stavila Nutellu, a glazura je bila od bijele čokolade. Dječica su lizala prste.
Muffine je ukrasila mlađa nasljednica.
P.S. Recept je preuzet s www.chefkoch.de kao jedan od mnogobrojnih za muffine s Nutellom; no neću vam stavljati originalni recept, jer sam dosta toga u njemu promijenila, tako da se ovaj na mom blogu dosta razlikuje od izvornog.
Dobar tek!
Oznake: recept; muffini s jagodama; muffini s Nutellom
< | prosinac, 2015 | |||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
28 | 29 | 30 | 31 |
Brojim vas...
od ljeta 2010.!
NOVO!
Pratite me na fejsu!
Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!
Sezonski adventski kutak
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Pišite mi na
kulerica@hotmail.com
VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.
Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo.
© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.
Fotoputopisi:
Brno
Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio
Salzburg 2005.
Krumbach
Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio
Crikvenica
Sheffield
Nottingham
Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio
Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio
Faliraki
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio
Hallein
Bad Ischl
Preduskrsni Beč
Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis
München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)
Bratislava 2007.
Konakli, Turska
Alanya, Turska
Oldenburg
Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio
Metković i okolica
Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)
Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.
Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska
Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.
Sisak
Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.
Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)
Bratislava 2011.
Bled, 1. dio
Bled, 2. dio
Postojnska jama
Venecija
Poreč i Rovinj
Minimundus, Austrija
Petzen 2013.
Graz
Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero
Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio
Miramare, Italija
Trst, Italija
Styrassic Park, Austrija
Bad Vöslau, Austrija
Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka
Linz, Austrija
Željezno/Eisenstadt, Austrija
Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.