kulerica

& svakodnevna spika

četvrtak, 04.12.2008.

Advent u Beču, Kids Special edition

Budući da moje nasljednice - a i mama im - uživaju u veseloj i šarenoj predbožićnoj atmosferi, trudimo se svake godine posjetiti i osjetiti adventsku atmosferu i u nekom stranom gradu. Prošle smo godine tako bili u Innsbrucku (u kojem smo sreli patuljke, čega se možda i sjećate), a ove smo prvi adventski vikend proveli u Beču.

Kako se tamo osjećamo kao kod kuće, nismo sumanuto poput američkih ili japanskih turista obilazili sve moguće i nemoguće gradske lokacije, nego smo laganim i opuštenim tempom pročešljali one koje su najzgodnije za dječicu sitnog zuba. Budući da me poznati i nepoznati često zovu ili me u mailovima pitaju kako što bolje i kvalitetnije provesti vikend u Beču s djecom, ovaj će post biti posvećen upravo tome - adventskom provodu s obiteljskim potomcima.


Recimo, jedno od boljih odredišta je Museumsquartier, odn. MQ u kojem je popularni trendovski Cafe Leopold otvorio prigodnu verziju kafića nazvanu Ledena palača, odnosno Eispalast.





Osim ozbiljnih muzeja za velike, u MQ-u se nalaze i dva raja za klince. Prvi je Zoom, muzej za djecu, a drugi je Dschungel, kazalište za djecu i mlade. U oba mjesta postoje programi za koje nije važno znati njemački jezik, no putujete li tijekom Adventa, poželjno je rezervirati ulaznice čak i tjednima unaprijed. Recimo, u Zoomu postoji program Ocean namijenjen bebama od sedmog-osmog mjeseca nadalje, a u Dschungelu ćete često pronaći plesne i lutkarske predstave, samo pratite oznake za što mlađu dob. Na igranje uvijek možete svratiti i u WienXtra, mjesto koje je zapravo namijenjeno informiranju o događanjima za djecu i obitelji, ali ima i vlastitu igraonicu. Tu također navratite (prije putovanja virtualno, a tijekom putovanja došetajte) kako biste saznali što se sve u gradu nudi za djecu određene dobi.


Mi smo se pak prošetali i božićnim sajmom na Marien-Theresien Platzu, trgu na kojemu su smješteni Prirodoslovni te Muzej lijepih umjetnosti.






Naravno, iako mama, tj. yours truly iskreno prezire kičeraj ispred Vijećnice, nasljednice su upravo tamošnji božićni sajam proglasile najljepšim mjestom u gradu, pa smo, htjeli-ne htjeli, u dva navrata prošli sve što on nudi. Osim bezbroj štandova sa zaista raznolikom ponudom, od kineske plastike i svjetlucavog smeća do fine klope, kuhanog vina i raznih vrsta punča do lokalnih specijaliteta i vrhunskih čajeva, u parku ispred Vijećnice drveće je ukrašeno svjetlećim kuglicama, a posvuda su postavljene kućice koje glume planinske brvnare i u svakoj od njih je neki program - naravno, besplatan. U jednoj se prikazuju crtići, u drugoj čarobna šuma priča božićnu priču, u trećoj neke histerične lutke sumanuto plešu na pleh-izdanje božićnih pjesama, u četvrtoj se u određenim terminima pričaju priče, a izvan tih termina djeca mogu doći i sama listati knjige prigodne tematike, u petoj je pak nešto peto...








Važno je da je sve to veselo i zabavno, a i financijska komponenta besplatne zabave nije za odbaciti. Jedine dvije stvari koje se plaćaju su vožnja vlakićem i jahanje ponija.

Obišli smo mi još dosta toga prošlog vikenda, od sajma na Mariahilferstraße do onog ispred Belvederea, ali na žalost nismo se svugdje slikali ili imam samo slike s dječicom, pa vam ih ne mogu pokazati.

U svakom slučaju, budući da vidim kako gotovo polovica novih posjetitelja na moj blog ovih dana dolazi tražeći podatke o Adventu u Beču (nemojte pitati što traže ostali smijeh ), evo još jednom linkova na opise najatraktivnijih točaka u gradu - istina, riječ je o pretprošlogodišnjim tekstovima, ali vjerujte mi da se nije mnogo toga promijenilo. I, naravno, nemojte misliti da su ovo jedine lokacije koje se isplati posjetiti; naravno da nisu, ovo je samo bio moj osobni izbor u vrijeme kad sam ih stavljala na blog.


Dakle:

Dvorac Schönbrunn i pripadajući mu božićni sajam

Spittelberg - moj omiljeni adventski sajam

Altwiener Christkindlmarkt na Freyungu

Božićno uređeni Graben

Božićni sajam na Hilferici

Božićni sajam u Altes AKH, odn. Campusu

Sajam ispred Vijećnice


Budući da smo u Beču doživjeli i preživjeli tri Božića, stanujući u neposrednoj blizini popularne Hilferice, dobro se sjećam gužvi koje su tada vladale i tijekom tjedna, a pogotovo vikendom. Sad bih pak rekla da se kriza prilično osjeti - čak ni u subotu nije bila baš neka prevelika gužva. S užasom sam ušla u h&m kupiti nasljednicama zimske kapice, očekivala gužvu i ljude koji se jedni drugima penju na glavu, no bilo je sasvim pristojno - ni gužve, ni laktarenja, ni prevelikog reda na blagajni. U obližnjem Starbucksu smo također bez većih poteškoća pronašli mjesta za sjedenje (i to u omiljenim nam foteljama). Čini se da je recesija ušla u Austriju na velika vrata. U mnogim su dućanima već počela sniženja cijena i zaista mi je žao što nemam neku podeblju ušteđevinu, jer slutim da će se u siječnju moći kupiti prekrasne stvari za sitnu lovu. No dobro, o tom potom.

Uživajte u predblagdanskom raspoloženju!

Oznake: Beč, Advent, Božić

04.12.2008. u 14:22 • 23 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>




< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.