kulerica

& svakodnevna spika

ponedjeljak, 26.05.2008.

Vjerujete li u tehniku?

Evo i mene, nakon sto godina. Razlog zbog kojeg se tako dugo nisam javila bio je prvenstveno nedostatak vremena, ali i ta vražja tehnika.

Vjerujete li u nju? Ili, bolje i preciznije rečeno, vjerujete li njoj?

Ja ne. nono Mužić da. yes I eto ti sukoba svjetova. Rata civilizacija. Sraza životnih stilova i načina razmišljanja. Uglavnom, narodski rečeno, stalno nešto raspravljamo oko te tehnike.

Ja, recimo, volim klasične rokovnike i adresare. Filofax kojeg imam već godinama počeo je polako ispuštati dušu i meni se podrazumijeva da ću si kupiti novi, jedino je pitanje u kojoj boji i veličini. Također si već neko vrijeme želim Moleskin adresar, ali nikako da potrefim boju i veličinu koje mi odgovaraju. I što moj tehnički vudreni mužić napravi nakon mog višegodišnjeg cviljenja o filofaxu i adresaru? Kupi mi Palm Pilot. cool O da. Malu, crnu, pametnu ciglicu punu nekakvih mikro, makro i krumpir-čipseva koji bi trebali voditi osobitu i nježnu brigu prema mom životnom rasporedu, adresama i telefonskim brojevima, obavezama i dogovorima. Čovjek ne razumije da je mnogo ljepši feeling pisati finim nalivperom po finom papiru, a zatim listati stranice koje pomalo mirišu na kožu u koju je cijela stvar zapakirana. Njemu je ljepše pikati onim tankim štapićem po ekranu, pratiti strelice i razna bipkanja. Veli on meni da mi se filofax može izgubiti, mogu ga politi vodom, pa će mi podaci postati neupotrebljivi, a može se dogoditi i da ga otmu vanzemaljci u svojoj poznatoj žeđi za podacima o svakodnevici jedne sasvim obične Zemljanke. smokin Međutim, sve se to može dogoditi i Palm Pilotu, zar ne? A uza sve, takvim se spravicama ponekad iz čistog mira dogodi klik, obriše im se memorija ili nisu dostupne ili ih treba restartati, pri čemu se izgube svi podaci uneseni između siječnja i svibnja 2007. i adrese koje počinju na S. Ili im rikne baterija ili imaju logiku koja se ne poklapa s vašom, pa pola sata pikate po ekranu kako biste otvorili direktorij koji vam treba, što je vrijeme koje biste kod upotrebe papirnatog iskoristili na sljedeći način: otvorili ga na željenoj stranici, upisali ono što trebate, skuhali si kavu i popili je, listajući novine.

I nije to stvar samo elektroničkih i papirnatih rokovnika i adresara. Ide to i dalje: volim obične, mehaničke budilice koje pokazuju koliko je sati, koje vas probude kad ih navinete i koje prestanu zvoniti kad ih isključite. Eventualno podnosim električne, one koje možete ištekati iz struke kad vam počnu ići na živce. No, s druge strane, mužić kupuje neke svemoguće, svemirske sprave koje hvataju vrijeme u nekoliko vremenskih zona, pospremaju, peru i peglaju, čuvaju vam djecu i općenito vode sasvim samostalan život. O okrutnom ubojstvu jedne takve već sam pisala, no on se ne da: kupio je novu, koja je svojim samostalnim mozgom donijela samostalnu odluku da samostalno krene stopama svoje prethodnice. nono

Da ne duljim, mužić bi svaku stvar na svijetu koja postoji u elektroničkom obliku rado imao doma, a sve što ne svijetli, blinka, ne glasa se i nema barem mrvicu vlastite memorije istog bi trena bacio u smeće.

Pa tako i fotoalbume. Da, fotoalbume. Jer, mužić tvrdi da je fotke dovoljno imati na hardu. Za mene paničarku povremeno ih isprži na dvd-jeve, jer se njima, kao, ništa ne može dogoditi. Pa je kupio i dodatni, vanjski hard, no otkad ga imamo fotke stavljamo samo na njega. Mužić iz dna duše prezire razvijanje fotki i slaganje istih u albume. Čemu to, kad možeš lijepo uključiti kompjutor i pogledati svih tritisućedvijestotinesedamdesetidvije fotke s nekog putovanja? Nema veze što su kompjutori nepouzdani, što ne presnimavamo redovito na dvd-jeve, što je i tehniku napravio čovjek, pa je nesavršena upravo poput svog tvorca.

I sad dolazimo do toga zašto me nije dugo bilo i čemu cijela saga o tehnici. U posljednje smo vrijeme zaista puno putovali: najprije smo bili u Beču. Pa smo išli na sjever Njemačke, u Oldenburg i Bremen. Mužić je sam bio na nekoliko službenih putovanja, a ja na jednome. Nakon što sam se vratila, ponovno smo išli na par dana u Beč, iz Beča letjeli za Rim, proveli tjedan dana u Rimu i preko Beča se vratili u Zagreb. Baš sam se nabrijala kako ću na blog staviti putopise s puno fotki i unaprijed sam im se veselila.

Međutim, većina tih fotki nalazi se na dodatnom vanjskom hardu, koji je silno velik, užasno pouzdan, nevjerojatno kvalitetan - ali ne radi. Kao i svaka stvarca koja vodi samostalan život, odlučio je otkazati poslušnost.

Ne zna se što mu je i mužić tvrdi da će ga čarobni prsti njegovog čarobnog kolege oživjeti, zajedno s fotkama. Zasad mi ostaje utjeha da su neke od njih na dvd-jevima, no nisu sve.

Pa, ako uskoro u novinama pročitate vijest o ženi koja je pokvarenim hard diskom premlatila muža prije nego što ga je natjerala da isti pojede, a moj se blog naprasno ugasi, znajte da je riječ o meni, strpanoj u zatvor ili barem ustanovu zatvorenog tipa, znate onu s gumenim zidovima. naughty

Ako pak idući post bude neki od putopisa, bit će vam jasno da su se mužić i njegova tehnika izvukli. Ovaj put. naughty


Ali ja ću svejedno prvom prilikom (čitaj: od prvog većeg honorara koji mi sjedne) dati razviti fotke i složiti ih u dobre, stare albume. cerek


26.05.2008. u 13:01 • 17 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>




< svibanj, 2008 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Opis bloga


Brojim vas...

hit counter

od ljeta 2010.!


NOVO!
Pratite me na fejsu!

Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!


Linkovi


Sezonski adventski kutak

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio



Pišite mi na
kulerica@hotmail.com



VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.

Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo. sretan



© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.




Fotoputopisi:

Brno

Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio

Salzburg 2005.

Krumbach

Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio

Crikvenica

Sheffield
Nottingham

Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio

Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio

Faliraki

Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio

Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio

Hallein

Bad Ischl

Preduskrsni Beč

Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis

München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)

Bratislava 2007.

Konakli, Turska
Alanya, Turska

Oldenburg

Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio

Metković i okolica

Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)

Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.

Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska

Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.

Sisak

Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.

Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)

Bratislava 2011.

Bled, 1. dio
Bled, 2. dio

Postojnska jama

Venecija

Poreč i Rovinj

Minimundus, Austrija

Petzen 2013.

Graz

Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero

Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio

Miramare, Italija
Trst, Italija

Styrassic Park, Austrija

Bad Vöslau, Austrija

Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka

Linz, Austrija

Željezno/Eisenstadt, Austrija






Zbog čega Kulerica?


Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.