Draga moja ljepotice, želim ti sretan treći rođendan, neka te zauvijek prate zdravlje, ljubav i sreća, a ti mi budi vesela, nasmijana i razigrana!
* * * * * * * * *
Da ne kažete da samo žicam čestitke i lijepe želje za svoje curke, neka treći rođendan moje starije nasljednice bude povod da objavim prvi recept na svom blogu. Recept nije moj, nego je općepoznat, a ja ću vam ga linkati s Rodinog foruma; može ga se naći i na brojnim drugim mjestima na netu, većinom na engleskom. Recept je svugdje jednak, a ja ću vas korak po korak provesti pripremom tog odličnog kolača koji zahtijeva tek minimum vremena i kulinarskog umijeća.
Vjerojatno ste probali brownies, slastičarski uvoz iz Amerike čije ime još nismo preveli na hrvatski, a vjerojatno ni nećemo. Riječ je o mekanim, sočnim kolačima od čokolade kojima se mogu dodati razni orašasti plodovi, cimet i slični okusi. Ovaj put radimo
BROWNIES S NUTELLOM I SIROM.
Potrebno vam je...
...za donji, odnosno brownie dio kolača:
- 15 dag maslaca
- dvije velike žlice Nutelle
- dva jaja
- jedna šalica smeđeg šećera
- jedna šalica oštrog brašna
- četvrt šalice kakaa
...za gornji, sirnati dio:
- 25 dag ricotte (može i mascarponea, a može i običnog kravljeg sira, ali treba biti temeljito iscijeđen)
- tri velike žlice smeđeg šećera
- dva jaja
- tri velike žlice Nutelle
Priprema:
Stavite pećnicu da se grije na 170 stupnjeva dok pripremate kolač. Maslacem namažite kalup za pečenje, a zatim ga posipajte brašnom.
Idealno je koristiti kalup promjera 26 ili 28 cm. Ja sam koristila kalup u obliku srca, no na njegovom pakiranju piše da mu mjere, iako je nepravilnog oblika, odgovaraju kalupu promjera 26 cm. Torta je u konačnici visoka oko 3 cm, što je uobičajena visina za brownies.
Pripremite sve što vam treba za donji dio kolača.
Usitnite maslac, a možete ga i lagano otopiti. Važno je samo da nije netom izvađen iz hladnjaka, jer je tada pretvrd. Stavite ga u visoku posudu, zajedno s Nutellom, jajima i šećerom, te dobro promiješajte mikserom. Dobit ćete relativno kompaktnu smjesu.
Njoj dodajte brašno i kakao te sve zajedno još jednom dobro promiješajte. Budući da je riječ o američkom receptu, možda se pitate koliko zapravo iznose te famozne šalice. Moje mjerice, kupljene u Ikei, koje imaju ispisane metričke i američke mjere, kažu da sadržaj jedne šalice iznosi 2,5 dcl (težina nije važna - znači, sipate onoliko šećera, brašna i ostalog koliko stane u šalicu te veličine). Što se pak tiče velike žlice Nutelle, budući da se veličine žlice razlikuju od kućanstva do kućanstva, meni je za cijeli kolač bilo potrebno oko 400 grama Nutelle.
Kad smjesa postane sasvim glatka, nasipajte ju u kalup.
Zatim pripremite sve što vam je potrebno za gornju smjesu sa sirom.
Sir, šećer, jaja i Nutellu stavite u visoku zdjelu i temeljito ih promiješajte mikserom. Ako sve sastojke koji vam ne trebaju odmah spremite na mjesto, a prljave posude puknete u perilicu ili sudoper, radna ploha u ovoj će vam fazi izgledati otprilike ovako (zapravo, i Nutellu sam trebala maknuti, no za nju sam sentimentalno vezana ).
Dobivena smjesa bit će glatka i kremasta. Izlijte ju preko brownie smjese.
Pecite između 40 i 45 minuta na 170°C. Prilikom vađenja iz pećnice kolač vam mora biti sasvim pudingast, ni u kom slučaju čvrst ili tvrd - to znači da ste ga prepekli. Izvadite ga i ostavite da se ohladi u kalupu.
Nakon što se dobro ohladi, možete ga izvaditi iz kalupa i ukrasiti kako god želite. Budući da ga mi nosimo na vrtićko slavlje, nisu došli u obzir nikakvi trodimenzionalni ukrasi koji bi se mogli uništiti u transportu. Iz istog razloga nisam stavila tortu na klasičan stalak, nego na tanjur za pizzu.
Ukrašenu tortu držite u hladnjaku. Inače, brownies su odlični i vrući, pogotovo ako na svježe pečeni komad kolača stavite kuglicu sladoleda nekog kremastog okusa (vanilija, čokolada, lješnjak... mljac!).
Degustacija je sutra u vrtiću, javim vam što su klinci rekli.
Oznake: recept; Nutella cheesecake; torta od nutelle i sir
< | travanj, 2007 | > | ||||
P | U | S | Č | P | S | N |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |
Brojim vas...
od ljeta 2010.!
NOVO!
Pratite me na fejsu!
Kulerica na FB-u. Klik... Lajk!
Sezonski adventski kutak
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Pišite mi na
kulerica@hotmail.com
VAŽNO
U ovaj je blog uloženo previše slobodnog vremena, truda i volje da bi služio kao platforma za besplatne oglase. Komentari koji sadrže linkove na druge web stranice ili bilo koji drugi oblik reklame bit će bez iznimke brisani.
Želite li na mom blogu objaviti oglas ili reklamu, javite mi se na kulerica@hotmail.com i dogovorit ćemo se na obostrano zadovoljstvo.
© kulerica, 2004.-2014., sva prava pridržana. Zabranjeno kopiranje, umnožavanje, objavljivanje ili bilo koja druga uporaba teksta i fotografija s bloga u bilo koje svrhe bez dozvole autorice. Za dogovor o bilo kakvom korištenju materijala s ovog bloga javite se na kulerica@hotmail.com.
Fotoputopisi:
Brno
Prag, prvi dio
Prag, drugi dio
Prag, treci dio
Salzburg 2005.
Krumbach
Beograd, prvi dio
Beograd, drugi dio
Crikvenica
Sheffield
Nottingham
Bratislava, 2005., prvi dio
Bratislava, 2005., drugi dio
Rodos, prvi dio
Rodos, drugi dio
Rodos, treći dio
Faliraki
Advent u Beču, prvi dio
Advent u Beču, drugi dio
Advent u Beču, treći dio
Advent u Beču, četvrti dio
Advent u Beču, peti dio
Advent u Beču, šesti dio
Advent u Beču, sedmi dio
Salzburške Alpe, prvi dio
Salzburške Alpe, drugi dio
Hallein
Bad Ischl
Preduskrsni Beč
Borj Cedria, Tunis
Hammam Lif, Tunis
Nabeul, Tunis
München, prvi dio
München, drugi dio (Oktoberfest)
Bratislava 2007.
Konakli, Turska
Alanya, Turska
Oldenburg
Bremen, prvi dio
Bremen, drugi dio
Metković i okolica
Rim, 1. dio
Rim, 2. dio (Vatikan)
Rim, 3. dio (Explora)
Bleiburg 2010.
Petzen 2010.
Klagenfurt 2010.
Kemer, Turska
Tahtali Dagi, Olympos, Turska
Antalya, Turska
Petzen 2011.
Klagenfurt 2011.
Sisak
Mondsee
Bad Gastein
Stubnerkogel
Salzburg 2011.
Istra, 1. dio (Pula i Rovinj)
Istra, 2. dio (Brijuni i Fažana)
Bratislava 2011.
Bled, 1. dio
Bled, 2. dio
Postojnska jama
Venecija
Poreč i Rovinj
Minimundus, Austrija
Petzen 2013.
Graz
Familypark Neusiedlersee/Nežidersko jezero
Budimpešta, 1. dio
Budimpešta, 2. dio
Miramare, Italija
Trst, Italija
Styrassic Park, Austrija
Bad Vöslau, Austrija
Chiemsee, Bavarska, Njemačka
Legoland, Bavarska, Njemačka
Hohenschwangau i Neuschwanstein, Bavarska, Njemačka
Linz, Austrija
Željezno/Eisenstadt, Austrija
Najprije, zato jer su sva pametnija imena koja sam imala na umu već bila zauzeta. Blogera očito ima puno previše. A zatim i zato jer se trudim ne živcirati se oko mnogih stvari, ponajviše oko ljudske gluposti. Be cool životni stav najbolje je što mogu učiniti za svoj miran san i nježni probavni sustav.