veljača, 2007 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Ožujak 2017 (1)
Rujan 2016 (3)
Srpanj 2016 (1)
Lipanj 2016 (1)
Studeni 2015 (1)
Srpanj 2012 (1)
Studeni 2010 (1)
Lipanj 2010 (1)
Siječanj 2010 (1)
Veljača 2007 (4)

Novi portal za hranu i putovanja - Okusi
Okusi - Taste the World. Novi portal za hranu i putovanja.

Tu se nalazi i puno mojih recepata i reportaža. Svratite kisskisskiss

Informacije i linkovi
Čitajte me i na www.marinakuharica.com. To je moja vlastita blog domena na kojoj se nalaze svi stari recepti koji su ovdje objavljivani, a koje vidite sa strane.
Nove recepte, reportaže i puno toga možete pratiti i na mojem novom portalu OKUSI (www.okusi.eu)
link na portal

Top lista recepata 2011 - 07/2012
od 1.4.2008.


Moja prva knjiga recepata je već rasprodana:
Tatina kuharica
A tu su i neke recenzije.

PRODAJNA MJESTA

O njoj su pisali:
Jutarnji list, nedjeljno izdanje. Moj tekst o prehrani djece
Vecernji list
Splitski portal Split-online.info
Zdrava krava
i mnogi drugi...




tko zeli preuzeti baner kuharice, neka kopira ovaj kod i stavi kod sebe na blog u jedan od boxova



Copyright by Mare
Nista s ovog bloga ne "posudjujte" i ne objavljujte drugdje, pogotovo ne pod svojim imenom.Zelite li suradnju ili objavu nekog recepta ili teksta, javite mi se na mail. Sve je moje vlasnistvo, osim ako je naznaceno suprotno.

Marina kuharica za Male (i velike)
Marina kuharica za Male (i velike)
Propagirajte svoju stranicu


moji mailovi:

mare_kuha@gmail.com

brojimo ispočetka


RECEPTI
RECEPTI PRESELJENI VEĆINOM NA www.marinakuharica.com i portal Okusi - www.okusi.eu
Neki od ovih linkova možda neće funkcionirati pa kliknite na www.marinakuharica.com ili www.okusi.eu te u tražilici potražite recept po nazivu ili sastojcima.


Kuhanje za bebe i najmanju djecu. Ovo su samo prijedlozi recepata. Juhe, variva i povrce (koji slijede nize) te velik dio recepata su lako primjenjivi i na najmanje, naravno uz sitne prilagodbe koje su potrebne i cesto naznacene unutar recepata.

Zobena kašica - zdrav doručak za djecu i odrasle
Kuhanje za bebe - I dio
Kuhanje za bebe - Recept br. 2

Kuhanje za bebe, jela s palentom

juhe i variva

Gazpacho - hladna španjolska juha ili napitak

Egzotična juha od rajčica s kokosovim mlijekom

Poslije ciscenja snijega topla juha za okrijepu

Proljetno-ljetna juha
Curry od tikve/bundeve i slanutka (tajlandski)

Izvrsno varivo od cvjetače (karfiola)
Udon - japanska juha

Gusta juha od celera
Istarska manestra
Gusta juha od tikve / bundeve / buce s gljivama
Gulas od tikve-bundeve-buce

Domaća juha od rajčica

Varivo od kelja na portugalski: Caldo verde
Varivo od buce/tikve/bundeve
Borsc - nacionalni specijalitet Rusije i Ukrajine
Juha od mrkve i narance
Juha od kestena i tikve
juha od sparoga
Kelj varivo, gotovo pa tradicionalno. Bez Vegete
Juha od Hokkaido tikve
Turska predobra juha od lece
Nekoliko gustih juha u kojima je mrkva osnova
Moja najdraza Minestrone juha
Riblja juha
Juha od brokule i mediteranski brzinski krumpir

Kruh i pizza

Varazdinski klipic
Sunka u domacem seljackom kruhu
Varazdinski klipici / prutici
Scones - englesko pecivo-kolacic
Bagels pecivo
Bolani kruh iz Afganistana
Pizza ABC - talijanska domaca pizza
Kruh I - Domaci seljacki kruh
Kruh II - Focaccia


riba i plodovi mora

Kokot ili škarpina na portugalski način
Špagete s botargom i artičokama
Filet ili obraz grdobine na ruzicastom rizotu od jecma
Dagnje iz pecnice - kao na Sardiniji
Sardele u kiselo slatkoj marinadi

Udon - japanska juha

Tjestenina s umakom od tunjevine, rajcica, spinata, mrkve...
Baby hobotnice ili lignje na zelenom krumpir pireu
Kremasti rizoto sa skampima
Bakalar portugalski
Lignje na dva nacina
Tuna s krumpirom, s rajcicama ili bez
Losos s rizom ili krumpirom i suhim bobicama
Brudet brzinski a odlican
Raznjici od skampa
Skoljke na buzaru, lignje na nekoliko nacina
Riblja juha
Rizoto s repovima kozica i spinatom

Tjestenina i žitarice

Zobena kašica - zdrav doručak za djecu i odrasleŠpagete s botargom i artičokama
Udon - japanska juha s rezancima
Tjestenina s umakom od rajcica, mrkve, spinata itd
Lazni Quiche (od lisnatog tijesta) sa sparogama i sirom
Proljetni afrodizijak - Sparoga s lososom
recept i foto-prica: Proljetna tjestenina, bez kuhanja umaka
Flekice sa sunkom (Schinkenfleckerln PRAVI)
Pet (5) crvenih umaka za tjesteninu
Tjestenina s umakom od tunjevine
Lazni Schinkenfleckerl - tjestenina s umakom od sira i sunke

Riza

Sretni zamotuljci, od rizinog papira
Kremasti rizoto sa skampima ili piletinom
Proljetni rizoto za najmanje
Crna slatka riza
rizoto od sparoga novi
Meso s rizom - Reisfleisch - na dva nacina
Rizoto od sparoga
Rizoto s repovima kozica i spinatom

Meso

Sunka pecena u kruhu, Uskrs
Marokanska piletina punjena kuskusom (cous cous)
Piletina iz pecnice s limunom
Predjelo s bresaolom ili govedjim suhim mesom
Mallorca Tapas - kobasice u dva umaka
Wiener Schnitzel (Becki odrezak) za malene - u malom formatu!
Junk-food? Wiener Fleischlaberl iliti Becke pljeskavice
Meso s rizom - Reisfleisch - na dva nacina
Djecji gulas
Saltimbocca alla romana
Piletina Pierrove bake

Povrce + razno

Salata Caprese - rajčice i mozzarella sir s bosiljkom
Crveno zelje, pirjano na austrijski način
Karamelizirani patliđan na kus-kusu
Špagete s botargom i artičokama
Gazpacho španjolski
Tri salate
Tsatsiki umak (cacik) - umak od jogurta i krastavaca
JUHA OD TIKVE I KESTENA s kokosovim mlijekom
Filet ili obraz grdobine na ruzicastom rizotu od jecma
Kelj pupcar ili prokulice u umaku od senfa
Punjene tikvice
Paprika s bosiljkom
Salata od mahuna (French bean salad)
Proljetno-ljetna juha
Curry od tikve/bundeve i slanutka (tajlandski)
Pecene sparoge i medaljoni od heljde
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Udon - japanska juha
Gravče na tavče, prebranac ili prepečeni grah

Jednostavno predjelo: paprike punjene sirom
Zeleni krumpir pire i Pesto genovese (a povrh njih hobotnice)
Istarska manestra
Gusta juha od tikve / bundeve / buce s gljivama
Slana venecijanska pita od tikve / bundeve / buce
Gulas od tikve-bundeve
Pohane zelene rajcice (paradajzi, pomidori)
Domaca juha od rajcica
Varivo od kelja na portugalski: Caldo verde
Varivo i savijaca od buce/tikve/bundeve
Guacamole - orgazmicka hrana i zalogaj zdravlja
Lazni Quiche sa sparogama i sirom
Azijska salata sa sparogama
Sparoge s holandskim umakom (Hollandaise)
Proljetni afrodizijak - Sparoga s lososom
Borsc - nacionalni specijalitet Rusije i Ukrajine
Recept za Falafel
Recept za carobnu zdjelicu prosa
Spanjolska tortilja
Pelješki pjat
Ratatouille
Rostilj prilozi od patlidjana
Spinat ili blitva s bijelim grahom i karameliziranim lukom
Rimski grasak
Avokado: brazilski desert i salata od avokada
Quiche Lorraine i Quiche s rajcicom i sirom
Peceni naribani krumpir
Polenta ili zganci s lukom i spekom
Kroketi od krumpira
Strudla od spinata i ovcjeg Feta sira

Namazi, umaci, ajvari i zimnica

Liptauer - namaz od sira s crvenom paprikom u prahu
Tsatsiki umak (cacik) - umak od jogurta i krastavaca
Loptice od sira s orasima ili pinjolima - Rochers de chevre aux noix
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Marmelada od naranči (Confiture)
Marmelada od smokava
Tapenade, tapenada - namaz od maslina i kapara
Guacamole - orgazmicka hrana i zalogaj zdravlja
Umak Hollandaise (holandski) za sparoge
Recept za domaci ajvar
Dva namaza: od Tahine i patlidjana

Salate

Salata Caprese - rajčice i mozzarella sir s bosiljkom
Tri salate
Salata od mahuna (French bean salad)
Salata Nicoise/Nica
Francuska salata Chevre chaude (vruca koza)
Azijska salata sa sparogama
Bomba zdravlja - Salata s narancama i datuljama
Caprese: salata od rajcica i mozzarelle
Kus-kus salata
Posebna salata od cikle i jogurta
Kruh salata s puretinom (ili bez)

Marokanska salata s korijanderom


kolaci i slatko


Zobena kašica - zdrav doručak ili desert za djecu i odrasle
Torta ili kuglof od bundeve ili Hokaido tikve

Salon Čokolade u Parizu 1. dio
Salon Čokolade u Parizu, 2. dio
Salon Čokolade u Parizu, 3. dio

Dunje - miris djetinjstva
Kolač s grožđem i svježim sirom
Bobice u šećeru, jednostavni ukras
Torta od fondana u 5 do 12
Crno bijeli kolač - čokoladni cheesecake s oreo keksima
Ledeni zalogaj od lubenice i bazge Sorbet ili granita od manga i rabarbare
Krema od svjezeg sira s mangom (ili drugim vocem)
Drobljenac ili crumble s rabarbarom i jabukom
Fondan proljetna torta
Cokoladna torta s narancama ili mandarinama
Panna cotta s vanilijom, koricom narance i preljevom od malina
Kineske okruglice od rizinog brasna s pastom od crnog sezama
Tortice od dunja - QUITTENTORTE
Vanili kiflice, potkovice, roscici
Firentinci
bakini cokoladni kolacici
bakine snjezne pahuljice
Šah keksi
Panforte nero - slatki tvrdi 'kruh'
Punjene pecene jabuke
Desert s lubenicom (Granita)
Okruglice (knedle) od sira
Sladoled od tajnih sastojaka
Brownies - socne kakao kocke
Marmelada od rabarbare, jagoda i vanilije
Marmelada od naranči (Confiture)
Torta snova!
Zlevka, zlevanka
Tiramis
Bozicni kolaci: cokoladni makroni
Bozicni kolaci: grudi od snijega (kokos makroni)
Medena kucica
Medenjaci i vjesticje kucice
Jednostavan i zdrav desert s jogurtom
Sir od dunja ili kodonjata (otok Vis)
Bugarska 'torta' od tikve (bundeve, buce)
Marmelada od smokava
Voce u aspiku (zelatini)

Talijanski kolač od palente i limuna

Zdrava Hello Kitty torta
Baklava sa sirom i narancinim sokom
Scones - englesko pecivo-kolacic
Riso nero - Crna Uskrsnja riza sa Sicilije
Arancini - kandirana korica narance
Keksi za Valentinovo s narancinom vodicom
Spekulatius keksi uz blagdan Sv. Nikole
Halloween muffini
Sicilijanska Granita di cafe, ledeni desert od kave
Recept za Sorbet od limuna
Bakin sladoled - Djeca rado kuhaju II
Vocni kolac
Muffini od cokolade
Najbolji Kuglof
Recepti za djecji rodjendan 1
Rodjendanska torta - Stara Becka torta
Bozicni kolacici od badema i narance (Sicilija)
Domaci keksi / djeca rado kuhaju
Pecene jabuke / Malo o Martinju, proslavi dana Svetog Martina
"Portugalci" - kosarice s kremom (Pastel de nata)
Presnac (otok Krk)
Grcki jogurt s vocem, medom i orasima
torta od oraha/badema s ricotta sirom
Kuglof i brownies
Krafne i fritulice
Zlevanka
Domaci vanili secer
Kolac brz i jednostavan, s narancom i limunom

Reportaze i fina hrana s putovanja (te lokalni recepti)

Paris:

Salon Čokolade u Parizu 1. dio
Salon Čokolade u Parizu, 2. dio
Salon Čokolade u Parizu, 3. dio


Otok Sardinija:
Sardinija - Cagliari
Sardske spagete:
Špagete s botargom i artičokama

Egzotika na tržnici Naschmarkt u Beču
Egzotika na tržnici Naschmarkt u Beču
Naschmarkt, Bečka najpoznatija tržnica - Baumkuchen ili Kolač s 'drveta'

Otok Korzika:
Korzika
Korzika - rodjendan na plazi
Na plazi valovito - fotografije s plaze
Punjene tikvice - Kuhinja Korzike
Lokalne delicije - Korzika
Od kupina do izrade sira u Restonica kanjonu, vrhunci Korzike
Loptice od sira s orasima ili pinjolima
Paprika s bosiljkom
Od krave na cesti do meda na brdu
Brdsko-seoski turizam i slatki mali restorani

Chilli, paprike i papricice
Doruckuj kao car (reportaza iz Nizze 2. dio)
Setnja trznicom u Nizzi i recept za salatu Nicoise/Nica
Kulinarski vrhunski i recepti za pecene sparoge i medaljone od heljde
Reportaza iz Istre: Tartufi i Livade

Vienna, Bec, Wien

Christmas market, Bozicni sajam, Christkindlmarkt

Posebne teme i prilike:

Posebni zalogaj - fish and chips iliti: post o (ne)brendiranju hrane
Potrosac je itekako vazan

Scones i marmelada za ugodno englesko poslijepodne

Martinje i recept za pecene jabuke

Božić:

Božićni ručak br. 3: Crveno zelje, pirjano na austrijski način

Božićni ručak, 1. dio

Božićni ručak 2. dio


Uskrs:
Uskrs: Pinca, sunka u seljackom kruhu i tri salate

Blagdanski kolacici i keksi:

Fondan proljetna torta
Torta s fondanom, 5 do 12
Tortice od dunja - QUITTENTORTE
Firentinci
Vanili kiflice, potkovice, roscici
bakini cokoladni kolacici
bakine snjezne pahuljice
Šah keksi
Panforte nero - slatki tvrdi 'kruh'
Bozicni kolaci: cokoladni makroni
Bozicni kolaci: grudi od snijega (kokos makroni)
Medena kucica
Medenjaci i vjesticje kucice


Rostilj:
O rostilju Tekst i dva recepta

Zdravlje:
Prehranom protiv nesanice i problema sa spavanjem
Recepti protiv gripe i 4 Bandita
Proljetni afrodizijak - Sparoga


Free Website Counter
Free Website Counter

Recipes in English:

Salata od mahuna (French bean salad)

Italian polenta cake with lemons

Pasta with asparagus and salmon sauce
Scones (English muffins)

Marina kuharica za male (i velike)!
16.02.2007., petak
Moja najdraza MINESTRONE JUHA

Recept za ovu juhu je navodno originalni iz Milana, otkuda ova juha potjece. Visestruko je isproban a odlicna je stvar sto se moze napraviti vece kolicine za nekoliko dana unaprijed. Juha ima bolji okus dan nakon pripreme. Ovu juhu posebno vole manja djeca. Ako se izbaci par zabranjenih sastojaka, vjerujem da je prikladna i za dijetu Karakter kluba. Priprema nije brza ali ako juhu namjeravamo jesti slijedeci dan, ova cinjenica nije posebno vazna.

recept je prebačen na portal Okusi
- 11:07 - Komentari (5) - Isprintaj - #
14.02.2007., srijeda
JUHA OD BROKULE

Za pocetak moram reci da nisam sigurna da li je Brokula tocan naziv na hrvatskom, na engleskom je to broccoli a na njemackom Brokkoli. Radi se o tamno zelenoj biljci koja podsjeca na neku vrstu cvijeta (barem mene).

Ova juha je je jedna od omiljenih u nasoj obitelji. I inace kuhamo dosta juha ali ova je super-hit. Priprema je naravno i vise nego jednostavna i brza.

Potrebno je:


500 g Brokule (obicno 1-2 komada), oguljene stabljike (jer ta kora produljuje kuhanje)
1 glavica crvenog luka, grubo iscjeckana, moze i na cetvrtine.



Postupak:

1. na nesto ulja ili maslaca poprzimo glavicu crvenog luka, dodamo ugrubo izrezanu brokulu.
2. Kratko poprzimo i dodamo vodu. Voda treba prekriti brokulu i ne treba je biti previse.
3. nakon 10-15 minuta, kad je brokula kuhana, izmixamo sve u mixeru kako bismo dobili kremastu juhu. Ako je pregusta, mozemo dodati nesto vode i jos jednom dovesti do vrenja.
4. Posluziti mozemo dodavanjem vrhnja ili croutons (opisano dolje).

Savjet 1

Tko zeli vise juhe, moze dodati i jednu kocku za juhu (nikako vegetu ili bilo sto s natrium monoglutamatom tj. E 621). Za varijaciju u okusu predlazem i slatko ili kiselo vrhnje ili kockice starog bijelog kruha poprzene na nesto maslaca (ili samo u tavi, ako zelite smanjiti masnoce).

Savjet 2

Okus ove juhe mozemo promijeniti i dodavanjem mrkve na pocetku kuhanja. Mrkva se kuha nesto dulje nego brokula.
- 11:05 - Komentari (3) - Isprintaj - #
Mediteranski brzinski krumpir

Moj sin nikako ne voli jesti krumpir. Cak niti pommes frites, sto se meni cini cudnim obzirom da su sva djeca navodno luda za ovim. Danas objavljujem vrlo kratki i jednostavan recept za pripremu krumpira - jedini koji je moj Malisan do sada zelio jesti.

potrebno je:
krumpir
cesnjak
persin
maslinovo ulje
sol i papar

1. Krumpir sitno izrezati na kockice i kuhati u malo posoljene vode (samo da pokrije), poklopljeno.
2. Kad je gotov (tupim dijelom noza ili vilicom se lako da presjeci), ocijedi se voda a krumpir se izgnjeci da bude glatka masa kao za pire ili se vilicom izgnjeci ugrubo.
3. dodajemo sitno isjeckani cesnjak i persin, malo maslinovog ulja, sol i papar (za odrasle)


- 10:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #
12.02.2007., ponedjeljak
Strudla od spinata s ovcjim FETA sirom

Ovo jelo je dugo vremena bilo omiljeno jelo mojeg malisana, od njegove 1,5 godine. Mogao je to jesti svaki dan.
Potrebno je:

1 paket kora za strudlu
1 paketic FETA sira (oko 200 grama)
1 paket tj. 500 grama smrznutog spinata (moze naravno i svjezi ako ga ima)
1 jaje
maslac

Postupak:

0. zagrijati pecnicu na 200°C.
1. otopiti spinat u posudi na laganoj vatri. moze se dodati malo maslaca, vode ili mlijeka.
2. dodati jaje, izmrviti sir i sve pomijesati dobro sa spinatom.
3. namazati maslacem posudu u kojoj cemo peci. Moze to biti obicni, ravni "pleh" za pecenje ili keramicka duboka posuda, tzv. casserole.
4. ako je u paketicu 2x2 komada kora, podijeliti smjesu na dva dijela i zamotati u kore (uvijek duplo) pomocu kuhinjske krpe. (javite ako treba opisati nacin na koji se ovo radi)
5. namazati dobro otopljenim maslacem i staviti u pecnicu.
6. pece se obicno oko 20-30 minuta, tj. gotovo je kad kore potamne ili posmedje.

Posluzuje se dok je toplo i moze se jesti preliveno jogurtom ili kiselim vrhnjem. Moguce je jelo podgrijavati u obicnoj tavi na stednjaku.

Varijanta:
Ako nam dolaze gosti ili ako nas je vise i mislimo da cemo sve pojesti odjednom, pripremiti s lisnatim tijestom. Ovo je odlicno ali nije dobro kad je hladno ili se podgrijava.
Ako imamo formu za muffins, mozemo napraviti kosarice od lisnatog tijesta, punjene ovom smjesom.

Za one koji kore ne mogu nabaviti, kopiram dva recepta s interneta koje jos nisam isprobala.

TIJESTO
30 dag brašna,
1 žumanjak,
soli na vrh noža,
oko 1/8 l mlake vode,
1 žlicica ulja
Prosijte brašno, zamijesite ga s žumanjkom, solju i onoliko vode koliko je potrebno da tijesto bude sjajno i gipko. Tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga uljem i pokrijte posudom. Ostavite odstajati 30-tak minuta.

recept iz Karakter kluba
(moram kasnije kopirati link)

Za one nadobudne: 1/2 kg brašna (najbolje i najsigurnije je podravkino za razvučena tijesta)
malo soli
malo ulja
odokativnom metodom tople vode (cca 3 dcl)
žličica octa

Zamijesiti sve zajedno rukom (mikserom) u posudi dok se masa ne izjednači, istresti na stol sa posutim brašnom i umijesiti glatku kuglu (mora biti mekana kao, kao, kao.....kad balon napunite vodom pa se s tim igrate )
podijeliti je na dva dijela i ostaviti da leži pokriveno pola sata ( to je dovoljno vremena za napraviti nadjev)
tijesto se poslije stavlja na pobrašnjavljeni stolnjak, razvalja valjkom (lazanjurom, oklagijom) dok god se može, a onda se prstićima razvlači (oblik koji na kraju mora imati je krug)
Čak i ne mora biti tanko kao flis papir
Ako vam ostanu malo deblji krajevi, neka, to je super (suprotno općem javnom mijenju)
Nadjev se stavlja uzduž cijelog ruba, dakle, radimo jako debelu kružnicu
Sredina mora biti prazna i namazana uljem (tanko, tanko)
Preko nadjeva se prebaci sami porub pa se počne sve skupa frkati u krug dok tijesto u sredini ne zaprijeti pucanjem zbog čega se razreže nožem. Tijesto se zarola do kraja i takodobijemo nešto nalik zračnici na biciklu pa to lijepo posložimo kako znamo i umijemo u rol, tepsiju, protvan, nešto u čemu obično pečemo (ne znam kako se to 'rvacki kaže)
Natapkamo od gore malo vode i malo ulja i pečemo.
- 19:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>