Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuharicazadjecu

Marketing

Strudla od spinata s ovcjim FETA sirom

Ovo jelo je dugo vremena bilo omiljeno jelo mojeg malisana, od njegove 1,5 godine. Mogao je to jesti svaki dan.
Potrebno je:

1 paket kora za strudlu
1 paketic FETA sira (oko 200 grama)
1 paket tj. 500 grama smrznutog spinata (moze naravno i svjezi ako ga ima)
1 jaje
maslac

Postupak:

0. zagrijati pecnicu na 200°C.
1. otopiti spinat u posudi na laganoj vatri. moze se dodati malo maslaca, vode ili mlijeka.
2. dodati jaje, izmrviti sir i sve pomijesati dobro sa spinatom.
3. namazati maslacem posudu u kojoj cemo peci. Moze to biti obicni, ravni "pleh" za pecenje ili keramicka duboka posuda, tzv. casserole.
4. ako je u paketicu 2x2 komada kora, podijeliti smjesu na dva dijela i zamotati u kore (uvijek duplo) pomocu kuhinjske krpe. (javite ako treba opisati nacin na koji se ovo radi)
5. namazati dobro otopljenim maslacem i staviti u pecnicu.
6. pece se obicno oko 20-30 minuta, tj. gotovo je kad kore potamne ili posmedje.

Posluzuje se dok je toplo i moze se jesti preliveno jogurtom ili kiselim vrhnjem. Moguce je jelo podgrijavati u obicnoj tavi na stednjaku.

Varijanta:
Ako nam dolaze gosti ili ako nas je vise i mislimo da cemo sve pojesti odjednom, pripremiti s lisnatim tijestom. Ovo je odlicno ali nije dobro kad je hladno ili se podgrijava.
Ako imamo formu za muffins, mozemo napraviti kosarice od lisnatog tijesta, punjene ovom smjesom.

Za one koji kore ne mogu nabaviti, kopiram dva recepta s interneta koje jos nisam isprobala.

TIJESTO
30 dag brašna,
1 žumanjak,
soli na vrh noža,
oko 1/8 l mlake vode,
1 žlicica ulja
Prosijte brašno, zamijesite ga s žumanjkom, solju i onoliko vode koliko je potrebno da tijesto bude sjajno i gipko. Tijesto oblikujte u kuglu, premažite ga uljem i pokrijte posudom. Ostavite odstajati 30-tak minuta.

recept iz Karakter kluba
(moram kasnije kopirati link)

Za one nadobudne: 1/2 kg brašna (najbolje i najsigurnije je podravkino za razvučena tijesta)
malo soli
malo ulja
odokativnom metodom tople vode (cca 3 dcl)
žličica octa

Zamijesiti sve zajedno rukom (mikserom) u posudi dok se masa ne izjednači, istresti na stol sa posutim brašnom i umijesiti glatku kuglu (mora biti mekana kao, kao, kao.....kad balon napunite vodom pa se s tim igrate )
podijeliti je na dva dijela i ostaviti da leži pokriveno pola sata ( to je dovoljno vremena za napraviti nadjev)
tijesto se poslije stavlja na pobrašnjavljeni stolnjak, razvalja valjkom (lazanjurom, oklagijom) dok god se može, a onda se prstićima razvlači (oblik koji na kraju mora imati je krug)
Čak i ne mora biti tanko kao flis papir
Ako vam ostanu malo deblji krajevi, neka, to je super (suprotno općem javnom mijenju)
Nadjev se stavlja uzduž cijelog ruba, dakle, radimo jako debelu kružnicu
Sredina mora biti prazna i namazana uljem (tanko, tanko)
Preko nadjeva se prebaci sami porub pa se počne sve skupa frkati u krug dok tijesto u sredini ne zaprijeti pucanjem zbog čega se razreže nožem. Tijesto se zarola do kraja i takodobijemo nešto nalik zračnici na biciklu pa to lijepo posložimo kako znamo i umijemo u rol, tepsiju, protvan, nešto u čemu obično pečemo (ne znam kako se to 'rvacki kaže)
Natapkamo od gore malo vode i malo ulja i pečemo.

Post je objavljen 12.02.2007. u 19:10 sati.