Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kuharicazadjecu

Marketing

JUHA OD BROKULE

Za pocetak moram reci da nisam sigurna da li je Brokula tocan naziv na hrvatskom, na engleskom je to broccoli a na njemackom Brokkoli. Radi se o tamno zelenoj biljci koja podsjeca na neku vrstu cvijeta (barem mene).

Ova juha je je jedna od omiljenih u nasoj obitelji. I inace kuhamo dosta juha ali ova je super-hit. Priprema je naravno i vise nego jednostavna i brza.

Potrebno je:


500 g Brokule (obicno 1-2 komada), oguljene stabljike (jer ta kora produljuje kuhanje)
1 glavica crvenog luka, grubo iscjeckana, moze i na cetvrtine.



Postupak:

1. na nesto ulja ili maslaca poprzimo glavicu crvenog luka, dodamo ugrubo izrezanu brokulu.
2. Kratko poprzimo i dodamo vodu. Voda treba prekriti brokulu i ne treba je biti previse.
3. nakon 10-15 minuta, kad je brokula kuhana, izmixamo sve u mixeru kako bismo dobili kremastu juhu. Ako je pregusta, mozemo dodati nesto vode i jos jednom dovesti do vrenja.
4. Posluziti mozemo dodavanjem vrhnja ili croutons (opisano dolje).

Savjet 1

Tko zeli vise juhe, moze dodati i jednu kocku za juhu (nikako vegetu ili bilo sto s natrium monoglutamatom tj. E 621). Za varijaciju u okusu predlazem i slatko ili kiselo vrhnje ili kockice starog bijelog kruha poprzene na nesto maslaca (ili samo u tavi, ako zelite smanjiti masnoce).

Savjet 2

Okus ove juhe mozemo promijeniti i dodavanjem mrkve na pocetku kuhanja. Mrkva se kuha nesto dulje nego brokula.

Post je objavljen 14.02.2007. u 11:05 sati.