Kuće Hrvatska

petak, 30.09.2016.

Građevinski radovi porasli sedmi uzastopni mjesec

ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u srpnju ove godine zabilježio je mjesečni rast od 0,7% (prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima) te je istovremeno nastavljen niz pozitivnih stopa rasta građevinske aktivnosti na godišnjoj razini. Tako je prema kalendarski prilagođenim podacima, obujam građevinskih radova u srpnju za 2,8% viši u odnosu na isti mjesec 2015. godine, čime je potvrđen pozitivan rast na godišnjoj razini i sedmi mjesec zaredom.
Podaci pokazuju da je godišnji rast u srpnju prvenstveno posljedica rasta građevinske aktivnosti na zgradama (gdje je zabilježeno ubrzanje rasta po stopi od 11,2% u odnosu
na isti mjesec lani). Ujedno je to i deveti mjesec zaredom (prema kalendarski prilagođenim podacima) otkako se bilježe pozitivne stope godišnjeg rasta građevinske aktivnosti
na zgradama dok je istovremeno zamjetan kontinuiran godišnji pad građevinske aktivnosti na ostalim građevinama.
Promatrajući kumulativno, prema izvornim indeksima, u razdoblju od prvih sedam mjeseci ove godine, obujam građevinskih radova viši je za 2,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine (3,0% prema kalendarski prilagođenim indeksima). Pritom su u istom promatranom razdoblju radovi na zgradama porasli za 9,3% godišnje dok je istovremeno obujam građevinskih radova na ostalim građevinama smanjen za 3% na godišnjoj razini. Stoga ne iznenađuje da se u razdoblju od siječnja do srpnja u strukturi ukupno odrađenih sati na gradilištima (promatrajući prema vrstama građevina) 47% odnosi na građevinske radove na zgradama, uz razmjerno visok udio radova na novogradnjama (55,6% u ukupnim odrađenim satima).
Obzirom na očekivani rast i bolju iskorištenost sredstava iz EU fondova, u narednim razdobljima moglo bi doći do postupno blagog dinamiziranja građevinske aktivnosti novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 15:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 27.09.2016.

HUP poziva gospodarstvenike da im jave koliko stranaca im treba

Kvote za ovu godinu utvrđene su, inače, debelo izvan zadanih rokova, tek u krajem travnja ove godine, a ne koncem listopada, kako to predviđa zakon. Prethodni ministar Mirando Mrsić ostavio je taj posao nasljedniku, no usklađivanje je potrajalo, jer su poslodavci tražili promjenu modela, a gospodarstvenici apelirali da se uvedu kvote za niz djelatnosti za koje posljednjih godina nisu bile odobravane dozvole zbog navodno velikog broja nezaposlenih u službenoj evidenciji HZZ-a. Dva sektora u kojima je negativan stav prema odobravanju kvota resornog ministarstva rada bio najizraženiji, a u kojima su poslodavci i prijavljivali najviše potreba, bili su graditeljstvo i brodogradnja.
U slučaju brodogradnje opravdanje je bilo povezano s činjenicom da najveća brodogradilišta nakon privatizacije prolaze restrukturiranje uz državne potpore te da se u njima broj zaposlenika u petogodišnjem razdoblju praćenja mora smanjiti. No, već za ovu godinu im je bilo odobreno 1500 dozvola, dok je u slučaju građevinskog sektora odobrenje je dano za 500 radnika. Taj je sektor ukupno tražio nekoliko puta više, a nedavno su ponovili svoj zahtjev preko HGK za 2017., u kojoj traže 3000 novih dozvola. Iz ranijih lista zanimljivo je i da se za kulturu odobrava veća kvota za strane radnike nego, primjerice, za prerađivačku industriju, zdravstvo, znanost i obrazovanje ili poljoprivredu. Jedan od sektora u kojima se također očekuje povećan broj zahtjeva
za uvoz radnika je turizam, za koji je lani moglo biti zaposleno njh tek 85 nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 10:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 23.09.2016.

Što nas očekuje na domaćem tržištu nekretnina do 2027.

Crni scenarij - pritisak na pad prosječnih cijena
Pesimistični scenarij predviđa dodatno intenziviranje već prisutnih negativnih demografskih trendova, što bi se negativno odrazilo na tržište nekretnina.
"Uz daljnji pad radno aktivnog stanovništva i izostanak održivog gospodarskog rasta u srednjem roku, ekonomske migracije mlađeg radno sposobnog stanovništva intenzivirale bi se i tako dodatno ugrozile potražnju za stambenim nekretninama. Na nelikvidnom stambenom tržištu pod pritiskom viška ponude nekvalitetnih nekretnina s manje privlačnom lokacijom stvorilo bi se daljnji pritisak na pad prosječnih cijena", navodi se u analizi.
Po tom, najcrnjem scenariju, do 2018., cijene nekretnina pale bi do 10 posto nakon čega bi se pad u razdoblju od 2019.- 2021. ublažio na 5 posto te bi uslijedio blagi rast cijena do 2027. godine.
Prosječna stopa pada cijena na razini cijelog razdoblja od 2016.-2027. godine u tom bi "mračnom modu" iznosila oko 2 posto.
Isto tako, nedovoljan gospodarski rast negativno bi se odrazio na tržište rada kroz nisku stopu zaposlenosti, a time i na smanjenje raspoloživog dohotka, dok bi se u slučaju rasta vanjske ranjivosti i nepredvidivih šokova na financijskim tržištima, poput, primjerice, slabljenja kune u odnosu na euro, smanjila i financijska dostupnost nekretnina.
Realistički scenarij - postupan oporavak i blagi rast cijena
Realistični scenarij prije svega podrazumijeva stabilizaciju negativnih demografskih pokazatelja u uvjetima započetog gospodarskog oporavka te intenzivnije povlačenje sredstava iz fondova EU-a.
Prema tom scenariju, uz oporavak realnog sektora, rasla bi zaposlenost i realno raspoloživ dohodak, a daljnje labavljenje kreditnih uvjeta i veća ponuda kredita u domaćoj valuti smanjila bi potencijalne valutne rizike i povećala sklonost stanovništva prema dugoročnom zaduživanju.
Analitičari RBA navode kako bi pozitivan poticaj na dinamiziranje aktivnosti na nekretninskom tržištu u srednjoročnom razdoblju mogao doći sa zakonskim reguliranjem procjene vrijednosti nekretnina, uz formiranje baze podataka o kupoprodajnim cijenama na razini Hrvatske.
Procjenjuju da bi se uvođenjem jedinstvenog poreza na nekretnine postupak oporezivanja pojednostavnio i učinio transparentnijim.
"Ovogodišnji blagi rast prosječnih cijena prodanih novih stanova mogao bi se nastaviti odražavajući početak oporavka potražnje za stambenim nekretninama. Realistični scenarij predviđa postupni blagi rast cijena stambenih nekretnina po prosječnoj stopi od 4 posto od 2016.-2027. godine", stoji u analizi.
Optimistični scenarij - jači gospodarski rast i dinamičan rast cijena
U slučaju optimističnog scenarija svi pokazatelji koji utječu na potražnju, bilo kratkoročno ili dugoročno, imaju osobite pozitivne vrijednosti.
U tom bi slučaju iznadočekivani gospodarski rast temeljen na rastu i zapošljavanju u realnom sektoru, snažan priljev inozemnih izravnih ulaganja te znatna iskorištenost EU fondova, rezultirali rastom raspoloživog dohotka kućanstava ohrabrujući tako dugoročne investicije u stambene nekretnine.
"Uz pojačan interes stranih državljana za kupnjom nekretnina u Hrvatskoj, cijene bi se korigirale prema višim razinama, što bi srednjoročno otvorilo novi ciklus izgradnje i ponude stanova. Stoga ovakav scenarij podrazumijeva dinamičniji rast cijena tijekom projekcijskog
razdoblja po prosječnoj stopi od 11 posto u razdoblju od 2016.-2027. godine", zaključuje se u analizi nekretnine Splitplit

Oznake: nekretnine Split

- 13:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.09.2016.

Prodaje se barokni dvorac Šaulovec u varaždinskom kraju

Javna dražba provest će se preko Fine, no neki se već zanimaju za dvorac.
Još jedan spomenik kulture traži novog vlasnika - ovoga puta to je barokni dvorac Šaulovec u varaždinskom kraju.
Kako piše Jutarnji list, sudski vještak mu je odredio okvirnu cijenu od 4,4 milijuna kuna, a dio je stečajne mase posrnule tvrtke Varaždinka d.o.o.
Izdaleka impresivan dvorac naoko je u odličnom stanju, ali kada mu se priđe bliže, pokazuje znakove propadanja.
Pročelje baroknog zdanja koje je obnovljeno u duhu historicizma na nekim je mjestima dobrano nagrizeno vlagom stanovi prodaja Sućidar

Oznake: stanovi prodaja Sućidar

- 08:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.09.2016.

Najisplativija bila bi nagodba oko zakona o franku

Plan o dogovoru s bankama postoji, ali kako doznajemo, scenarij po kojem bi banke od države dobile isplate novca iz proračuna - nije prihvatljiv. U bankama su uvjereni da bi eventualni sporovi išli u njihovu korist i da imaju bolje argumente pa nisu spremni pretjerano popuštati, iako Hrvatsku drže potentnim tržištem i ne žele ulaziti u rat s donositeljima odluka. Država je pak spremna eventualno ponuditi dugoročnije rješenje koje vjerojatno ne uključuje porezne olakšice jer ih, prema našim izvorima, smatraju "skliskim terenom". Obje strane već mjesecima tipuju na dogovor, no političke mu okolnosti definitivno nisu bile naklonjene.
U javnosti se stekao dojam da su se neke akcije već dogovarale "ispod žita", od strana koje su računale na izbornu pobjedu, no o tome da uključuju podizanje i eventualno povlačennje tužbe banaka možemo samo nagađati. Iako neslužbeno doznajemo da je od pokretanja službene procedure u Washingtonu već prošlo neko vrijeme, zanimljivo je da središnjica UniCredita čak i nakon službene obavijesti MVP-u to ne želi potvrditi, a Andrea Morawski, prvi čovjek njihovog PR-a čak kaže kako je politika banke takva da nikad ne komentiraju "glasine i spekulacije". Većina drugih banaka između redaka zaziva dogovor pa glasnogovornik PBZ-a potvrđuje da zasad nisu podnijeli arbitražnu tužbu, a u Erste banci kažu da su, iako je pripremaju, i dalje otvoreni za konstruktivan dijalog u cilju postizanja rješenja.
"Dioničari Erste banke dvaput su se pismom obratili Vladi s ciljem mirnog, prijateljskog rješavanja spora o ulaganju", ističu u Erste banci. I HUB, krovna bankarska udruga, napoiminje da bi, postizanjem dogovora, nestali razlozi za nastavljanjem pravnih postupaka. Bivši ministar financija Boris Lalovac, predlagatelj zakona o konverziji, komentira pak da je pokretanje tužbe u trenutku kad se nova vlada još nije ni formirala nekorektno te predlaže uvođenje poreza na kreditnu aktivu banaka kao instumenta pritiska.
Nakon povlačenja tužbi, država bi, kaže, zakon - povukla immobiliari Croazia

Oznake: immobiliari Croazia

- 09:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 14.09.2016.

Nova trgovina Lonci & poklopci u Zagrebu

Domaći brend Lonci & poklopci by Bajde uspješno nastavlja širenje. Nakon otvorenja prve trgovine u Splitu u sklopu City Centra One,
najavili su otvorenje još jednog prodajnog mjesta u Zagrebu. Riječ je o trgovini koju će posjetitelji moći obići u prizemlju shoping centra City Centra East,
a otvorenje je predviđeno za 1.listopada stanovi Vrbani

Oznake: stanovi Vrbani

- 08:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 12.09.2016.

Tehnici posao gradnje stanova u Podbrežju vrijedan 156,5 milijuna kuna

ZAGREB - Tehnika je zaključila ugovor o izvođenju radova na izgradnji stambeno poslovnih građevina A4, A5 i A6 u naselju Podbrežje u Zagrebu.
Naručitelj je Zagrebačka stanogradnja d.o.o. Zagreb, Jankomir 25 putem Ureda za javnu nabavu Grada Zagreba.
Ukupno će se izvesti 480 stanova, bruto površine građevina 57.645,00 m2, ukupne vrijednosti 156.545.000,00 kn bez pdv-a stanovi

Oznake: stanovi

- 09:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 07.09.2016.

Proizvodnja u TLM-u kreće punom parom, radit će se i vikendom

Nakon sanacije koja je stajala 10 milijuna eura - remonta i modernizacije TLM-ove valjaonice uništene u požaru u stečaju prije tri mjeseca, tamošnji zakupac Impol-TLM,
de facto vlasnik imovine i infrastrukture iz pozicije najvećeg razlučnog vjerovnika, kao singerica precizno je u dan u odnosu na plan obavio probnu proizvodnju.
To znači da danas TLM kreće punom parom s redovnom proizvodnjom, čime se na velika vrata vraća u gospodarski život, i to kao nekad značajni izvoznik. Događaj je to i za Grad Šibenik i za Šibenko-kninsku županju, koji su podržali ulazak slovenskog aluminijaša koji je ozbiljan investitor. Kako nam je potvrdio Tomaž Smolar, direktor divizije valjanih proizvoda Impolove grupe, ujedno jedan od dvaju direktora Impol-TLM-a, u remont su bili uključeni “radnici šibenske tvornice, njemačka SMS grupa, jedan od globalnih lidera u proizvodnji i postavljanju novih valjaonica i proizvodne opreme,
te inženjeri iz Slovenske Bistrce kao nadzornici” novogradnja Samobor

Oznake: novogradnja Samobor

- 09:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 05.09.2016.

Svečano dodijeljena 73 stana POS-a


Trenutno se na području Hrvatske u sklopu programa POS-a gradi 10 stambenih objekata, a u pripremi je gradnja na novih 19 lokacija od kojih je jedna u gradu Zadru nekretnine Trešnjevka Zagreb

Oznake: nekretnine Trešnjevka Zagreb

- 16:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 01.09.2016.

Iznenađujući rast cijena stambenih nekretnina u Britaniji

LONDON - Rast cijena stambenih nekretnina u Velikoj Britaniji zahuktao se u kolovozu brže nego što se očekivalo, uslijed manjka ponude na tržištu koja je "dominirala"
nad negativnim efektima glasanja za Brexit i nedavnog podizanja poreza, objavio je danas hipotekarni kreditor, kompanija Nationwide. Cijene kuća i stanova skočile su
u kolovozu 5,6 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, i brže od srpanjskog rasta od 5,2 posto međugodišnje, navela je ta kompanija, a prenosi agencija Reuters.
Ekonomisti koje je anketirala agencija Reuters, očekivali su da će povećanje cijena kuća na godišnjem nivou iznositi 4,8 posto u ovom mjesecu.
Na mjesečnoj razini, cijene kuća su porasle u kolocozu za 0,6 posto u odnosu na rast od 0,5 posto u srpnju nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #