Kuće Hrvatska

petak, 11.09.2015.

Mjesečno 800 zahtjeva za ovrhu nekretnina

Ako se na dvije dražbe ne pojave kupci, postupak se obustavlja jer vjerovnik ne može istu nekretninu ovršiti dvaput
Fina je na svojim internetskim stranicama objavila prvih sedam ponuda za prodaju ovršenih nekretnina putem elektroničke javne dražbe. Javna licitacija na internetu još nije održana jer su tek počeli teći rokovi unutar kojih se zainteresirani kupci mogu prijaviti za sudjelovanje, obići nekretnine i uplatiti jamčevinu, piše Večernji list.
Prodaja putem elektroničke javne dražbe na snazi je od početka ove godine, ali do rujna nije bilo e-dražbi jer se predmeti primljeni do 31. prosinca 2014.
prodaju prema starim uvjetima na sudovima, a tek sada pristižu prva rješenja za predmete primljene nakon 1. siječnja 2015.
Sudovi mjesečno zaprime oko 800 novih zahtjeva za ovrhu nad nekretninom, tako da će se Finin Očevidnik nekretnina i pokretnina
koje se prodaju u ovršnom postupku brzo popunjavati.
Najjeftiniji od prvih sedam nekretnina iz e-dražbe je pašnjak unutar granica građevinskog područja u naselju Pomer kraj Pule procijenjen na 5000 kuna. Najskuplji je poslovni prostor i drvarnica na zagrebačkom Trnju procijenjeni na dva milijuna kuna.
Općinski sudovi i dalje ostaju prva i najvažnija institucija na kojoj se donosi rješenje o ovrhama nekretnina, ali prodaja se iz njihovih sudnica seli na internet kako bi izbjegli pogodovanja i slične manipulacije koje su uočene u postupku prodaje.
No, ne završe svi zahtjevi na javnoj dražbi jer mnogi dužnici plate dug, nagode se s vjerovnicima ili osporavaju legalnost ovrhe. Posljednjih godina vjerovnici se značajnije okreću ovrhama na novčanim sredstvima jer su brže i efikasnije. Inače, kad su u pitanju ovrhe nad nekretninama, važno je naglasiti da ako se ni na jednoj od dvije dražbe ne pojave kupci,
postupak se obustavlja jer vjerovnik ne može istu nekretninu ovršiti dvaput iznajmljivanje stanova

Oznake: iznajmljivanje stanova

- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #