Kuće Hrvatska

srijeda, 29.10.2014.

Rast industrijske proizvodnje u rujnu pozitivno iznenadio tržište

Nakon razmjerno snažnog godišnjeg pada u kolovozu od 4,7%, u rujnu je industrijska proizvodnja zabilježila zamjetan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini i time pozitivno iznenadila tržište. Naime, prema posljednjim podacima DZS-a u odnosu na rujan prošle godine industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila rast od 3,8%, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. U odnosu na kolovoz, prema desezoniranim indeksima, rast je iznosio 4,6% (najviša stopa rasta od siječnja ove godine). S obzirom na pozitivan doprinos rujanskog rasta, kumulativni rast u prvih devet mjeseci je ponovno dobio zamah, +0,6% (u prvih osam mjeseci +0,2%).
Promatrano prema NKD-u u razdoblju od siječnja do rujna u odnosu na isto razdoblje 2013. prerađivačka industrija je s rastom od 2,7% nastavila pozitivno doprinositi ukupnom rastu te ublažavati negativan doprinos koji dolazi od pada obujma rudarstva i vađenja (-8,3%) te opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-7,8%). Pri tome su unutar prerađivačke industrije zamjetan rast ostvarile proizvodnja odjeće, kože i srodnih proizvoda, proizvoda od gume i plastike te proizvodnja metala koji redom bilježe dvoznamenkaste godišnje stope rasta i to 16,4%, 13,9%, 18,8% i 15,6% a u strukturi ukupne industrijske proizvodnje zajedno čine udio od preko 8%. Proizvodnja prehrambenih proizvoda čiji udio prelazi 15% bilježi blagi rast od 0,2% godišnje stanovi Karlovac

Oznake: stanovi Karlovac

- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 28.10.2014.

Bez oporavka cijena sirove nafte

Cijene sirove nafte s isporukom u sljedećem mjesecu i tijekom listopada nastavile su padati. Pritisak na pad cijena uglavnom je posljedica dvaju čimbenika: korekcije procijenjene potražnje za sirovom naftom uz istovremeni rast ponude. Naime, revizija potražnje za naftom do kraja 2014. i u 2015. godini s jedne strane te proizvodnja nafte koja znatno premašuje potražnju s druge strane pogurale su cijene sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) prema 85,11 dolara za barel dok su cijene sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) skliznule prema 80,52 dolara za barel. Prosječne cijene nafte u listopadu prošle godine bile su iznad 100 dolara po barelu.
Međunarodna agencija za energiju - IEA (International Energy Agency) u svom posljednjem izviješću revidirala je srpanjske prognoze smanjujući procijenjenu globalnu potražnju za naftom za 0,4% u 2014. dok je procjenu za 2015. godinu spustila za 0,5%. Pritom je procijenjena potražnja za naftom proizvedenom u državama članicama OPEC-a korigirana s 29,8 na 29,3 milijuna barela dnevno.
S druge strane, cijene nafte nastavljaju biti pod pritiskom rastuće ponude. Naime, uz povećanje ponude iz Brazila i Azerbajdžana, zemlje članice OPEC-a, koje drže oko 40% svjetske ponude sirove nafte, još uvijek ne smanjuju svoju proizvodnju. Štoviše u rujnu je OPEC proizvodio ukupno 30,7 milijuna barela nafte dnevno premašivši značajno kvotu koja je iznosila 30 milijuna barela dnevno. Stoga se logički nameče zaključak da bi zemlje članice OPEC-a, posebice Saudijska Arabija, trebale smanjiti proizvodnju u sljedećim mjesecima dok bi proizvođači ukupno trebali smanjiti visinu proizvodnje za oko 800.000 barela dnevno kako bi u 2016. postigli ravnotežu između ponude i potražnje apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.10.2014.

Ruski investitor na dražbi kupio nekretnine ZRC-a Lipik

ZAGREB - Zagrebačka tvrtka Itema-Iprom, iza koje stoji ruski kapital, je za 7,35 milijuna kuna na drugoj javnoj dražbi održanoj danas na Općinskom sudu u Pakracu kupila nekretnine Zdravstveno-rekreacijskog centra (ZRC) Lipik u stečaju, objavio je grad Lipik na svojim internet stranicama. Nadležna sutkinja odredila je rok od 30 dana u kojem kupac mora uplatiti ponuđeni iznos kako bi stekao vlasništvo nad nekretninama.
Direktor tvrtke Itema-Iprom d.o.o., za trgovinu i usluge (projektiranje, građenje i nadzor), je Krešimir Mikolić, a na dražbi je prisutan bio opunomoćenik tvrtke Zdravko Mikolić.
Kako se prenosi u objavi na internet stranici grada Lipika, nakon dražbe se od Mikolića doznalo kako iza tvrtke stoji ruski kapital te kako su dosad sudjelovali u projektiranju tvornice ulja u Čepinu, tvornice vatrogasnih vozila u Ozlju i rekonstrukciji tvornice aluminija u Mostaru.
U objavi se prenosi i izjava gradonačelnik Lipika Vinka Kasana kako je grad Lipik s predstavnicima tvrtke već neko vrijeme u kontaktu, kako su im gradske službe bile svakodnevno na raspolaganju te kako je ovo samo formalnost koju je potrebno odraditi za sljedeće korake oko rješenja pitanja ZRC-a.
Lokalni mediji prenose i Mikolićevu potvrdu da je investitor iz Rusije, uz napomenu da još nije vrijeme da u javnost idu s imenima. Ruska tvrtka se bavi međunarodnom trgovinom i ulaganjem u zdrave projekte, a Lipik smo prepoznali kao zdrav projekt zbog tradicije i velikih potencijala koje ima, kazao je Mikolić stanovi Split

Oznake: stanovi Split

- 15:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #