Kuće Hrvatska

utorak, 28.10.2014.

Bez oporavka cijena sirove nafte

Cijene sirove nafte s isporukom u sljedećem mjesecu i tijekom listopada nastavile su padati. Pritisak na pad cijena uglavnom je posljedica dvaju čimbenika: korekcije procijenjene potražnje za sirovom naftom uz istovremeni rast ponude. Naime, revizija potražnje za naftom do kraja 2014. i u 2015. godini s jedne strane te proizvodnja nafte koja znatno premašuje potražnju s druge strane pogurale su cijene sirove nafte tipa Brent (referentna za europsko tržište) prema 85,11 dolara za barel dok su cijene sirove nafte tipa WTI (referentna za američko tržište) skliznule prema 80,52 dolara za barel. Prosječne cijene nafte u listopadu prošle godine bile su iznad 100 dolara po barelu.
Međunarodna agencija za energiju - IEA (International Energy Agency) u svom posljednjem izviješću revidirala je srpanjske prognoze smanjujući procijenjenu globalnu potražnju za naftom za 0,4% u 2014. dok je procjenu za 2015. godinu spustila za 0,5%. Pritom je procijenjena potražnja za naftom proizvedenom u državama članicama OPEC-a korigirana s 29,8 na 29,3 milijuna barela dnevno.
S druge strane, cijene nafte nastavljaju biti pod pritiskom rastuće ponude. Naime, uz povećanje ponude iz Brazila i Azerbajdžana, zemlje članice OPEC-a, koje drže oko 40% svjetske ponude sirove nafte, još uvijek ne smanjuju svoju proizvodnju. Štoviše u rujnu je OPEC proizvodio ukupno 30,7 milijuna barela nafte dnevno premašivši značajno kvotu koja je iznosila 30 milijuna barela dnevno. Stoga se logički nameče zaključak da bi zemlje članice OPEC-a, posebice Saudijska Arabija, trebale smanjiti proizvodnju u sljedećim mjesecima dok bi proizvođači ukupno trebali smanjiti visinu proizvodnje za oko 800.000 barela dnevno kako bi u 2016. postigli ravnotežu između ponude i potražnje apartmani Istra

Oznake: apartmani Istra

- 15:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #