Kuće Hrvatska

četvrtak, 27.03.2014.

Dvije trećine građana za stambeni kredit ne može izdvojiti više od 2.500 kuna

ZAGREB - Nešto više od dvije trećine hrvatskih građana, ili njih 69 posto, kada bi danas kupovalo stan stambenim kreditom za mjesečnu otplatu ne bi moglo izdvojiti više od 2.500 kuna, pokazala je anketa provedena na portalima domosfera.hr i banka.hr.
Anketa je provedena u ožujku, a u njoj je sudjelovalo 637 osoba, navodi se u priopćenju o rezultatima ankete.
Iznos od 2.500 kuna je nešto manji od polovine prosječne isplaćene neto plaće u Hrvatskoj za siječnj, koja je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 5.553 kune.
U anketi je bilo ponuđeno pet mogućih odgovora, a najveći je broj sudionika, njih 37 posto, naveo kako bi za mjesečnu otplatu stambenog kredita mogli izdvojiti od 1.500 do 2.500 kuna, odnosno između 200 i 325 eura iznajmljivanje stanova Pantovčak

Oznake: iznajmljivanje stanova Pantovčak

- 14:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.03.2014.

Banke željele da država kupi njihove stanove

ZAGREB - Projekt najma neprodanih stanova u vlasništvu banaka zapravo je propao zbog toga što su banke tražile da država te stanove otkupi od njih, a ne da ih uzme na leasing i dalje daje građanima u najam, tvrde to izvori Novog lista iz Vlade. Iako je samo Ministarstvo graditeljstva nedavno na upit Novog lista odgovorilo da "dogovor s bankama oko projekta najma stanova do sada nije dao konkretne rezultate jer banke nisu bile spremne značajnije sniziti cijene stanova", sugovornici ističu da dogovor nije bio moguć jer su banke željele da konačan rezultat bude i konačna prodaja nekretnina što ih imaju u svome vlasništvu.
– Pregovori su zastali jer nikada nismo ni počeli ozbiljno razgovarati oko leasinga, oko našeg plana da država uzme te stanove u leasing nego su banke inzistirale da država otkupi te stanove, kaže sugovornik Novog lista iz Vlade.
Dodaje i to da je država u svakom trenutku spremna vratiti se pregovorima, ali oko prijedloga što ga je ona imala. Tvrdi i to da su Ministarstvo financija i Ministarstvo graditeljstva dogovorili sve detalje projekta, pa tako i da banke u desetogodišnjem razdoblju plaćaju PDV apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 15:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.03.2014.

Erste u pet godina prodao 2.000 stanova svojih građevinskih klijenata

ZAGREB - Od 2400 nekretnina građevinskih tvrtki klijenata, u razdoblju od 2008. do 2013. godine Erste banka je prodala gotovo 2000 komada, piše Jutarnji list. Naime, dok su u ministarstvu graditeljstva i financija projekt najma neprodanih stanova iz portfelja banaka proglasili propalim, bankari tvrde, piše Jutarnji, kako je iz njihove perspektive situacija složenija.
Bankari plan pozdravljaju, ali tvrde kako je tržišni princip i dalje važan, te za njih pregovori i dalje traju.
U Zabi su za Jutarnji poručili kako njihovi klijenti građevinari raspolažu s još oko 900 neprodanih stanova, i banka s njima ne može izravno raspolagati. No, u Zabi smatraju kako je takve stanove potrebno staviti u funkciju, približiti potrebama građana i naći model koji bi bio zadovoljavajući i održiv za sve, državu, građane, investitore i banke nekretnine Zagreb

Oznake: nekretnine Zagreb

- 15:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.03.2014.

Je li moguće da su potrošačke cijene u Hrvatskoj konačno počele padati?

U 28-članom EU godišnja stopa inflacije u veljači je smanjena na 0,8 posto, nasuprot 0,9 posto u siječnju. Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene porasle pak za 0,3 posto.
U skupini zemalja s negativnim godišnjim stopama inflacije nalaze se još Bugarska, s padom cijena od 2,1 posto, a slijede Cipar i Grčka, gdje su potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom godine ranije smanjene za 1,3 odnosno 0,9 posto. Na godišnjoj su razini blago pale cijene i u Portugalu i Slovačkoj, za 0,1 posto.
U 18-članoj eurozoni godišnja inflacija u veljači je skliznula na 0,7 posto, s 0,8 posto u prethodnom mjesecu. Time je statistički ured blago snizio preliminarni podatak prema kojem je godišnja stopa inflacije za veljaču bila procijenjena u visini 0,8 posto.
Rast potrošačkih cijena u eurozoni na godišnjoj razini proizlazi poglavito iz rasta cijena duhanskih proizvoda, viših cijena usluga restorana i kafića, kao i poskupljenja električne energije. Izrazitiji utjecaj na smanjenje stope inflacije imalo je pak pojeftinjenje goriva, telekomunikacija i lož ulja.
Na mjesečnoj razini potrošačke su cijene u eurozoni porasle kao i na razini EU u cjelini, za 0,3 posto, objavio je Eurostat nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.03.2014.

Blagi godišnji realan rast trgovine na malo u siječnju

Konačno priopćenje trgovine na malo za siječanj bit će objavljeno 19. ožujka. Produženje negativnih kretanja na tržištu rada kao i povećana neizvjesnost oko budućih primanja i u ovoj će godini poticati građane na sustezanje od potrošnje (pogotovo od kupnje elastičnijih kategorija roba i usluga). Značajnije promjene u kretanju domaće potražnje ne očekujemo s obzirom na usporavanje, ali ipak nastavak negativnih kretanja na tržištu rada, na daljnji pad raspoloživog dohotka te daljnje razduživanje privatnog sektora. Ozbiljnije pozitivne pomake u maloprodaji ne možemo ni očekivati dok ne nastupe pozitivni trendovi na tržištu rada prodaja stanova

Oznake: prodaja stanova

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.03.2014.

Vrijednost projektnog rješenja zagrebačkog rotora oko 150 mil. kuna

Tuneli ispod rotora pokraj naselja Remetinec, osam semafora u samom kružnom toku, produžavanje tramvajske pruge do Blata... denivelacija rotora, jedan od kapitalnih projekata Grada Zagreba, sve je izglednija.
Dodatna traka
Mehanički radovi ugovoreni su nedavno pa bi se tako trebalo početi, kako je najavio zamjenik pročelnika za prostorno uređenje Alan Ordulj, ispitivati samu podlogu da bi se pristupilo tuneliranju kao prvoj fazi sanacije rotora. Teško je očekivati da će rekonstrukcija biti gotova do same Univerzijade 2016. godine, kako se svojedobno najavljivalo stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb

- 15:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.03.2014.

Cijene nekretnina na godišnjoj razini niže 3,6 posto

Tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj u siječnju ove godine na mjesečnoj su razini više za 0,5 posto, dok su u odnosu na godinu ranije niže za 3,6 posto, objavile su danas CentarNekretnine.
Na zagrebačkom tržištu u siječnju 2014. u odnosu na prosinac 2013. cijene nekretnina niže su za svega 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na siječanj 2013., tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici ostvarile pad od 5,2 posto. Iz CentraNekretnina pritom napominju kako je indeksu cijena nekretnina i dalje ispod razine 2006. godine.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u siječnju iznosi 1.561 euro po četvornom metru, što je malo manje u odnosu na prosinac (0,3 posto), a 5,8 posto niže u odnosu na prošlogodišnji siječanj.
U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova u Zagrebu pale su u svim četvrtima, osim na Trešnjevci jug i Donjoj Dubravi.
U dvije četvrti u Zagrebu prosječne tražene cijene stanova su iznad 2.000 kuna. Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.152 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2.036 eura/m2.
Najniže cijene stanova na zagrebačkom području su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u prosincu iznosi 1.123 eura/m2 te u Novom Zagrebu - Istok 1.324 eura/m2.
Na godišnjoj razini padaju i cijene nekretnina na Jadranu, za 1,6 posto. No, na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac, te su cijene više za 1,8 posto nekretnine Zadar

Oznake: nekretnine Zadar

- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.03.2014.

Grujić: Dubrovnik je primjer kako će se i drugdje uništavati ljetnikovci i palače

ZAGREB - Na primjeru Dubrovnika, grada izuzetno bogate spomeničke i stambene arhitekture za koju postoji veliki interes, može se vidjeti što će se događati na cijeloj obali, odnosno kako će sve stradavati kuće, ljetnikovci i palače, rekla je povjesničarka umjetnosti, znanstvenica i profesorica Nada Grujić, na promociji zbornika "Peristil", objavljenog njoj u čast. Izrazivši zadovoljstvo što su njezini studenti gotovo polovica od tridesetak autora tekstova u zborniku, Grujić je rekla da bi upravo mladi mogli nastaviti raditi na onome čemu se ona posvetila, na zaštiti stambene arhitekture i podizanju svijesti o potrebi njezina očuvanja.
U tranzicijama i denacionalizacijama neće stradavati crkve i zidine, a ne možete ni zamisliti što će se događati s kućama, ljetnikovcima i palačama, istaknula je Grujić. Bogati vlasnici uvjetovat će nešto što se ne bi smjelo događati spomenicima, kuće i vrtovi se uništavaju, a podiže im se vrijednost zbog izgrađene garaže ili bazena, pa se čini kao da "neznanje raste što je veći novac u pitanju". To što se događa s namjenama i prenamjenama teško je zaustaviti, služba zaštite je preslaba, a premalo nas je na terenu da bismo se s time mogli boriti, dodala je.
Novim brojem zbornika Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske i Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu obilježavaju i njezin 75. rođendan. Obuhvaćeno je 25 tekstova tridesetak autora, koji obrađuju sve tipove stambene arhitekture u različitim razdobljima, od Srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Prostorno je obuhvaćen velik dio Hrvatske, no težište je dubrovačka regija, s obzirom na to da se Grujić time najviše bavila.
Rijetki su istraživači u našoj znanstvenoj javnosti koji su tako poistovjećeni u znanstvenoj javnosti s predmetom svoga istraživanja kao što je Nada Grujić vezana uz graditeljsku baštinu dubrovačkog područja, od ladanja do gradskih palača i kuća, rekla je Dubravka Botica s Odsjeka za povijest umjetnosti, koja je uz Irenu Kraševac uredila 56. svezak časopisa "Peristil" apartmani Hrvatska

Oznake: apartmani hrvatska

- 15:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.03.2014.

Bratušek: Nećemo odustati od poreza na nekretnine

LJUBLJANA - Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak u parlamentu da njena vlada neće odustati od poreza na nekretnine s kojim u provedbi ima mnogo teškoća i kojega je oporba nazvala "fijaskom" vlade. Ukupan prihod od poreza na nekretnina procjenjuje se na 407 milijuna eura godišnje, a odustajanje i uvođenje alternativnog prihoda značilo bi da treba donijeti "radikalnije" rješenje i uvesti krizni porez ili smanjiti socijalne izdatke i mirovine, što bi bilo loše za državu, građane, ali i gospodarstvo, rekla je Bratušek u ponedjeljak u parlamentu odgovarajući na više zastupničkih pitanja o teškoćama u implementaciji tog zakona.
Dodala je da se ispričava građanima koji su zbog nesređenih stambenih i katastarskih evidencija te pogrešne informativne procjene vrijednosti njihovih nekretnina, imali administrativne i druge probleme te dodala da porezna uprava neće izdavati konačna rješenja za plaćanje poreza dok se te evidencije ne srede u što većoj mjeri stanovi Zagreb

Oznake: stanovi Zagreb

- 15:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #