Gradnja obiteljske kuće u Zagrebu

nedjelja, 26.07.2015.

Postupak dobivanja dozvole, plave koverte ne dajemo!

Kao prvo, sve pohvale našoj referentici na općini. U postupku dobivanja dozvole nekoliko puta smo morali dopunjavati papire, no svaki put kada bi poslali dopunu, u roku od 7 dana bi na kućnu adresu dobili njen odgovor. Da se nje ticalo, mi bi dozvolu dobili u roku od 15 dana.

Koje smo izmjene i dopune imali, nije toliko važno, jer su specifične za naš slučaj, no evo jedne koja bi mogla snaći i druge koji se odluče na gradnju- odvodnja. Čitala sam jedan blog gdje su ljudi imali isti slučaj, naime slučaj zavlačenja- dijagnosticiran je kao slučaj plave koverte :-)))))) I kod nas je sve bilo spremno, samo (veli referentica) nikako da stigne suglasnost od odvodnje. Konačno je stigla, i u njoj traže neke izmjene, arhitektice ispravljaju, ponovo šalju, ponovo čekamo tjednima. I ajde, na kraju ipak stiže. Plave koverte ne dajemo!

U toku izdavanja dozvole (rješenja o uvjetima gradnje), na adresu na stižu rješenja za uplatu komunalnog i vodnog doprinosa. Oni se plaćaju po m3 objekta, a cijena ovisi o gradu u kojem gradite. U Zagrebu je 2013. godine vodni doprinos iznosio 11,25 kn/mł za obiteljske kuće, a komunalni u našoj (četvrtoj) zoni 56kn/m3- toliko je i danas.

Oznake: Komunalni doprinos, vodni doprinos

- 17:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 12.07.2015.

Ludi-ste-što-gradite-kuću

Svi koji grade kuću su se vjerojatno sreli s gomilom ovakvih komentara:
- joooj, gradite kuću,...(muk)...ajd, sretno vam bilo (nesigurnim glasom)
- a kaj si ne bi mogli umjesto toga kupiti lijepi stan s tim nofcima
- kak buš to čistila (150m2)
- gradio sam kuću- nikad više
- gradio sam kuću- nije vrijedno muke
- kuća nikad nije gotova, uvijek nešto
- gradite kuću! Vi ste ludi...

Ni referentica na urudžbenom na općini kad sam ponosno došla u prosincu 2013. predati Zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja, nije nam ostala dužna:

Ona: (zaprepašteno) "Kaj gradite kuću?!"
(moj osmjeh lagano zatreperi)
Ona: (uz uzdah) "Rijetki bi se na to odlučili u ovim vremenima..."
(moj osmjeh nije siguran da li će i dalje odolijevati ili jednostavno kapitulirati i skliznuti s lica).

Koliko me sjećanje služi, uz Zahtjev ide kopija katastarskog plana, izvadak iz gruntovnice, posebna geodetska podloga (ovjerena) i idejni projekt u 4 primjerka (ovjeren), biljezi.

Papire smo predali i sad je trebalo čekati. Rekoše nam poznanici i vlasnici gornjih komentara- to će trajati mjesecima, a i duže ako ne budemo došli urgirati i biti dosadni referentici.

Oznake: gradnja kuće, građevinska dozvola, općina

- 19:30 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 10.07.2015.

Izrada idejnog projekta

Izrada idejnog projekta je počela sastankom s arhitekticama i iznošenjem naših želja. Nabrojali smo prostorije, muške (čatrnja) te ženske (kutni prozor s pogledom na jugoistok) želje, želje da bude dobro izolirana zbog naših ekoloških duša (tu spadaju i želje za čatrnjom- skupljanjem kišnice za korištenje u perilicama i vodokotlićima, te želje za solarnim), a i da u stare dane ne robujemo režijama. Osim toga smo nabrojali spavaće sobe, želje za radnom sobom u prizemlju, špajzom i dvije kupaone. U blagovaonu da stane veliki drveni stol iz Ikee. I da ne bude prevelika, naravno.

Osim naših želja, želje je imao i GUP grada zagreba- u našoj zoni (2.2) smijemo graditi podrum, prizemlje i potkrovlje, do visine 120cm. Izgrađenost čestice do 20% i tak...

Za koji tjedan je stigao prvi idejni, divan i predivan... samo nažalost prevelike kvadrature za nas. Osim toga kuća je imala otvorenu galeriju, stepenice u dnevnu i pogled na gornji kat, što se nama ludo sviđalo, ali smo zaključili da ne želimo obavezu grijanja pune kvadrature kuće. Još čuvam tu varijantu za uspomenu.

Sa arhitekticama smo usuglasili da moramo smanjiti izdašnost i misliti šparno spram grijanja, te su krenule u izradu drugog idejnog, manjeg i dosta drugačijeg, no ipak lijepog. I takvu kuću gradimo danas!

P.S. dok ovo pišem suši se ploča prizemlja, moram požuriti jer kuća se gradi puno bržim tempom nego što ja pišem :-)))))

Oznake: idejni projekt, gup zagreb

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 01.07.2015.

Posebna geodetska podloga i međe

Prije izrade idejnog projekta arhitekti trebaju PGP. Geodet dolazi, radi izmjeru terena, osim međa, jako su bitne i slojnice terena (ako se dobro sjećam), pogotovo kosog poput našeg. To nas je koštalo oko 4000 kuna, a PGP se dobiva u nekoliko ovjerenih (fizičkih) primjeraka, te smo naknadno tražili i elektronski, jer današnji arhitekti na tome crtaju, je li tako :-)?

Tu je ispalo da je susjedovo betonirano dvorište oko pola metra u našem terenu, što nam je koma jer imamo mali teren (720m2), a ako se sjećate, mislili smo da ćemo se širiti po dvorištu od cca 2000m2- prije nego što smo vidjeli cijene tih kvadrata, that is. No, budemo se nekako dogovorili...

Oznake: PGP, posebna geodetska podloga, geodet, međe

- 20:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #