20

četvrtak

prosinac

2007

Veliko ciscenje



Doslo je vrijeme da svatko pomete pred svojim vratima, i to doslovno.

Svake godine krajem prosinca, nekoliko dana prije Nove godine, u Japanu zapocinje veliko spremanje. To je vazna i ozbiljna zadaca od koje gotovo nitko nije izuzet. Svatko kadar drzati u ruci krpu ili metlu bacit ce se s vise ili manje entuzijazma na veliko godisnje ciscenje ili osoji.

Recimo da se radi o nekoj varijanti naseg proljetnog ciscenja. U njoj nema neke klasicne podjele na 'muski' i 'zenski' dio. To je zato sto ciste, ribaju, glancaju i spremaju svi. Ne samo domacice poput mene, koje to i inace rade svaki dan, vec i skolarci, radnici i cinovnici, vojnici i policajci. Ciste i oni koji to inace nikad ne rade, na mjestima na kojima to nikad ne rade.

Kao kucanici kojoj su Cistoca i Urednost na prvom mjestu Ljestvice Svih Vrijednosti u kucanstvu i sire (i koja shodno tome placa danak u satima dnevno provedenim u pokusaju dostizanja ovih Ideala), meni se svidja ova ideja, njena realizacija i fairplay.

Naravno, Japan je zemlja koja i inace blista cistocom, uz neke manje izuzetke. Za Novu godinu sve bi trebalo postati jos sjajnije. I valjda bas zato ovih su dana svi oko mene jako zauzeti, nikoga ne mozes dobiti ni na kavu. Izgovor glasi: osoji. Jutrom iz okolnih kuca dopire zujanje usisavaca. Bljeste svjeze oprani prozori (sjetih se one nase reklame za deterdzent 'Carli' kad lik kaze gostima: 'stavite suncane naocale, moja zena je oprala sudje'). Ljudi ceprkaju i ciste po vrtovima, ulazima kuca, straznjim dvoristima.

Zamisljam kako se, u trenutku dok ovo pisem, sirom Japana laste podovi, ribaju kade, skidaju naslage prasine s lustera i visokih ormara, struzu zapeceni ostatci masnoce oko kuhinjskog resoa, baca starudija koja nikome vise nece posluziti...
O kako divno, kako cudesno.

Jer, Japanci u novu godinu zele uci cisti i neoptereceni. Ritual prednovogodisnjeg ciscenja ima dubinu i znacenje. 'Izbaci staro, unesi novo', popularna je krilatica krajem godine. Cisteci fizicki prostor oko sebe, i sami se u tom procesu rjesavamo nakupljenog mentalnog balasta. Oslobodjeni stare godine i njenih ljepljivih naslaga, rijeseni briga i dugova, ovako procisceni i laksi, ulazimo u novu godinu.

Tako oslobadjajuci osjecaj.




Visoke zidine svjetski cuvenog dvorca Himeji u prefekturi Hyogo, nedavno su cistili pripadnici japanskih samoobrambenih snaga, spustajuci se uzetima niz kose plohe.


U hramovima, radnici ovih dana dugackim bambusovim stapovima skidaju prasinu s visokih krovova i nadstresnica.

Muzic, koji se po prirodi opire zovu masa, i ove ce se godine pod pritiskom kolektiva praviti da marljivo cisti ormarice i ladice na poslu.





Djeco, zasucite rukave ! Krpa za skolarce, dimenzija 20x30 cm

























<< Arhiva >>