04

četvrtak

siječanj

2007

NOVOGODISNJI NEWS FLASH



Navali narode: 100.000.000 (sto milijuna)

Cijena u yenima ekskluzivnog privjeska za mobitel, ukrasenog 6-karatnim zutim dijamantom, povodom pocetka tradicionalnih novogodisnjih rasprodaja specijalno izlozenog u robnoj kuci Takashimaya u Tokyju. Vec od 2. sijecnja domacice su nasrnule na megapopularne ‘lucky bags’ ili fukubukuro, koje sadrze artikle nekoliko puta vrijednije od istaknute cijene. Grozim se prvog dana rasprodaja, a privjeske na mobitel ne vjesam iz principa, stoga me nije bilo ni blizu.


Drugi pohod caru: 68.800

Ukupan broj posjetitelja pred carskom palacom u Tokyju na dan 2. sijecnja, kada japanski car i clanovi obitelji okupljenim gradjanima tradicionalno upucuju novogodisnje zelje i cestitke. Car Akihito i obitelj tog su dana izlazili pred mnostvo sedam puta, i gotovo je izvjesno da ih u istom sastavu necemo vidjeti do 23. prosinca, kad je sljedeci carev rodjendan. Slike s prethodnog okupljanja kod palace vec ste vidjeli, dakle niste nista propustili, kao ni ja.

Kao u manga stripu: 250

Toliko je prituzbi u prva tri dana nove godine zaprimila japanska drzavna televizija NHK (po reputaciji usporediva s BBC-jem), nakon sto je na Staru godinu u udarnom terminu emitirala tradicionalni cetverosatni show u kojem su nastupile plesacice izvevsi na sceni striptiz do toples verzije. Posrijedi je, ipak, bila opticka varka - djevojke su nosile majice koje su sugerirale izgled golih grudi, dakle tehnicki govoreci plesacice nisu bile gole. (Slike slicnih odjevnih predmeta made in Japan kruzile su internetom prije nekoliko mjeseci. Kako ovaj blog tezi da bude cedan, necu objavljivati fotografije. Sorry.) Show je inace bio nevjerojatno spektakularan, nas europski bratac Eurosong nije mu ni sjena sto se tice scenografije, kostima, sminke, specijalnih efekata i opceg dojma. Sto se plesacica tice, NHK se ispricao gledateljima.


O, b(l)oze: 108

Broj udaraca gonga koje budisticki hramovi u Japanu po tradiciji oglasavaju u novogodisnjoj noci, u nastojanju da se odagna 108 vrsta slabosti koje tiste ljudski rod (nije valjda da hocete da ih sve nabrojim). Tradicionalno na Novu godinu ili u prvim danima sijecnja, Japanci masovno odlaze u hramove kako bi bogovima uputili svoje molitve i zelje za dobar i uspjesan pocetak godine. Novost je da su mnogi japanski shinto hramovi u medjuvremenu krenuli online, pa tako sve vecem broju vjernika pruzaju mogucnost da svoje novogodisnje molitve upute preko interneta. Zabrinuto novim trendom virtualnog hodocascenja, japansko je Udruzenje shinto hramova izdalo molbu doticnim hramovima da se okane coravih posala, jer da bozanska bica ne prebivaju na internetu. Iako su po shinto nauku bogovi svugdje.


Treba moci progutati mochi: 11

Broj starijih ljudi dopremljenih u tokijske bolnice 1. sijecnja nakon sto je kod njih ustanovljeno gusenje novogodisnjim kolacem od rize (mochi). Ova se poslastica tradicionalno jede na Novu godinu u Japanu, a za pravilno uzivanje vazno je dobro prozvakati svaki zalogaj te izuzetno ljepljive i guste supstance, inace sasvim ukusne ukoliko je ne kusate prvi put. Nazalost, tradicionalne su i vijesti u novinama koje svakog 1. sijecnja objavljuju koliko se japanskih staraca ugusilo mochijem.




Nisu snjegovici: Kagami mochi, vrsta novogodisnje delicije na bazi rize



Kuda idu divlje svinje: 4

Broj seljana u Prefekturi Ehime, zapadni Japan, koje je na Novu godinu iznenada napalo i lakse ozlijedilo nekoliko divljih svinja zalutalih u naselje. Svinje su vjerojatno bile privucene mirisom hrane s bogatih novogodisnjih trpeza. Slaveci ulazak u Godinu divlje svinje (inoshishi) po tradicionalnom kineskom kalendaru, mjestani su ocito bili iznenadjeni pojavom pravog krmka koji im se odlucio pridruziti u slavlju. Policija i lovci pretrazili su pogodjeno podrucje, no divljim svinjama vise nije bilo ni traga.



Upozorenje na opasnost od divljih svinja













<< Arhiva >>