Moj fotić i ja

ponedjeljak, 03.10.2011.

Pentax Q

Prošli tjedan dobio sam od hrvatskog zastupnika Pentaxa na korištenje Pentax Q sa Prime 01 objektivom, kojem odgovara vidno polje normalca sa blendom f/1.9 . Neću se ovdje bavit tehnikalijama, njih potražite na dpreview-u ili na techradar-u . Neobično od kompakta da ima fiksni objektiv kao standardni, al ovaj je kompakt ionako sav neobičan.



Počevši od cijene koja je doista neobično visoka za ovakvu igračku. I od blica koji se može koristiti blizu objektiva, a može se i dignuti:



I tako sam ga pokupio iz NeoOrbisa, donio doma, i otpakirao ga. Hm, kompakt sa poklopcem na mountu? Gledam i ne vjerujem. U kutiji i objektiv sa prednjim i stražnjim poklopcem. Ko "pravi" fotić, ali za moju sedmogodišnju klinku. Kome to uopće treba i zašto su u Pentaxu mislili da je taj aparat i cijeli novi sistem nešto što će se prodavati? I kome? Tko je ciljano tržište? Neobično, doista.
Nakon punjenja baterije i umetanja kartice pokrenuh ga. Prvi dojam je: savršen lcd ! Odlično se vidi i po jakom suncu, jako oštar, odličan za provjeru fokusa, sve pet. Jedino mi fali optičko tražilo, al sa kompaktima toga ionako nema.
Za usporedbu sam pri ruci imao Pentax Optio W90, pa evo i fotka, čisto da se vidi zapravo koliko je velik u odnosu na prosječne kompakte.



Ništa puno veći od prosječnog kompakta, barem ne sa ovim objektivom. Standardni zum koji se može nataknut na njega također nije ništa veći u promjeru. Duži je, ali i dalje aparat ne izgleda kao stražnji poklopac objektiva. Like! :)
Ovdje mi je zapravo sinulo čemu uopće sistem kompakta sa objektivima na mount, i još k tome sa takvim malim senzorom? Ali o tome kasnije.
Gledajući modove rada i prtljajući po izborniku, primjetio sam da je dosta prostora ostavljeno promjenama i obradi jpg file-ovima u aparatu. Uz par, za mene barem, novosti, poput snimanja u 1:1 formatu (kvadratni, jel).
Kako su Pentaxovi aparati oduvijek imali svojevrsni software za obradu fotografija u sebi, i to doista efikasan (iz raw-a se u aparatu još na K 10 D moglo napraviti svašta pa snimiti kao jpg i to sve u aparatu), nije me iznenadilo da je to iskorišteno kao svojevrsni "special feature" ovog mališana.
Da ne duljim puno, jer "fotka je tisuću riječi", evo par tisuća snimljenih prvu večer druženja sa njime:















Sve su ove fotke direktno iz aparata, smanjene, i save for web. Bez obrade.
Iz njih je vidljivo da sam prvu večer ostao zaglavljen na 16:9 formatu, bez nekih većih istraživanja po menu-ima. Jednostavno me opčinio objektiv, i njegova f/1.9 blenda koja u stvarno mračnim uvjetima izvlači onaj sitni senzor iz gabule. Kadrovi koje bih sigurno (po navici) išao snimati barem sa iso 1600 asa, ovaj aparatić odradio je sa iso 400. Ona jedina na iso 6400 snimljena je iz perverznog pokušaja da usnimim portret moje klinke po noći. Automatika expozicije je posvijetlila nebo skoro do bijelog, iako je već bila skoro noć, ali je obrada u aparatu odradila posao sasvim korektno, i ispala je sasvim upotrebljiva fotka. Nisam mogao vjerovat.
Objektiv je doista fenomenalan. Kontrast jednostavno ne raste pritvaranjem blende. Niti oštrina. Skroz otvoren pruža svoj maksimum, a očito mu pomaže i to što je senzor mali. Tu me već lagano osvojio.

Drugi dan imao sam jedno snimanje, pa sam usput uslikao par kadrova sa njim. Otkrio sam da ima i 1:1 format fotografiranja:
Exif je sačuvan, pixelpeeperi navalite. ;)


Link na original


tu niš od originala ;)

Zanimalo me i koliku razliku da očekujem između njega i recimo Optia W 90? Oba su kompakti iz iste kuće, ista količina megapixela, sigurno bolji software i svijetli prime protiv vrlo kompaktnog zum objektiva Optia W 90. Naravno, zum sam otjerao otprilike na istu žarrišnu duljinu, ali razlike su itekako vidljive:

Pentax Q


Pentax Optio W90


Pa još dvije:

Pentax Q


Pentax Optio W90


Na ovom kadru je Optio konstantno preeksponirao kadar, morao sam ga manualno otjerati za -0.7 ev, i opet je preeksponirana ...

Još jedna karakteristika koja me oduševila, ima vrlo brz autofokus. Vjerojatno je to zasluga i objektiva, ali me svejedno ugodno iznenadio... Kad sam već spomenuo objektive, bilo bi ih lijepo skupit sve:



Ili za početak, uz ovaj normalac toy lens wide i toy lens telephoto, i komplet za početak sjajan ;)

Pa malo fotki sa igranja u i oko jednog auteka:


Link na original


Link na original


Link na original

Zgodna fora ovog mališana je i sinhronizacija sa vlastitim blicem do 1/2000 s, što je jednostavno, s obzirom da ovaj objektiv ima centralni zatvarač u sebi, pa evo jedan popodnevni snapshot:


Link na original

Uglavnom, što je duže kod mene, to mi se više dopada. Dopada mi se utoliko što brzo fokusira, super je za portrete, puca 5 fotki u sekundi pune reze, mogućnost narihtavanja jpg parametara i obrada u aparatu, odličan objektiv, odlična ergonomija za moje velike šape, odličan ekran ... uh, puno mi se toga dopada ...
Zapravo, jedino kaj mi se ne dopada je cijena, al to je obično tak ...
Pa sam se jučer popodne poigrao sa postavkama jpega u aparatu,

npr: 1:1, bw, yellow filter i sepiatoning i "toy camera" filter :



ili : 16:9, vivid colour



ili 4:3, portrait



Sa pet (odokativno) fotki u sekundi i brzim autofokusom, nije uopće problem uhvatit klince u igri:

1:1, vivid colour


4:3, bright




i mogao bih tako do koznakad ... evo još par fotki:


Link na original


Link na original


Link na original


Link na original

I ono što pixelpeeperi najviše vole, par high iso fotki direkt iz aparata, uslikani po debelom mraku:

iso 1600

Link na original

iso 2500

Link na original

iso 3200

Link na original

Budimo realni, rezultati su, za jpeg iz aparata, i više nego dobri.

Kako ja to vidim? Jako je zgodan, i mali, i ima izmjenjive objektive, osjećaj kvalitete itekako prisutan i osjetan. Jako rado bih ga upario sa još dva "toy objektiva" (35 i 100 mm, svaki će bit oko 800 kuna, eventualno fish, koji bu bil oko 1000 kuna), i igrao se sa njim. Za koga je uopće napravljen? Za ljude koji se vole igrati sa lomoaparatima a ne žele koristiti film, za street fotografe koji ne žele privlačit pažnju ičim većim od kompakta, za ljude koji mrze čačkat po ps-u i vole fotke direkt iz aparata, za žene bogataša, ili jednostavno, za one kojima je to "ono" što su čekali. Ne gajim iluziju da će ih u Hrvatskoj biti mnogo. U Japanu se prodaje ko lud.

Japanci pojma nemaju? wink

03.10.2011. u 14:27 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.04.2011.

Pentax DA 35/2.4 AL

Dobar dan!

Dugo me nije bilo, pa da napišem nekaj novo.

Nedavno sam imao na probi novi Pentaxov prime normalac. Radi se o Pentaxu DA 35/2.4 .
Po konstrukciji je cijeli plastičan, osim kontakata mounta i stakla u njemu. Vrlo je lagan, i autofokus mu je brz. Očigledno je namijenjen korisnicima koji žele nešto bolje od kit objektiva koji su dobili sa tijelom, a još se nisu navukli na "Limited" ili "DA*" seriju prajmova.

Po veličini je identičan starom FA 35/2:



Po cijeni je trenutačno najjeftiniji prime sa "normalac" fov-om. Sa cijenom od 1700 kuna, ak me sjećanje ne vara. Za one zahtjevnije, u prodaji su i dalje FA 31/1.8 Limited, FA 43/1.9 Limited, DA 35/2.8 Macro Limited, DA 40/2.8 Limited, i FA 35/2. Lele kaj ih ima ...

Što se tehnikalija tiče, sastavljen je od 6 leća u 5 grupa, sa 6 listića blende, raspon blende je od f/2.4 do f/22, navoj na prednjoj strani je M49, i ne rotira kod fokusiranja, a najmanja udaljenost fokusa je 0,3 metra.

Ono što će vjerojatno biti prvi prigovor , odnosi se na blendu f/2.4 . Zašto nije 1.8 ?
Nakon što sam se igrao sa ovim objektivom dva dana, zaklučio sam da to zapravo i nije neki problem. Naime, objektiv je fenomenalno oštar i kontrastan skroz otvoren.
Pa evo jednog primjera:



Ova kockica bez resizea:



Ono što se da primjetiti je jako plitki dof, i velika vjerojatnost fulavanja fokusa (kao što se meni desilo ovdje). A da je blenda f/1.8 , dof bi bio još plići.
Evo još jedna gdje se dobro vidi kakav je bokeh, i koliko je zapravo plitak dof, na udaljenosti do objekta slikanja od otprilike 40 cm :




Kockica u pravoj veličini:



No, ako si udaljite model na par metara, i pritvorite blendu na recimo f/3.2 , možete očekivati ovakve rezultate:



I za kraj, evo još jedna fotka na f/8 , po direktnom suncu, dosvijetljeno blicem, čisto da se vidi količina aberacija po vrlo kontrastnim uvjetima:



i detalj bez resize-a :



Uploaded with ImageShack.us

U svakom slučaju mali dragulj od objektiva, ulaznica u svijet ozbiljnijeg bavljenja fotografijom, pogodan i za candid portrete, igranje sa dof-om, uličnom fotografijom (uz neko sitno tijelo poput K-r izgledati će te kao turist, a ne kao novinar nekog žutog dnevnika), a da ne morate prodati bubreg za njega. Meni odličan! :D

18.04.2011. u 12:35 • 0 KomentaraPrint#

nedjelja, 13.06.2010.

Pentax foto kavica, 13.06.2010.

Danas se u prijepodnevnim satima održala tko zna koja već po redu Pentax foto kavica. Vrijeme je bilo lijepo, ekipa super, staklovinja ko u priči, slike govore tisuću riječi ;)

Bilo nas je hrpa







stručna pomoć plavuše ;)



DA 100-tka makro za hvatanje detalja ;)



Uličnih motiva ko u priči



kao i zanimljive ekipe





i šarene opreme



pa opet jedna ulična



pa opet malo ekipe ;)







pa opet par uličnih ...





Komentar dana nakon probe ove 300-tke: "Jebo naušnice" ;)



Modela je bilo pri ruci










I bilo je super.

Cmoka svima, a posebno NeoOrbisu :*


13.06.2010. u 15:12 • 3 KomentaraPrint#

nedjelja, 05.07.2009.

Pentax foto kavica

Jučer se u kafiću Purgeraj, na zagrebačkom Ribnjaku, održala tkoznakojavećporedu Pentax-foto-kavica-pivica ili ko je već kaj pil. Neznam jesu li nagrade posjetiocima prikupile toliki broj posjetitelja (u Bratuliću tvrde da nas ima 20 u Hrvatskoj, a oni znaju, kaj ne?), no jučer nas je bilo i više od tog broja, i to samo iz Zagreba.
Zvijezde susreta su nedvojbeno bili K-7 i DA* 60-250/4, ali uz to se moglo probati i svakakvog drugog staklovinja, i ostalih dslr tijela iz Pentaxove ponude, i za Pentax mount. Od egzotičnijih primjeraka izdvojio bih dva Voightlandera (58/1.4 , 125/2.5), Pentax fish 10-17, Sigma 10-20, Pentax 100/2.8 Macro i Tamron 90/2.8 Macro i da ne nabrajam dalje ... .
Za nagrade se pobrinuo NeoOrbis, a Darko je rekao da će na slijedeći susret dofurat neku manekenku, tako da se staklovinje može isprobati i u "real-life" uvjetima, za nas fotografe, jel belj
Da ne trkeljam previše, moj fotić je lutal uokolo, nisu sve fotke moje, al dovoljno dobrih da mogu dočarati atmosferu sretan

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Neki su se separirali u zasebni separe (to su oni koji janjetinu stalno obećavaju belj

Image Hosted by ImageShack.us



Još par snepšrotova

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us



Zvijezda meetinga K-7 i DA* 60-250/4 (da nebi pomislili nekaj drugo)wink

Image Hosted by ImageShack.us



Gazdatica i organizatorica party

Image Hosted by ImageShack.us



I za kraj jedna uslikana sa Voightlanderom Nokton 58/1.4 na 1.4 blendi, manualni fokus koji je munjevito i precizno ufatio jednog rusa zubo

Image Hosted by ImageShack.us


smokin

05.07.2009. u 12:44 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 25.06.2009.

Pentax K-7 part three :D

Dobih na mail i viđenje novog Pentaxovog čeda od Nebojše Stanivuka, recenzenta foto opreme iz Novog Lista, pa da prikeljim i to na blog. sretan

Kuda idu divlje svinje!

Krležijanski uvod

Odoka dvije i pol godine nakon predstavljanja modela K10D koji je, hajdemo to tako reći vratio najstarijeg japanskog proizvođača SLR-a pod svjetla reflektora, Pentax je na tržište izbavio potpuno redizajnirani model. I dok je K10D u trenutku predstavljanja po više manje svim pogledima bio (malo je reći) apsolutno kompetitivan svemu što je konkurencija u klasi imala u ponudi, kod nasljednika se doza ustajalosti ipak osjetila. Očekivanja su bila golema, no K20D izuzev novog senzora (što nipošto nije mali korak, i usudit ću se to reći, bio je i još uvijek jest vjerojatno najbolji senzor u čitavom APS-C razredu) korisnicima ponudio zapravo jako malo noviteta. Toliko naglašavani (a zapravo toliko beskoristan, odnosno bolje rečeno vrlo rijetko i u specifičnim situacijama koristan) LiveView (sam spomen kojega mi izaziva instantnu peristaltiku) implementiran je u zadnji čas (i to traljavo), pozadinski zaslon povećan je na 2,7 inča, što je bio pomak, no sve okice su već veselo gledale u A700 i D300 čiji 3 je inčni zaslon već tada bio 7 milja ispred bilo čega drugoga na tržištu. Shutter box je također naslijeđen od prethodnika, što se ispostavilo kao marketinška katastrofa s obzirom da su praktično svi prešli na standard od 5+ okidanja u sekundi. Slično se moglo reći za spori AF sustav te mušićavi metering kojima se oduvijek prigovaralo. Iako lista uvjetno rečeno nedostataka izgleda poduže, K20D je bio (a i danas jest) fantastičan aparat koji rukama koje ga znaju iskoristiti može podariti jednako tako fantastične rezultate. Po cijeni po kojoj se i danas prodaje, apsolutno je nemoguće pronaći bolji aparat, i izuzev sporta, može se ravnopravno natjecati u apsolutno svim drugim kategorijama fotografije. No tržište je neumoljivo, i spomenuti nedostaci bili su više manje ono o čemu se pisalo po forumima, te Pentax nije kao što se to dogodilo u trenutku kada je predstavljen K10 nastavio sa jačanjem pozicije već upravo suprotno. Uslijedila je nova stagnacija, a uslijed globalne recesije (još jedan pojam koji mi uzrokuje peristaltiku) siguran pad prodaje i vjerojatno smanjenje i onako jadnjikavog tržišnog udjela.

Image Hosted by ImageShack.us


Globalna recesija
Turobna vremena su se nekako poklopila sa n-terostrukim odgađanjima gotovo mitskog DA* 60-250 F4 objektiva, problematičnim DA* 16-50 F2.8 standard zoomom, kao i kojekakvim fantomskim lens roadmapovima, te naravno, preuzimanjem Pentaxa od strane Hoye i svih silnih glasina koji su to preuzimanje pratili. U zadnjih godinu dana, moglo se tako čitati jedno barem desetak sigurnih Pentaxovih propasti, bankrotiranja, prodaje, transformiranja i inih „groblje“ varijanti. Apokaliptične najave su si za pravo uzimali pisati svi, od kućanica i forum lurkera, pa sve do u svijetu fotografije vrlo uglednih entiteta. No bez obzira na sve, Pentax je još uvijek tu, i izuzev restrukturiranja i nekih stvari koje mi opasno idu na jetra (a pozabaviti ću se njima nešto kasnije) ništa se od crnih predviđanja nije ostvarilo...Na police trgovina će uskoro stići... tamtamtaaaaam tam... K7!

New kid in the block
Neću se previše baviti golom tehničkom specifikacijom jer dostupnih informacija ima sasvim dovoljno. Kao i svaki put do sada, sve pojedinosti aparata su odavno iscurile na tržište, a onima neinformiranijima dovoljan je skok na dpreview kamo je već postan detaljan preview Pentaxove nove zvjerke. Ono što će iole upućenijima odmah biti jasno jest sljedeće, u pitanju je potpuno novi proizvod, a redizajn je zahvatio apsolutno sve podsustave aparata. Senzor je jednake rezolucije kao i ranije, no vjerojatno dodatno ispoliran tako da se može očekivati novi potpuno iskoristivi korak (kažem vjerojatno, za potvrdu ovoga se strpite da produkcijska verzija K7 dođe u moje šape). Otprije odlično i svijetlo tražilo sada nudi 100% pokrivenosti kadra, popuno novi shutter box konačno nudi tih toliko željenih 5 sličica u sekundi, metering sustav je konačno doživio upgrade i sada svijelo mjeri u obećavajućih 77 segmenata, dok zapravo jedini sustav koji nije potpuno promijenjen jest onaj autofokusni, koji je i dalje ostao na 11 točaka (od kojih je 9 cross tipa) no i za njega Pentax obećava bolje performanse dobivene (vrlo vjerojatno) dodatnim poliranjem matematičkih algoritama. Plastična priča je završena (iako ista nije nimalo narušavala osjećaj robusnosti kojim su K10/20D zračili) i sada je čelična šasija oklopljena magnezijskim oklopom (za one koji ne znaju, magnezij je metal). Jednom riječju, sjajno, ma reći ću i više, SYAYNO, konačno temeljiti upgrade.

Image Hosted by ImageShack.us

S najtanjom od palačinki, K7 stvarno izgleda uber! I 'činka više ne podsjeća samo na poklopac

Da je svega nekoliko spomenutih ''fićursa'' bilo ugrađeno u K20D (prije svega, LCD i shutter box) situacija bi za Pentax danas bila kud i kamo povoljnija. Ukupni dojam; zapravo vrlo, vrlo pozitivan. Tijelo iako kompaktnije, ima vidno puniji right hand grip od K20 pa ležanje u ruci ne predstavlja nikakav problem. Iako u Rovinju vertikalnog gripa nije bilo, po slikama se da ocijeniti da je nešto viši od starog BG-2 gripa, stoga bi s nakalemljenim gripom veličina trebala biti identična staroj kombinaciji, što je opet ŕ syayno. Shutter ima odoka duplo tiši rad i prava ga je milina slušati. Mala sitnica što se ugrađenog flasha tiče, odskače vidno više od starog, i rekao bih (nisam probao) da bi na 16-45 i sličnim objektivima mogla izostati zla i nesretna sjena na širokim kutevima. Druga stvar je okidanje, „mali“ se jako brzo puni... I barem po danu, može okinuti u burst modu bez problema i nekoliko puta u sekundi. Što se samog layouta tiče; tijelo jest kompaktnije, no Pentax je opet nakrcao hrpetinu tipki. Osobno, smartam da je layout na K20D gotovo savršen, i da je jedina promjena koju su trebali uvesti promijeniti kotačić (odnosno preklopku) za odabir AF točke u beskonačni cirkularni kotačić za brže i jednostavnije scrollanje / kretanje po izbornicima. No, plačipičkarenje po forumima u kojem se tražila zasebna ISO (za entitete koji ne znaju pritisnuti OK tipku i zarolati kotačić) i WB tipka je uzela svoj danak. No, Pentaxu se mora priznati da je userima servirao ono što su željeli. Da se razumijemo, magare se na batine navikne, 'di neće čovjek na lagano izmiješane tipke, no eto, ne bih se ja zvao stasitim imenom kojeg imam da ne najurgam barem na nešto; eto, više mi se sviđao stari raspored. Tipka za kompenzaciju ekspozicije gurnuta je na gornju stranu aparata i nije je više toliko praktično za dohvatiti. Istini za volju, metering je toliko poboljšan da potrebe za korištenjem iste gotovo da i nema. I dok je moj dobar stari K20D redovito podeksponiravao za oko trećinu do pola blende, K7 na EV 0 mjeri fantastično. Peristaltični LiveWiew je dobio svoju zasebnu tipketinu koja je golema (kao da se neki razvojni inženjer htio našaliti u stilu „Na' bargo dosadna, htjeli se je, evo vam je“. Preklopka za gašenje stabilizacije je uklonjena, i isto se obavlja putem izbornika, što je razumna mjera, s obzirom da je rijetko tko ikad gasio stabilizaciju (ne, ne kužim zašto bih je treba gasiti kad pucam sa stativa, i ne, ne vidim nikakve razlike u fotki okinutoj [sa stativa] sa i bez stabilizacije)

Image Hosted by ImageShack.us

Mod dial sada ima i „osigurač“, nekome će se svidjeti, ali meni osobno više smeta nego koristi

AF-C fakat i prati
Riječ dvije i o autofokusu, drugoj boljki koja je pratila Pentax sustav. Kako kaže i sama specifikacija, u pitanju nije novi AF sustav, već unaprijeđena verzija postojećeg. Brzina se nije drastično mijenjala, no da je brži no prije, svakako. S DA* 60 – 250 K7 fokusira brzo i precizno, ne i munjevito. Da budem malo zloban, u Rovinju je na ogled i igranje smrtnicima bila dostupna bukkake kombinacija iz snova, Nikon D3 + 400 F2.8. U usporedbi s tim čudovištem, K7 + DA* 60 – 250 fakat ispada sporim, no kako je riječ o combu od 120 tisuća kuna, dakle odoka 6-7 puta skuplja kombinacija, ovo većinu ne bi trebalo sekirati. U svijetu običnih smrtnika, K7 će i više no zadovoljiti. Dio koji je vidno poboljšan je AF-S, koji napokon fakat i prati J ... Opet, za nekakav detaljniji osvrt na AF treba se ipak malo više igrati s aparatom od sjedenja na trgu u Rovinju uz budzašto pivo (mala Stella 24 kune... brrrr njurg)

Image Hosted by ImageShack.us

Sasvim druga priča s gripom i bez njega

Same specifikacije su zapravo kurva. Povući ću paralelu sa statistikom i bikinijima, puno toga otkrivaju, no ono najbitnije skrivaju. Više manje svi aparati u klasi imaju vrlo usporedive performanse, iskorištavanje i značenje kojih do izražaja dolazi u kombinaciji s ostatkom ponude branda. Zlobnici će reći da u tako poslaganim stvarima ''mali'' igrači nemaju što raditi u usporedbi s Canikonom, čijem spektru dodatne opreme i raspoloživih objektiva nitko ne može parirati, no to zapravo i ne stoji. Svaki sustav ima svoje specifičnosti i unošenjem svima mile komponente pod imenom budžet, ishodi znaju biti drastično različiti. Prije svega želim istaknuti, da je prema dosad viđenome Pentax ili jako pažljivo čitao što njegovi korisnici žele od nove kamere, ili se desio još jedan čudni kozmički miks slučajnosti prema kojima su se želje i ideje Pentaxova razvojnog tima poklopila s željama mase, ili možda bolje rečeno one glasne manjine koja konstantno arlauče foto forumima. Za početak, dimenzije aparata su u svim smjerovima smanjene i Pentax sada u klasi nudi uvjerljivo najkompaktnije tijelo, veličinom usporedivo s plastičnjikavim primjercima koje zajednički volimo zvati entry klasom. Autor ovoga teksta i njegove medvjeđe šape prikačene za tijelo dinaroidnog tipa s ovime nisu nimalo zadovoljne, no cijela priča ima itekako smisla i u skladu je s Pentaxovom filozofijom (small and compact). Zlobnici će reći da je kompaktnost za uparivanje s limitedima već otprije bila osigurana modelima K100/200, pa i K-m-om, ali takva konstatacija nipošto ne stoji. Koliko god kompaktni bili, spomenuti modeli su prije svega (pogotovo K-m) namijenjeni nezahtjevnoj entry publici, i sama ideja da se vrhunska (i papreno skupa) limited stakla idu uparivati s entry level aparatom (i svim njegovim ograničenjima, počevši od penta zrcala pa nadalje) jednostavno nije držala vodu.

Image Hosted by ImageShack.us

Osjetno deblji i ( vjerojatno) udobnij) vertical grip

Dakle, prvi razlog koji K7 jasno odmiče od ostatka karavane jasno je vidljiv. Htjeli to korisnici priznati ili ne, jedna minijaturna palačinkica kao što je DA 40 mm F2.8 (ili njezin M prethodnik) itekako imaju smisla na jednom MX-u ili LX-u, no na „hrgi“ kakva je K10/20 čitava ideja ultrakompaktnosti pomalo gubi smisao. Naravno, korisnici mahniti i nerazumni kakvi jesu, istovremeno prizivaju kompaktna tijela i hrge od objektiva kao što je toliko željeni 70-200 F2.8, pa i još veće gromade kao što su 300 mm f2.8 ili 400 mm F4. Koliko će takav objektiv pristajati ovako malenom tijelu, odnosno bolje rečeno koliko će nekoliko dodatnih kvadratnih centimetara površine faliti u osiguravanju čvrstog hvata aparata pokazati će vrijeme. Prema dosad viđenom i opipljenom, istih uopće ne bi smjelo biti... Štoviše, K7 s DBG-4 gripom bi trebao nuditi i bolji hvat negoli K20+DBG-2. U svakom slučaju, živi bili pa (obne)vidjeli...


Determinacija smijera i glasan njurg
Proteklih nekoliko godina Pentax je proveo u borbi za goli opstanak. Kao da konkurencija sama po sebi nije bila ubitačna, posljednji val recesije počeo je opasno kriviti i znatno veće brodove otporne na vrlo valovito more. Jedan golemi gigant kakav je Canon u ovakvoj situaciji je vjerojatno u najboljem položaju i u stanju je dugo vremena pokrivati minuse uzrokovane padom prodaje. Nikon kao znatno manja kompanija može također očekivati određene probleme, no nekoliko fantatičnih kamera predstavljenih unatrag zadnjih godinu dvije dana sasvim će sigurno Nikonu osigurati opstanak. Jedan Sony je sigurno u problemima, jer od ulaska na DSLR tržište radi svjestan dupming cijene, no opet, i ovaj japanski ginant je toliko golema i moćna kompanija da može do unedogled tvrdoglavo pokrivati sve gubitke i u lovu na željenih 20 posto tržišta ponašati se i potpuno iracionalno ako treba (živi primjer čega su prejeftina tijela i bolesno skupa G stakla koja ničim ne opravdavaju astronomsko visoku cijenu). Ostaju dakle Olympus i FourThirds sustav koji Oly ne prestaje forsirati (i koji kroz microFour Thirds možda čak i čekaju nešto bolji dani) i Pentax, kao vječne teme za chitchat o propasti i ključu u bravi. Ostatak društva (Panasonic, Leica, Sigma...) i tako nije relevantan i DSLR tijelima se bave sporta radi.

Image Hosted by ImageShack.us

S boka jedna sasvim druga priča, K7 izgleda čak i veći od K20

Pentaxova tržišna strategija mogla bi se okarakterizirati otprilike na sljedeći način. Slavno ime, visoka kvaliteta izrade, vrhunska optika i vrlo umjerena cijena. Pantax je dugo vremena bio na samom vrhu po pitanju best buy indexa od samog ulaznog, do višeg srednjeg razreda kamo se i danas natječe s K20D modelom... No u posljednje vrijeme pušu neki novi vjetrovi; generalno... svi dižu cijene, biti će posežu za genijalnom metodom, „cilj je zadržati makar isti profit kao i lani“, ako je pala prodaja, dignuti ćemo marže.. I tako i bi, poskupili su svi, Sigma, Canon, Nikon, bla, bla... pa i Pentax, koji kao da potpuno mijenja tržišni pristup i hita k nazovimo to tako, Appleu među fotoaparatima ili (sad već bubam) Leici za mase. S jedne strane, koliko god „mala i siromašna“ stoka sitnog zuba s brdovitog balkana bila nezadovoljna ovakvim pristupom, on je sasvim legitiman, i vjerojatno jako dobar način za povećanje profita uz jednaki tržišni udio što će Pentaxu omogućiti stabilno poslovanje i osigurati sredstva za daljni razvoj, bez čega nema ni opstanka na tržištu. Problem dakle ne leži u činjenici što je novi DA* 55 mm F1.4 za jednu „pedeseticu“ skup kao sam vrag, ili što jedan konačno ukazani DA 60-250 F4 stoji oko 1300 dolara, riječ je o novim, vrlo unikatnim staklima i Pentax s pravom može tražiti visoke iznose. Problem nastaje kada masovna poskupljenja počnu zahvaćati staro staklovinje koje je već godinama prisutno na tržištu. Jedna legendarna pedesetica pedesetica (FA 50 mm f1.4) se na domaćem tržištu ne tako davno mogla kupiti za svega 1800 kuna, cijena je odavno prešla 2000 kuna i pitanje je gdje će se zaustaviti. Sličan sindrom zahvaća i dobar, no nipošto spektakularan širac DA 12-24 mm F4, čija cijena ne prestaje rasti. Uistinu ne razumijem ovakav pristup, lagana korencija cijene još se može i tolerirati, ali u slučaju nekakvih drastičnih poskupljenja Pentax može samo polomiti zube. Ako ništa, potencijalni kupci objektiva iz više klase su (uglavnom) vrlo dobro informiraju i znaju što bi trebali dobiti za iznos koji plate. Nadam se samo da cjenovni uzor neće postati Nikkor stakla, takva priča definitivno neće imati happy end. Uvoznik je pritom najmanje kriv, jer u usporedbi s ostalim brandovima, Neo Orbis i dalje ne prestaje nuditi uvjerljivo najbolji omjer cijena u inozemstvu i u nas. Takvom umjetnom putu u ekskluzivnost (u narodu poznatijem kao šišanje ovaca), Pentaxianeri bi se definitivno trebali usprotiviti. Ponavljam još jednom, trend poskupljenja zahvaća svih... Primjera radi, onaj drekec od Canona 500D stoji u nas gotovo 1000 Eura što je gotovo tragikomična cifra....

Image Hosted by ImageShack.us

Malo odozgo

Što donosi sutra?
Odgovor na ovo pitanje zapravo je vrlo teško donijeti. Suprotno svim ostalim pticama zlosutnicama, autor ovih redova je u vrlo optimističan glede & unatoč budućnosti K-mounta i Pentaxa kao branda. Konačno pristigli DA 60-250 F4 (za kojeg se Krešica uvjerio da je riječ o vrhunskom komadu stakla) čepi najveću rupu u tele ponudi (sve dalje i brže od toga je prosječnom smrtniku i tako nedostupno), a stidljivi leakovi poput nove dezignacije D-FA stakala (i fantomskog 50 mm F1.0 objektiva) te 645D obećavaju vrhunske sustave u budućnosti koji će vjerujem Pentaxu pružiti dovoljno pozitivnog marktenigna i prepoznatljivosti da pozitivno poslovanje i opstanak na tržištu ne bi trebali biti upitni. Na prodaju mainstream DSLR-a visoka klasa ima vrlo, vrlo jak utjecaj (megaprodaja Digital Rebela u svim varijantama je živi dokaz) , a ono što je za Canon model 1D, ili za Nikon D3, za Pentax bi mogao biti 645D. „Motor“ namijenen odabranima koji će cijelu kompoziciju povući naprijed. Ovakva priča drži vodu do trenutka dok većina sadašnjih korisnika ostane lojalna Pentaxu (jer su bili uz njega i u puno težim vremenima). Nadajmo se da nova poslovna strategija neće uspjeti u onome što nisu učinile ni godine poslovanja pod nesposobnom upravom; natjerati dugogodišnje korisnike na konačno dizanje sidra i odlazak.

Image Hosted by ImageShack.us

Malo straga

PS. Nemojte mi zamjeriti na nedostatku autorskih fotografija, odlučih propustiti druženje s predprodukcijskim primjerkom, i čekati zgotovljenog lepotana... pa sam ih da se ne svede sve na suhoparni text maznuo s neta...

Nebojša Stanivuk

25.06.2009. u 10:33 • 1 KomentaraPrint#

četvrtak, 11.06.2009.

K-7 drugi dio ;)

Aha, stao sam na autofokusu, o kojem sam sve pametno već napisao.
SR više nema prekidač na tijelu, nego ga se pali i gasi softwerski. Mislio sam da je to sporija varijanta, ali aparat sam gasi anti-shake u svim modovima u kojima ne treba raditi, npr, kad se prebaci okidanje na tajmer sa dizanjem ogledala, za sve ekspozicije od sekunde na više, čim ga stavite na stativ, i tak dalje. Genijalno, ne?
Ugrađeni blic diže se iz aparata puno više od onog na 20-ki, što je super za one koji koriste tu mogućnost. Osim toga, prvu sekundu prati i okidanje u režimu 5 fotki u sekundi, a poslije nastavlja brzinom od oko tri u sekundi. Ugrađeni strobo blic? Ludo zubo
Zgodna điđa je i ugrađena elektronska libela, koja na lcd-u pokazuje kad je aparat horizontalan.
Mjerenje svjetla? Pa ja ni do sada nisam imao nekih zamjerki (koristim 20 D). K-7 to radi ovako:

Image Hosted by ImageShack.us

Ono gdje K 20 D hoće tu i tamo zaribati je kontrasvjetlo, i ima trenutaka kad se ne stigne kompenzirati ekspozicija. Tu me K-7 iznenadio, i to ugodno:

Image Hosted by ImageShack.us


Detalji u sjeni su ostali sačuvani. Dalo bi se to u Photoshopu izvuć puno bolje, al ovako je iz aparata.
Boje iz aparata ispadaju sjajno, još življe nego smo navikli do sada

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Senzor i/ili software na ovom pretprodukcijskom aparatu još nisu ono pravo što će biti u završnici, pa o tome u ovom pregledu nebum trošil riječi, al evo još par snepšrota iz rovinja za kraj.

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


party

11.06.2009. u 09:05 • 5 KomentaraPrint#

utorak, 09.06.2009.

Pentax K-7

Prošli tjedan pojavio se i on. Očekivani nasljednik K 20 D -a. Pentax nas je razveselio pretprodukcijskim primjerkom nove 7-ice koju smo prezentirali u Rovinju. Tri dana sam imao priliku škljocati sa njim. Sigurno je da nisam otkrio sve ono što može, ali ima vremena ...

Image Hosted by ImageShack.us


Je, manji je od 20-ke. Vidljivo manji. I po visini, i po širini.

Image Hosted by ImageShack.us


Kotačić za odabir režima rada sada ima osigurač koji sprječava slučajno okretanje. Korisna điđa, meni se na 20-ki često dešava da se pri spremanju u torbu pomakne u Tav ili čak u M.

Image Hosted by ImageShack.us


Dubina samog tijela je tu negdje:

Image Hosted by ImageShack.us


Ono što fascinira je da je u manje tijelo ugurana veća pentaprizma, koja sada pokriva stvarnih 100% kadra. Ono što se vidi u okularu je i na senzoru, ni manje ni više. Za čistunce u kadriranju savršeno.
Raspored gumbeka na stražnjoj strani je promijenjen.

Image Hosted by ImageShack.us


Očigledno je da je zbog većeg lcd-a na manjem tijelu nestao lijevi red gumbeka, koji je sad razmješten iznad i desno od ekrana. Osim toga, nestao je i gumb "Fn", te je sada pristup svim potrebnim podešenjma za jednu tipku kraći. Gumb "Info" više nije samo informativan, već se i preko njega brže dolazi do finijih podešavanja, koje se inače nalaze zakopane u meniju. U svakom slučaju, intuitivan je, i mislim da će i potpuno novim korisnicima Pentaxa biti jako jednostavan za upravljanje.
Ergonomija mu je, usprkos smanjivanju tijela, sjajna. Grip ima dublji prihvat od onoga na 20-ki, i samo tijelo bolje leži u ruci. Ovo je dio promjena kojih sam se najviše plašio, ali bezrazložno. Za one sa stvarno velikim šapama, dodatni grip je opcija koja će i dalje biti prisutna.
Najbitnija novost je sklop pentaprizma-autofokus-mjerenje svjetla. Tražilo je lijepo i svjetlo, veliko kao na 20-D sa povećalom. Mjerenje ekspozicije je odlično, mrvu hrabrije nego na 20-ki, ali i dalje bez opasnosti od preeksponiranja.
Ali ono što oduševljava je autofokus. Osjetno brži, rekao bih, duplo, bez pretjerivanja. Precizan kao i do sada, ali brzina sjajna.
U kombinaciji sa SDM objektivima, focus tracking radi nevjerojatno. Sa DA* 60-250/4 bez većih problema sam ulovio ovo:

Image Hosted by ImageShack.us


Imajte na umu da su golubovi puno nezgodniji za fotkanje od galebova. Uostalom, probajte sami sa opremom koju imate wink

Večeras sam preumoran za nastavak, sutra pišem dalje zubo

09.06.2009. u 23:06 • 2 KomentaraPrint#

nedjelja, 07.06.2009.

Rovinj Photodays 2009.

Jep, been there, done that. Sam da udahnem zraka i napišem koju o Pentaxu K-7, Rovinju, itd ;)

Image Hosted by ImageShack.us


smokin

07.06.2009. u 13:13 • 2 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.05.2009.

Pentax DA* 60-250/4 objektiv, testing, testing ...

Nakon popriličnog iščekivanja, stigao je napokon i ON. Još jedan komad staklovinja, u rangu sa DA* 50-135/2.8 . Od mene doista nemože dobit veću pohvalu, jer je ovaj kraći zum ono najbolje što od modernih stakala trenutačno Pentax nudi.
Začudo, nije velik kako sam očekivao. Evo jedna slikica da se vidi kakav je u usporedbi sa DA* 50-135/2.8 :

Image Hosted by ImageShack.us


Objektiv je metalnog tijela, savršene izrade. Ima prsten za montažu na stativ koji se ne skida, sa jednostavnim mehanizmom za rotaciju i nagib stope za prihvat na stativ. Objektiv na 60 mm izgleda ovako:

Image Hosted by ImageShack.us


A na 250 mm izgleda ovako:

Image Hosted by ImageShack.us


Jedna od mojih pretpostavki zašto se vrijeme čekanja objektiva toliko produžilo, je bila da se Pentax u zadnji čas predomislio glede ff tijela, te je ovaj komad staklovinja doživio preobražaj nakon što je već projektiran za apsc format. Stavio sam ga na ff filmsko tijelo, i gotovo sam siguran da je ovo objektiv koji pokriva leica format. Bit ću 100% siguran kad razvijem film. sretan
Boje iz njega izlaze neutralne, kako smo i navikli od "*" (star) i "Limited" serije objektiva.

Image Hosted by ImageShack.us


Gustoća stakla je prvoklasna, i apsc senzor moje 20-ke, natrpan sa 15 megapixela joj nije predstavljao neki problem. Kako sam bio u Maksimiru, pri ruci mi se našao jedan klinac koji je puhao balončeke. To je bila dobra prilika da provjerimo i autofokus tracking, a kak tuđe klince nisam htio fotkat, lovil sam balončeke. Evo jednog, ovo je puni kadar:

Image Hosted by ImageShack.us


a ovo je 100% krop, bez resizea:
Postavke iz exifa su za ovu fotku iso 100 , 1/400s , f/5 , na 250 mm

Image Hosted by ImageShack.us



Crtanje prostora je fantastično za zum ovakvog raspona, kao i mogućnost izdvajanja subjekta iz okoline. Odličan je i za pejsažiste, kao i za portretiste. Ukratko, za sve kojima se DA*50-135/2.8 čini prekratak, a žele profesionalnu kvalitetu opreme.
Evo par snepšotova sa nedeljne šetnje maksimirom. sretan

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Bolna točka zumova sa velikim rasponom je obično tele kraj sa ovorenom blendom, gdje se nerijetko uočavaju nedostaci objektiva. To nije slučaj sa ovim draguljem, pa za kraj jedan "portretni" smajlić, objektiv na 250 mm, sa otvorenom blendom na f/4, uz obaveznu cmoku svima.

Image Hosted by ImageShack.us


smokin

25.05.2009. u 15:36 • 6 KomentaraPrint#

nedjelja, 24.05.2009.

Stigao je DA* 60-250/4

party

Fotke mrvu kasnije :)

24.05.2009. u 17:59 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< listopad, 2011  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2011 (1)
Travanj 2011 (1)
Lipanj 2010 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (4)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (4)
Kolovoz 2008 (2)
Srpanj 2008 (6)
Lipanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

O fotografiji, Pentaxu kao mom omiljenom brandu, smislu života i lijekovima protiv dosade

Linkovi

Moje fotke i ja
Fotozine.org ;)

Dobri dusi
Pentax u Hr :)

Hrpc Pentax forum

Najbolje foto novine u hrvata
Blog tražilica Blogerica