Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kresicathefish

Marketing

Pentax DA 35/2.4 AL

Dobar dan!

Dugo me nije bilo, pa da napišem nekaj novo.

Nedavno sam imao na probi novi Pentaxov prime normalac. Radi se o Pentaxu DA 35/2.4 .
Po konstrukciji je cijeli plastičan, osim kontakata mounta i stakla u njemu. Vrlo je lagan, i autofokus mu je brz. Očigledno je namijenjen korisnicima koji žele nešto bolje od kit objektiva koji su dobili sa tijelom, a još se nisu navukli na "Limited" ili "DA*" seriju prajmova.

Po veličini je identičan starom FA 35/2:



Po cijeni je trenutačno najjeftiniji prime sa "normalac" fov-om. Sa cijenom od 1700 kuna, ak me sjećanje ne vara. Za one zahtjevnije, u prodaji su i dalje FA 31/1.8 Limited, FA 43/1.9 Limited, DA 35/2.8 Macro Limited, DA 40/2.8 Limited, i FA 35/2. Lele kaj ih ima ...

Što se tehnikalija tiče, sastavljen je od 6 leća u 5 grupa, sa 6 listića blende, raspon blende je od f/2.4 do f/22, navoj na prednjoj strani je M49, i ne rotira kod fokusiranja, a najmanja udaljenost fokusa je 0,3 metra.

Ono što će vjerojatno biti prvi prigovor , odnosi se na blendu f/2.4 . Zašto nije 1.8 ?
Nakon što sam se igrao sa ovim objektivom dva dana, zaklučio sam da to zapravo i nije neki problem. Naime, objektiv je fenomenalno oštar i kontrastan skroz otvoren.
Pa evo jednog primjera:



Ova kockica bez resizea:



Ono što se da primjetiti je jako plitki dof, i velika vjerojatnost fulavanja fokusa (kao što se meni desilo ovdje). A da je blenda f/1.8 , dof bi bio još plići.
Evo još jedna gdje se dobro vidi kakav je bokeh, i koliko je zapravo plitak dof, na udaljenosti do objekta slikanja od otprilike 40 cm :




Kockica u pravoj veličini:



No, ako si udaljite model na par metara, i pritvorite blendu na recimo f/3.2 , možete očekivati ovakve rezultate:



I za kraj, evo još jedna fotka na f/8 , po direktnom suncu, dosvijetljeno blicem, čisto da se vidi količina aberacija po vrlo kontrastnim uvjetima:



i detalj bez resize-a :



Uploaded with ImageShack.us

U svakom slučaju mali dragulj od objektiva, ulaznica u svijet ozbiljnijeg bavljenja fotografijom, pogodan i za candid portrete, igranje sa dof-om, uličnom fotografijom (uz neko sitno tijelo poput K-r izgledati će te kao turist, a ne kao novinar nekog žutog dnevnika), a da ne morate prodati bubreg za njega. Meni odličan! :D

Post je objavljen 18.04.2011. u 12:35 sati.