Mali pokloni za Božić :)

Ako želite svojim prijateljima, rođacima, kumovima, susjedima,..pokloniti mali znak pažnje za Božić, a koji će biti originalan i koji će se razlikovati od ostalih poklona, evo vam ideja:

Što će vam biti potrebno?
-drvo
-pila i brus papir
-bijela akril boja
-drvofix + voda (ili decoupage ljepilo)
-salveta sa božićnim motivima
-bezbojni lak

Postupak:
Najprije morate pronaći jedno lijepo drvo koje ćete otpiliti na polovice (okrugle, ovalne). Ja sam odabrala drvo akacije. Zatim brus papirom lijepo zagladite drvo kako ne bi ostalo hrapavo.
Kada ste to napravili, slijedi odabir motiva (sada u prodaji imate razne božićne motive).

Salvetu odrežite u obliku vaših podmetača, odvojite oba sloja (ostavite samo gornji,glavni sloj salvete) i krenite sa dekupažom (postupak dekupaža opisan je u ranijim postovima). PRIJE no što krenete sa dekupažom, podlogu obojite bijelom akrilnom bojom.

Ako želite da vam se vidi drvo, onda sa salvete odrežite samo motiv koji želite. Također, mjesto gdje ćete zalijepiti samo motiv - premažite akrilnom bojom.

Image and video hosting by TinyPic

Kada se sve to osuši, najfinijim brus papirom lagano prođite preko salveta kako biste sve 'zagladili. Zatim svoje podmetače premažite bezbojnim lakom kako bi bili sjajni.

Image and video hosting by TinyPic

Osim podmetača, svojim prijateljima možete pokloniti i 'svijećnjak' odnosno 'držač svijeće'.

Trebat će vam:
-staklenka
-bijela akril boja
-drvofix + voda (ili decoupage ljepilo)
-salveta

Staklenku ne morate kupovati, možete se poslužiti i onom u kojoj ste kupili džem kojeg više nema.
Operite i osušite staklenku. Prije nanošenja bijele akrilne boje, staklenku premažite drvofixom pomiješanim sa vodom kako vam akril ne bi 'oživio' i kako bi ostao 'fiksiran'. (Taj savjet dala mi je jedna blogerica i stvarno pomaže! hvala joj :).
Kada ste to napravili, nanesite bijeli akril, a kada se osuši možete započeti svoj dekupaž postupak. Motivi također mogu biti različiti.
Ja sam na svojoj staklenci ostavila i mali 'prozorčić' u obliku srca kako bi se mogla vidjeti svjetlost svijeće. (na staklenci imam 4 djeda božićnjaka i zvjezdice)

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: Božić, božićni pokloni, kreativna radionica, hobi, dekupaž

26.11.2015. u 12:17 • Ostavi komentar (11) • Isprintaj#

Comic design decoupage

Imam jednu malu klupicu još iz djetinjstva. Najprije je bila crvene boje, a onda sam je obojila u plavo.
Prije nekoliko dana odlučila sam se za njezin makeover koji je više od boje. Naravno, odlučila sam se za dekupaž.
Kupila sam strip kako bih ga iskoristila za dekupaž na klupici, ali bilo mi je žao uništiti strip, pa sam ga odlučila skenirati i isprintati određene 'dijaloge'.
Zatim sam stripu dala malo boje, a onda počela sa dekupažom.

Postupak:
1. Plavu klupicu sam najprije obojila bijelom bojom za drvo. Možete koristiti boju na bazi vode i na bazi ulja. Ja sam morala koristiti na bazi ulja zbog toga što su jedino tu imali u malom pakiranju.

Image and video hosting by TinyPic

2. Slijedi sušenje boje na klupici. Kada se prvi sloj osušio, opet sam prešla bijelom bojom. Pustila sam je sedam dana da se u potpunosti osuši.

Image and video hosting by TinyPic

3. Kupila sam strip - 18 kuna. (kao što sam ranije navela, ja sam skenirala neke stranice stripa jer mi je bilo žao uništiti strip s obzirom na to da volim knjige i ne volim ih uništavati, ali postupak koji ću objasniti isti je i za papir stripa i uopće za bilo koji papir koji nije salveta). Kada odaberete motive, dijaloge, slike itd. iz stripa- izrežite ih i prije nego što počnete sa lijepljenjem - poredajte ih 'suhe' na predmet na kojemu radite dekupaž kako biste vidjeli kako ćete ih lijepiti.

Image and video hosting by TinyPic

4. Papir, strip i bilo koji papir koji nije salveta (osim rižinog papira) umočite nakratko u vodu i zatim ga odložite na salvetu ili lagano obrišite salvetom kako bi maknuli višak vode.

Kada ste sve to napravili, možete početi s dekupažom. (Opis je opisan u prethodnim postovima)
Nakon što napravite dekupaž i kada se sve osuši, premažite bezbojnim lakom na bazi vode.

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: comic design, decoupage, kreativne radionice, hobby

18.11.2015. u 21:58 • Ostavi komentar (8) • Isprintaj#

Nakit i novac u decoupage tehnici

Kad smo već na dekupažu, evo da vam pokažem svoju kutiju za nakit i 'kasicu prasicu' koju sam poklonila svome dečku koji je obećao štedjeti, ali ne ide mu baš :)

Ako želite napraviti vlastitu kutiju za nakit, bit će vam potrebna (naravno!) jedna kutija od kartona ili drva.
Ja sam koristila kartonsku, okruglu kutiju koju sam kupila u Rayheru, ali također imate ih u svim hobby trgovinama.
Koštala je 4 eura. Iz vlastitog iskustva mogu reći da te kutije nisu baš najjeftinije.
Odabrala sam salvetu sa motivom ruža i 'obukla' svoju kutiju u ruže.

Postupak sam ranije objasnila, ali mogu ukratko ponoviti. Dakle, odaberete motiv sa salvete (ja sam iskoristila svu salvetu jer su ruže bile po cijeloj salveti), onda odvojite slojeve salvete i premažete ljepilom za dekupaž ili drvofixom pomiješanim sa vodom (ili bezbojnim lakom na bazi vode - ovo je savjet jednog blogera kreativca :). Zatim rukama polako pokušate salvetu poravnati kako ne bi bila naborana i pustite da se malo osuši. Onda slijedi još jedan premaz preko salvete. Savjet je da ne nanosite previše ljepila i da ne idete previše puta preko istoga - pokušajte to napraviti u 2-3 poteza od sredine preka krajevima. Pustite da se osuši i na kraju imate kutiju za nakit.

Image and video hosting by TinyPic

Evo i ljubavno-morske kasice prasice :)
Volim more pa često sakupljam ove male pužiće, dok moj dragi roni i donosi mi lijepe školjke!
Kako mi je rekao da bi volio imati nešto kamo će ubacivati novčiće koji mu ostanu u džepovima, ja sam mu napravila jednu takvu staklenku.

Što mi je bilo potrebno za izradu kasice-prasice?
-staklenka s poklopcem
-školjke, pužići
-kudeljna špaga
-silikon i pištolj za silikon
-bijela akril boja
-salveta i ljepilo za salvetu ili drvofix pomiješan s vodom/bezbojnim lakom

Postupak izrade
Najprije sam drvofixom zalijepila špagu, a onda sam silikonom ljepila školjke na špagu. Pužićima sam ispisala riječ 'L O V E'. Gornji dio premazala sam akrilnom bojom, a kada se boja osušila započela sam dekupaž. Odlučila sam se za ljubavni motiv. Također, moram reći da kada sam ljepila salvetu, akril kao da je opet 'oživio' (više nije bio suh).
Poklopac sam također pemazala akrilom i zatim napravila dekupaž i u sredini napravila rez/rupu kroz koju se ubacuje novac.
Malo je sladunjava, ali meni se baš sviđa :)

Image and video hosting by TinyPic


Želim vam ugodan i kreativan vikend!

Oznake: decoupage, hobby, kreativne ideje, kasica prasica, kutija za nakit

13.11.2015. u 20:14 • Ostavi komentar (5) • Isprintaj#

Decoupage tehnika

Decoupage je vrlo popularna tehnika koja se razvila u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i proširila se po cijelom svijetu. Decoupage se još naziva i salvetna tehnika, jer se ustvari salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati uporabni i ukrasni predmeti.
Decoupage se može raditi na drvu, staklu, tkaninama, porculanu... ukratko - na svemu. Potrebno vam je samo strpljenje, pogotovo za tkaninu! (barem iz mog iskustva)

Što vam je potrebno za izradu decoupage radova?
1. Lak-ljepilo za decoupage (možete ga nabaviti u trgovinama koje su specijalizirane za hobby, ali i u ponekim papirnicama/knjižarama.
2. Akrilna boja - bijela
3. Sintetički kist
4. Salvete ili decoupage papir

Gdje kupiti materijal?
Sav materijal možete kupiti u trgovinama specijaliziranima za hobby pribor, ali i u pojedinim knjižarama/papirnicama.
Ja kupujem u NB hobby&art jer imaju super internet trgovinu i dostava je jako brza. Paket dobijem već idući dan. :) Osim NB imate i Lumos i Chemaco .
Ako se nađete u Sloveniji tu su: Svet idej i Rayher

LAK-LJEPILO
Lak-ljepila ima raznih vrsta - art potch, pent art, mod podge (također, postoje sjajna ljepila, mat, sa šljokicama...)
Cijena ljepila varira od 17kn do 50kn i više, osivno o količini.
Međutim, evo korisnog savjeta za one koji rade decoupage na velikim površinama i kojima treba puuuuno ljepila.
Umjesto da kupujete ljepilo za decoupage, napravite ga 'sami' - zamjena za ljepilo je Drvofix pomiješan s malo vode. Ljepilo ulijte u jednu posudicu i dodajte malo vode - ljepilo mora biti osrednje gusto - odnosno niti jako gusto, niti rijetko - nađite zlatnu sredinu.

Način izrade:
Nakon što se kupili ili nabavili sav potreban pribor, možete započeti sa svojim radom.
Predmet koji ste odabrali obojite u bijelu akril boju (na bazi vode) jer ako je podloga tamna, vaš motiv neće doći do izražaja. Dok se boja suši, odaberite motiv sa salvete i odrežite ga škarama (postoje određene škare za decoupage i možete ih kupiti u NB hobby&art trgovini - koštaju 43 kune. Ja ih nemam i koristim škare za papir).
Salvetu možete i trgati, ali samo ako je boja salvete ista kao i podloga na koju nanosite salvetu, u suprotnom će vam se vidjeti da je salveta zalijepljena i neće izgledati baš najbolje. Nakon što odrežete motiv - odvojite slojeve salvete i ostavite samo glavni sloj na kojemu se nalazi motiv.
Nakon što ste to učinili i nakon što se akril boja na predmetu osušila, krećete sa lijepljenjem
Mjesto na koje ćete zalijepiti vašu salvetu lagano premažete lak-ljepilom za decoupage (ili drvofixom pomiješanim sa vodom) i zatim zalijepite salvetu. Salvetu poravnate s podlogom tako što od sredine preko rubovima nanosite ljepilo laganim potezima kako ne biste potrgali salvetu i kako salveta ne bi ostala naborana. NEMOJTE stavljati previše ljepila.
Nakon što ste to napravili - slijedi sušenje i vaš decoupage rad je gotov.
U hobby trgovinama imate i završne lakove kojima možete premazati vaš predmet (nakon sušenja) za dodatan sjaj i zaštitu. Također postoje i lakovi s efektom raspucalosti (crakle medium, 50ml - 17 kuna u NB) pa će vaš rad dobit jedan starinski štih.

Pomoć pri pisanju ovog posta:

ručni-rad


Evo moje decoupage kutije :)

Što mi je bilo potrebno?
Ljepilo za decoupage, sintetički kist, salveta sa motivima (odabrala sam ruže) i drvena kutijica (kupila sam je u Sloveniji u Rayheru za nekih 3-4 eura)

Image and video hosting by TinyPic

Oznake: decoupage, salvetna tehnika, kreativnost

09.11.2015. u 13:35 • Ostavi komentar (12) • Isprintaj#

Razlog zašto.

Bok svima!

U slobodno vrijeme volim biti kreativna.
Nema određene 'tehnike' kojom se bavim. Nekad volim fotografirati, nekad raditi fimo figurice, a nekad i decoupage.
Inače nisam baš osoba koja će puno čitati o nekoj stvari pa je onda ići napraviti. Često dobijem ideju i odem je odraditi sama, bez da se negdje savjetujem, a to je i razlog zašto na kraju (ponekad) budem razočarana svojim radom. Baš zato sam i otvorila blog kako bih samu sebe natjerala da pročitam nešto o tehnikama s kojima radim, da bih pročitala nekakav savjet i slično.

Svoja iskustva podijelit ću s vama.

Čitamo se u ponedjeljak kada vam donosim i svoje prve kreativnosti! :)

Oznake: kreativne radionice, ideje, kreativnost, hobi

07.11.2015. u 14:59 • Ostavi komentar (4) • Isprintaj#