Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kreativka123

Marketing

Decoupage tehnika

Decoupage je vrlo popularna tehnika koja se razvila u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i proširila se po cijelom svijetu. Decoupage se još naziva i salvetna tehnika, jer se ustvari salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati uporabni i ukrasni predmeti.
Decoupage se može raditi na drvu, staklu, tkaninama, porculanu... ukratko - na svemu. Potrebno vam je samo strpljenje, pogotovo za tkaninu! (barem iz mog iskustva)

Što vam je potrebno za izradu decoupage radova?
1. Lak-ljepilo za decoupage (možete ga nabaviti u trgovinama koje su specijalizirane za hobby, ali i u ponekim papirnicama/knjižarama.
2. Akrilna boja - bijela
3. Sintetički kist
4. Salvete ili decoupage papir

Gdje kupiti materijal?
Sav materijal možete kupiti u trgovinama specijaliziranima za hobby pribor, ali i u pojedinim knjižarama/papirnicama.
Ja kupujem u NB hobby&art jer imaju super internet trgovinu i dostava je jako brza. Paket dobijem već idući dan. :) Osim NB imate i Lumos i Chemaco .
Ako se nađete u Sloveniji tu su: Svet idej i Rayher

LAK-LJEPILO
Lak-ljepila ima raznih vrsta - art potch, pent art, mod podge (također, postoje sjajna ljepila, mat, sa šljokicama...)
Cijena ljepila varira od 17kn do 50kn i više, osivno o količini.
Međutim, evo korisnog savjeta za one koji rade decoupage na velikim površinama i kojima treba puuuuno ljepila.
Umjesto da kupujete ljepilo za decoupage, napravite ga 'sami' - zamjena za ljepilo je Drvofix pomiješan s malo vode. Ljepilo ulijte u jednu posudicu i dodajte malo vode - ljepilo mora biti osrednje gusto - odnosno niti jako gusto, niti rijetko - nađite zlatnu sredinu.

Način izrade:
Nakon što se kupili ili nabavili sav potreban pribor, možete započeti sa svojim radom.
Predmet koji ste odabrali obojite u bijelu akril boju (na bazi vode) jer ako je podloga tamna, vaš motiv neće doći do izražaja. Dok se boja suši, odaberite motiv sa salvete i odrežite ga škarama (postoje određene škare za decoupage i možete ih kupiti u NB hobby&art trgovini - koštaju 43 kune. Ja ih nemam i koristim škare za papir).
Salvetu možete i trgati, ali samo ako je boja salvete ista kao i podloga na koju nanosite salvetu, u suprotnom će vam se vidjeti da je salveta zalijepljena i neće izgledati baš najbolje. Nakon što odrežete motiv - odvojite slojeve salvete i ostavite samo glavni sloj na kojemu se nalazi motiv.
Nakon što ste to učinili i nakon što se akril boja na predmetu osušila, krećete sa lijepljenjem
Mjesto na koje ćete zalijepiti vašu salvetu lagano premažete lak-ljepilom za decoupage (ili drvofixom pomiješanim sa vodom) i zatim zalijepite salvetu. Salvetu poravnate s podlogom tako što od sredine preko rubovima nanosite ljepilo laganim potezima kako ne biste potrgali salvetu i kako salveta ne bi ostala naborana. NEMOJTE stavljati previše ljepila.
Nakon što ste to napravili - slijedi sušenje i vaš decoupage rad je gotov.
U hobby trgovinama imate i završne lakove kojima možete premazati vaš predmet (nakon sušenja) za dodatan sjaj i zaštitu. Također postoje i lakovi s efektom raspucalosti (crakle medium, 50ml - 17 kuna u NB) pa će vaš rad dobit jedan starinski štih.

Pomoć pri pisanju ovog posta:

ručni-rad


Evo moje decoupage kutije :)

Što mi je bilo potrebno?
Ljepilo za decoupage, sintetički kist, salveta sa motivima (odabrala sam ruže) i drvena kutijica (kupila sam je u Sloveniji u Rayheru za nekih 3-4 eura)

Image and video hosting by TinyPic



Post je objavljen 09.11.2015. u 13:35 sati.