Komentari

uskoplje.blog.hr

Dodaj komentar (50)

Marketing


  • Goran

    Iako na hrv. encikl. rječnik o kojmu se ovde radi imam puno primjedbi tretiranje Uskoplja i vakufa mi je ok. Uskoplje se obrađuje kao naziv mjesta i kraja, a vakuf prvenstveno kao pojam odn. zaklada u vjerske svrhe, pa tek onda kao naziv. Činjenica je da bi se, što se tiče zaklade u vjerske svrhe, svaki grad u bih mogao zvati vakufom, pa smatram da za to ime doista nema dovoljno argumenata da bi opstalo. kako rekoh, ako bi se osvrtali na postojanje vakufa u prošlosti, tim imenom bi se, onda, moglo nazvati gotovo svako mjesto u bih. Dakle, to nije jak razlog niti dovoljan argument.

    avatar

    25.03.2005. (14:48)    -   -   -   -  

  • ,

    A jesi pametan, ko moj kurac...

    avatar

    25.03.2005. (18:32)    -   -   -   -  

  • MEDIGGO

    I ja mu to kazem, nacitan coek nema sta!

    avatar

    25.03.2005. (19:05)    -   -   -   -  

  • MEDIGGO

    Pa kako vam samo moze toliko smetati Vakuf, to je grad u kojem ste rodjeni, ima li gdje jos ovakav primjer u svijetu. Vi (Svi oni koji mrze ovaj grad ), zaista imate problema, izgleda da vas roditelji nisu dovoljno milovali dok ste bili djeca.

    avatar

    25.03.2005. (19:11)    -   -   -   -  

  • Bošnjak

    Nego, pogledajte sta znači iranska riječ Hrvat (per. Choroatos), pa je onda promjenite u neku hrvatsku, ako već hoćete mijenjati imena. Dakle, prvo pođite od sebe samih.

    avatar

    25.03.2005. (20:36)    -   -   -   -  

  • u pravu je autor kad kaže da se gotovo ni o jednoj temi ne može argumentirano raspravljat.kakve veze ima podrijetlo imena jednog naroda s imenom jednog naselja? i kako raspravljati argumentirano kad mediggo tek da nešto kaže poteže otrcanu foru s djetinjstvom ili pak vrijeđa? goran je iznio po mome mišljenju zanimljivu tezu, koja nekome može biti čak i glupa, ali neka je ne obara uvredama, nego neka je opovrgne ili joj postavi jednako zanimljivu protutezu. razgovarajmo, zaboga!

    avatar

    25.03.2005. (23:27)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "kakve veze ima podrijetlo imena jednog naroda s imenom jednog naselja?" (pretpostavljam da rijec "podrijetlo" znaci porijeklo; asocira me na pijetla, pa nisam siguran, ali pretpostavimo da je tako) Upravo prica o promjeni naziva koji su stari 500 ili vise godina je apsurdna. Promjena imena grada Gornji Vakuf je apsurdna isto kao sto bi to bila i promjena imena Hrvat, iako i Vakuf, a i Hrvat su istocnjacke rijeci. To bi otvorili bezbroj pitanja, sto bi nas dovelo do pocetka kreiranja svemira. Postavljati pitanje logike u nazivu starom 500 godina, upravo nema logike, kao sto je to Goran uradio. To bi otvorilo Pandorinu kutiju, proizvelo bi nove konflikte, a sve radi samozadovoljavanja nekih bolesnika koji ne vide logiku u tome?!

    avatar

    26.03.2005. (02:35)    -   -   -   -  

  • Jure Francetic

    E pa neka ovi heretici sto pravdaju naziv "vakuf", najprije razmisle o sebi samima, pa neka onda dijele lekcije drugima. Jos mi niste odgovorili kada slijedeci put mijenjate vjeru.Vi ste ti koji sve mijenjate po svom a kad netko drugi pokusa vratiti stari narodni naziv onda se osjecate kao opareni, stoko sitnog zuba, vratite se na drvo.

    avatar

    26.03.2005. (10:20)    -   -   -   -  

  • Goran

    Znači, Del Ponte, ti uskopaljske Hrvate, a i većinu ostalih smatraš bolesnicima. Ta ti izjava nije fašistička?

    avatar

    26.03.2005. (10:27)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "E pa neka ovi heretici sto pravdaju naziv "vakuf", najprije razmisle o sebi samima, pa neka onda dijele lekcije drugima. Jos mi niste odgovorili kada slijedeci put mijenjate vjeru." Pa Heretici bosanski, nisu htjeli da se pokrste u katolicanstvo i pravoslavlje, iako su na njih slali vojske i inkviziciju. Macem nas niste uspjeli pokrstiti. Prihvatili smo islam, jer je to bio prirodan slijed nase "hereticke" vjere. Isto ko sto ste i vi pagani i vlasi prihvatili katolicanstvo, doduse pod prijetnjom macem. Nego, pagane kada ti mislis mijenjati vjeru, jer ste pokazali da kad vas biju mijenjate vjeru. U nas je obrnuto, kad nas biju, ponos nam ne da da promjenimo vjeru, nego samo onda kada mi odlucimo. Eto vidis, vise nema Turske okupacije, a mi se ne bi odrekli islama ni za sto? Zasto? Niko nas ne tjera, da budemo muslimani, sami smo odlucili da budemo muslimani, jer od katolika i pravoslavnih od 1094. godine pa do 1995. dolazilo nam je samo zlo!

    avatar

    26.03.2005. (16:16)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Znači, Del Ponte, ti uskopaljske Hrvate, a i većinu ostalih smatraš bolesnicima." Otkud ti takav zakljucak? Ako si se sam prepoznao tvoj problem!

    avatar

    26.03.2005. (16:17)    -   -   -   -  

  • Del Ponte:Zasto mislis da mozes Ti nesto sada promjeniti.Ako si prije bio veliki "komunist",sad se pretvaras da si veliki Musliman,Plasis djecu sa tim nickom(Del Ponte).Kome ti podsvjesno inputiras sva ta sranja.Ko se boji Haga.Takvi kao sto si ti.Prilivoda si od rodjenja,kao i mnogi tvoji sada "BOSNJACI".Vakuf je za tebe Vakuf a za mene Uskoplje i kraj price.Saznat cu ko si uskoro i to od tvojih Muslimana kao sto sam saznao i ko mi je ubio oca,i kakvu su torturu vrsili nad njim u Smajicima.Govorili su mu kako su i mene ubili.Malo sutra.Oprastam svima, ali ako saznam da si ti bilo kako povezan s tim, LETIS u Hag svojoj Karli.Nemoj se zajebavat s mojom Katolickom vjerom.Napravi sebi blog ili neki forum ako ti je do zajebancije.Ostario si a pamet nisi steko.Tu se raspravljas sa djecom.Srami se!

    avatar

    26.03.2005. (18:16)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Vakuf je za tebe Vakuf a za mene Uskoplje i kraj price." Ti si seljak, tacnije seljacina! Velika! U to nema sumnje! Jer Gornjevakufljan ne govori o Vakufu, na takav nacin. Uvijek seljacine krenu u akciju prve! Neotesane, primitivne, zlocinacke seljacine. Da imas imalo obraz zavezao bi svoja prljava usta, jer ste Vakuf sravnili sa zemljom, pobili 300 Vakufljana snajperima, granatama i buradima, i sada hocete mijenjati imena. Ti si nula! Nula! Htjeli ste Vakuf ocistiti kao i Prozor, nekoliko sedmica ranije! I ko? Vi seljaci koji nemate veze sa Vakufom, seljacine koje su doselile iz gudura i hercegovackog krsa! Kad budes sa Bosnjom drugi put razgovarao, i kada budes Bosnju nazivao heretikom, prvo se pogledaj u ogledalo, pa se zamisli nad tim tvojim tamnim ocima i crnim kosama, jadan ne bio. Sikter u krs odakle si i dosao, dasino! Donijeli ste samo belaj i zlo! Ali sve se pise, sve se pamti. Carla ce odraditi svoj posao, ne sekiraj se. Doci cete na red svi! Pogotovo novinari, koji su bili stub propagande! Sta mislis sto se sada Sagolj distancira od svojih lazi?! Zato sto prije ulaska u EU, BiH mora donijeti sve zakone koji ce se obracunati sa takvim ljudima!

    avatar

    26.03.2005. (23:03)    -   -   -   -  

  • bošnjak

    Imate vi svoga Šagolja Del Pontice Akif Agič-Lagič veći je lažov nego svi naši skupa.Do rata nije nikad ni ušao u đamiju a danas je veći musliman i od efendije Ceriča.I takvi vas danas vode i sole vam pamet. Bujrum Del Pontice.

    avatar

    27.03.2005. (13:46)    -   -   -   -  

  • ,

    Lupas gluposti "bosnjak". Koga to Akif sad vodi? Nikoga...Akif musliman? Pa popije cisternu grasevine mjesecno. Kako vi katolici volite izmisljati price, to je nevjerovatno. Smiljko Sagolj sindrom. Zaostali ste do bola...Usput, sretan vam Uskrs!

    avatar

    27.03.2005. (15:03)    -   -   -   -  

  • Jure Francetic

    Ti si Del Ponte stoka sitnog zuba, i mijesas tu jabuke i kruske. Ti te izokrenute price mozes samo pricati dici kod kuce a nama ne.Samo za napomenu mi nismo promijenili vjeru, kao sto ste vi to uradili. Vi ste jedan buckuris sabran sa svih strana jeba posijanog. A to sto ti sad kazes da se bosanske heretike nije moglo pokrstiti, pa oni su vec bili pokrsteni, jer su i oni sami za sebe govorili da su "dobri krstjani" samo sto su imali tu klicu u sebi koja je ostala vama u amanet, pa je vi i danas cuvate. A to je da svaki 10-20 godina mijenjate nazive i naroda i vjere- nacije, mada to jedno s drugim nema veze, ali tko ce to vama objasniti. Jer vi niste bili "pagani" kao cijeli ostali svijet, vi ste odmah u mudima bili takvi kakvi ste i sada.Vidis ti si to nase navodno zlo ogranicio na nekakav vrimenski period, a vase se zlo ne moze ograniciti, jer jos uvik traje, i tko zna kad ce zavrsiti. Vi ste pagani i dan danas, i u tome je problem sto se moramo toga zla osloboditi.

    avatar

    27.03.2005. (15:21)    -   -   -   -  

  • bošnjak

    Svaka ti čast Jure ovaj heretik Del Ponte svakom loncu hoče biti poklopac.Da je se rodio za Turskog zemana bio kadija.

    avatar

    27.03.2005. (16:36)    -   -   -   -  

  • seljacina

    Del Ponte Za mene je tzv.(Vakuf) Uskoplje a tzv.(Prozor) Rama i ti potomce Jusufbega Filipovica nemozes tu nista.Dzaba ti tvije titule, ti si balija(sto u prevodu znaci seljacina), a ja cu ostati nula,jar se nisam uzdizao da bih tako nisko pao kao ti.Vidim da te istina vrijedja.Sta ti podrumasu politici znas o ratu.Nista.Osim onoga sto su ti novinari preko raznih medija slagali ili ti neki hvalisavac usmeno prepricao.Gore pises da vam Katolici od 1994 godine donose zlo,na drugom mjestu od 1954.Ocito si posenilio.Ma nemas ti pojma ni o povjesti ni o jeziku.Sto se tice Sagolja,i ostalim nivinarcicima na svim stranama,to je sedma sila kojima je bo posao da lazu i sire nemire i propagandu.Angazirali ste ih vi politicari i savjetnici na bilo kojoj strani.Znaci neizravno ste krivi.Mogli ste neke stvari sprijeciti.A ja ka obicni vojnik:Ako sam bilo kojem narodu nanio zlo,."Tako me Bog pomogao".I nisam iz krsa nego Uskopaljske doline.Drzava Bisna i Hercegovina ima zakone,samo nema ih ko izvrsavati.Recite Evropi nek produzi jer cekajuci vas i ona ce zaosteti.Aj vozdra bivsa "FACO".

    avatar

    27.03.2005. (21:22)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    Jure Franceticu (fasisto) vec u svome niku mnogo si rekao. Bijeda je insan koji se predstavlja fasistickim imenima, koji su klali i ubijali. Danas ti je uskrs, pa se malo saberi. Trazi od Boga oprost, prije nego sto drugi put pomislis da se dicis imenima koja su sinonim djavola.

    avatar

    27.03.2005. (22:04)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "A to sto ti sad kazes da se bosanske heretike nije moglo pokrstiti, pa oni su vec bili pokrsteni, jer su i oni sami za sebe govorili da su "dobri krstjani" samo sto su imali tu klicu u sebi koja je ostala vama u amanet, pa je vi i danas cuvate." E fasisto, da znas ista o historiji ne bi ovako lupao. Bosanski heretici su se nazivali dobri krstjani i bili su najbolji u komsiluku, ali su prezirali krst, jer su smatrali da je jadno obozavati predmet koji je sinonim smrti i na kojem je Isus bio mucen. To bi bilo kao da obozavas pistolj s kojim si upucan. Smatrali su da se krsti duhovno, a ne fizicki i otuda "dobri krstjani". Inkvizicija je svasta pokusavala, svim metodama od mucenja do krstaskih ratova da istrijebi krstjane, ali dzaba. Samo pagani i vlasi razumjese govor maca i postadose krscani (koliko dobri to je rekla historija), kasnije hrvati, kasnije strucnjaci za novokomponovani jezik (sa zoroklikom, vidozorom i zrakomlatom).

    avatar

    27.03.2005. (22:13)    -   -   -   -  

  • Del ponte

    "Vi ste pagani i dan danas" Slicnu recenicu ponavljao je i Hitler, pa sta ga snadje?! Nego Sretan ti uskrs, i pitaj bosanske fratre, kako se ponasa. Mozda ti ukazu na pravi put i malo vise ljudskosti.

    avatar

    27.03.2005. (22:15)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Gore pises da vam Katolici od 1994 godine donose zlo,na drugom mjestu od 1954." Ti izgleda nisi isao u skolu kada su se ucili brojevi, pa ne znas ni citati. Nego lagano, sabura, broj po broj, slovo po slovo. Ako ni tako ne ide, kupi si bukvar (ako se tako jos uvijek zove na hrvatskom, ne bi me iznenadilo da se zove slovokaz ili tako nekako)

    avatar

    27.03.2005. (22:19)    -   -   -   -  

  • Del Ponte

    "Drzava Bisna i Hercegovina ima zakone,samo nema ih ko izvrsavati." Kad tad neprijatelji BiH, medju kojima i novinari propagandisti, doci ce na red. Evo ti najbolji primjer, da je BiH svakim danom sve jaca. Srbi su nedavno u novom propagandnom ratu napisali da je u opkoljenom sarajevu, koje je najduze bilo pod opsadom u historiji ratovanja, izvrsen genocid nad 6-7 hiljada Srba, vise nego u Srebrenici. Naravno da je komisija za trazenje nestalih utvrdila da se radi o propagandi jer su na spisku bili mahom ljudi stradali u Armiji RBiH, ili zivi ljudi koji su napustili Satrajevo tokom opsade ili Srbi koji su stradali od Srba sa brda. I sta se desilo. Predsjednik komisije za trazenje nestalih ce podnijeti krivicnu prijavu i trazit ce od propagandista da svoje teze dokazu. U suprotnom za takvu propagandu mogu dobiti do 5 godina zatvora. Nemojte misliti da nekom nece pasti za oko "Skopaljski vijesnik" ili Sagolj ili Slobodna Dalmacija, jer doci ce maca na vratanca kad tad. Svako ce odgovarati za svoje lazi i sirenje mrznje ili cak cinjenje zlocina.

    avatar

    27.03.2005. (22:29)    -   -   -   -  

  • seljacina

    Znas ti dobro da sam mislio na 1094 i 1054 g.To je laps.tipkanja.

    avatar

    27.03.2005. (22:44)    -   -   -   -  

  • Vuk Uskopoljski

    DP, tvoj problem je očito to što živiš daleko od naše doline (poput kralja Aleksandra koji je bježeći rekao: čuvajte mi Jugoslaviju!). A ona (dolina) je i danas za tebe onakva kakvu si je ostavio. A nije. Mnogo toga se promijenilo. Između ostaloga i činjenica da ne pale više jeftini propagandni trikovi: danas se malo treba i potruditi. I ne pali, zaboga, nervoza i bijes kojeg ispoljavaš. Šta misliš da ćeš nauditi nekome svojim prijetnjama i vrijeđanjima? Ostani miran i pričaj nam kako je to Bosnu voljeti iz daljine, kad ona od sebe samo nagoveštaj da... Šaljem ti pozdrave! Naše, tople, uskopaljske.

    avatar

    28.03.2005. (00:53)    -   -   -   -  

učitavam...