Komentari

alenzoric.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • NF

    Prije par godina, kad sam eksperimentirao s piratima, sam u Berlinu upoznao Rainera Langhalsa, osnivača nekad čuvene komune I, koji sad već u zrelim godinama, još živi s pet žena u kak on kaže haremu, al sve imaju i vlastite stanove. Rekao je dosta čudnih stvari, npr. o Hitleru, al možda vezano uz ovu temu, da ga je uvijek užasavala pomisao da bi se morao svakodnevno seksati ;)

    avatar

    13.09.2017. (10:18)    -   -   -   -  

  • ja

    Ja bih rekao: obmana, izrabljivanje, moc.
    Spomenuo si bajke u konotaciji kao nestvarne price, ali kojim se vrsi indoktrinacija. To bas nema smisla. Odnosno tako uzeto, price jesu nestvarne, ali njihove poruke su "up to date". Licno sam uzeo u ruke i analizirao knjizurinu "Najljepse bajke svijeta", i u tablicu upisivao podudaranja bitnih poruka, koje pojedina prica predaje, npr ljubav, dobrota, kreativnost, zavist, strah, nasilje, laz, posluh, autoritet, kazna i sl, cca dvadesetak raznih koje su bas uocljive. Kada sam zavrsio, vidio sam da se tablica rezultata potpuno uklapa u uobicajeni mentalitet prosjecnog covjeka iz ovog podrucja, dakle jedno od prvih predprogramiranja za laku noc. Kap dobrote, trag ljubavi i kanta straha, nasilja i pokornosti. Zanimlivo je i to da odrasli ljudi mahom i dalje u tome vide samo bajku (kao nestvarno, nebitno, djetinjasto i prevazidjeno), ne uocivsi svoje temelje i temelje svijeta u tome.

    avatar

    14.09.2017. (01:26)    -   -   -   -  

  • izvorni život

    @ja, nisam spomenuo bajke u smislu da su nestvarne priče, to si ti samo tako pretpostavio. Spomenuo sam ih upravo u ovom smislu kojeg dalje u komentaru opisuješ. Bajke i priče (bajke se pričaju djeci, a indoktrinacijske priče odraslima, u tome prednjače religije; kod nas, jasno, kršćanstvo) imaju svoju prljavu i podmuklu svrhu. Bajke služe kao fantastično indoktrinacijsko sredstvo. Dječji mozak je kao spužva, upija i upija. I sam sam tata jednoj super bistroj šestogodišnjakinji i dobro vidim, iz prve ruke, kako to ide (samo što od mene neće slušati indoktrinacijska sranja; još samo da smirim njenu mamu po tom pitanju, a to mi neće biti tako lak zadatak :)).
    Stare bajke, npr. te "prekrasne bajke" braće Grimm s vremenom su bitno izmijenjene i ublažene u odnosu na originale. Koliko znam, one su originalno pisane ne kao priče za djecu, već kao priče za zabavljanje odraslih, i bile su pravi horori. Elementi tih horora ostali su i u današnim inačicama. U Snjeguljici maćeha želi ubiti Snjeguljici, na početku pošalje nekog tipa da ju ubije u šumi sjekirom, a kad to uspjelo, na kraju je to napravila sama, s otrovnom jabukom. Da nejdemo dalje s primjerima, svaka bajka je puna zločina i ubojstava. Ne vidim neku ljepotu u tome, ni koris za djecu. Također, ono što je bitno za ovu temu, puno bajki završava rečenicom: i živjeli su sretno zauvijek. E, to je problem. Upravo kroz te priče je gotovo svaka djevojčica počela jako željeti da i ona nađe svog princa na bijelom konju, koji će je možda spasiti ili samo oženiti (bez spašavanja), a onda će s njim živjeti sretno do kraja života. Stare bajke su zlo, u to nema nikakve sumnje.

    avatar

    14.09.2017. (10:45)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...