Komentari

neuro-znalci.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Martina Bošnjaković

    Mozak uči cijeli svoj život, kao i prije rođenja tako i u dubokoj starosti. Evo nekih od navika koje jačaju mozak: komunikacija (osobe moraju biti intelektualno povezane s drugima, razgovarati u raznim situacijama i s raznolikim izborom sugovornika), tjelovježba (vježba utječe na rad mozga, treba se svaki dan hodati barem jedan kilometar kako i se spriječilo smanjivanje mozga, ali i zaštitila memorija i centri za učenje), san (način za konsolidaciju memorije te je zbog toga nužno redovno i dovoljno dugo spavati kako bi bolje održavali koncentraciju), učenje i novosti, razmišljanje o prošlosti (omogućava duže i bolje pamćenje informacija te njihovo bolje razumijevanje), prijatelji, humor i pozitivne misli (treba se naviknuti na pozitivne misli povezane s budućnosti, a kronični stres je jedan od glavnih neprijatelja mozga. (http://magazin.net.hr/zdravlje/psiha/ojacajte-mozak-uz-sedam-dobrih-navik a )
    Tjelesne aktivnosti jako su važne za djetetov motorički, ali i cjelokupni razvoj. Zbog toga je neophodno uključiti tjelesno vježbanje u svakodnevne djetetove aktivnosti. Djeca se sve manje kreću, više su vezana za medije te na te načine smanjuju svoje funkcionalne i motoričke sposobnosti. Djetetov motorički razvoj povezan je i s njegovim intelektualnim razvojem.

    avatar

    01.02.2017. (13:58)    -   -   -   -  

  • Luka Tijan

    Program kao program vjerojatno funkcionira. No mislim da je "prirodno" učenje, ili učenje na temelju svojih pokušaja i pogreški (na zraku, u društvu prijatelja, u slobodno vrijeme) još uvijek nezamjenjiv dio djetetovog razvoja.

    avatar

    01.02.2017. (18:47)    -   -   -   -  

  • Marina Šanko-Brletić

    Kada govorimo o NTC sistemu učenja i njegovom tvorcu dr. Rajoviću uvijek prvo pomislim na njegovu preporuku roditeljima da djeci dopuste da se vrte, skaču po krevetu, ljuljaju na stolici jer to sve potiče razvoj mozga, odnosno osnovnih neuronskih veza. Te slika njihovih lica koja jasno ocrtavaju "O čemu on to govori?!"
    Rotacija oko svoje osi je među najkompliciranijim pokretima u prostoru i dijete instinktivno radi ono što mu je potrebno. Dijete tim radnjama razvija svoje sinapse (osnovne neuronske veze), jer upravo razdoblje do sedme godine života vrijeme je najintenzivnijeg razvoja mozga. Ako u tom razdoblju dijete nema te igre, razvit će manji broj sinapsi (dokazano je da od broja neuronskih veza ovisi ukupna inteligencija) u pojedinim regijama mozga, što će se pokazati kao problem kad krene u školu. Zato djeci treba široka stimulacija, a to je najbolje kroz dječje igre trčanja, preskakanja, provlačenja, kroz boravak u prirodi...

    http://ntc.mensa.hr/iz-medija/26-vrtimo-se-da-se-razvija-mozak

    avatar

    01.02.2017. (20:25)    -   -   -   -  

  • Drazenka

    NTC - je novi sustav i zasigurno je mesto čemu je potrebno dati vremena da zaživi u praksi. No ono čemu treba pridati pažnju je da potiče razvoj mišljenja. U predškolskom se razdoblju razvija preko 70 % svih sinapsi, a ono što potiče kod djece je da sve što uče mora biti prerađeno misaonim procesima. Tu je velika važnost aktivnosti koje svakodnevno nudimo, isto tako i ono što branimo. Takoder ne treba zanemariti igru koja je osnovni alat kojim dijete istražuje i uči. Iako se praksa teško prilagođava novim saznanjina mislim da je ono što dr. Rajovic govori nešto što ne bismo trebali zaobići.

    avatar

    01.02.2017. (21:12)    -   -   -   -  

  • Irma Bahović

    Članak mi je osobno veoma zanimljiv,odnosno taj način učenja djeci pobuđuje pozitivno emocionalno stanje ,interese ali i ispituju se učenici i vidljivi su rezultati odmah nakon učenja.Zanimljiv je sam pristup jer ga vode stručnjaci različitih profila koji su te sadržaje prilagodili ranom poticanju razvoja mozga.

    avatar

    02.02.2017. (20:43)    -   -   -   -  

  • Bojan

    Triput sam imao priliku biti nazočan na edukaciji i radionicama dr. Ranka Rajovića, tako da dotični NTC program ima svoju veličnu, učinkovitost, produktivnost i budućnost, bez sumnje ...

    avatar

    04.02.2017. (14:22)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...