Komentari

obrucnabacvi.blog.hr

Dodaj komentar (3)

Marketing


  • NEMA RAJA NA ZEMLJI

    Junac, neodgojeni i napuhani, H.K. povjesničar...?

    Uh, Boga mu ljubim, što ne kupi traktor...!

    avatar

    08.01.2017. (14:33)    -   -   -   -  

  • Emmet

    Pad Berlinskog zida i rušenje komunističkih režima u istočnoj Europi jedan je od ključnih događaja prošloga stoljeća. Nakon pada komunizma uslijedila je i njegova politička osuda što ga je izjednačilo sa nacional-socijalizmom i fašizmom.

    Za razliku od Hrvatske, u Češkoj, bivšoj istočnoj Njemačkoj, u Slovačkoj, Poljskoj, Estoniji, Litvi, Latviji, Bugarskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj lustracija je provedena.

    Najobuhvatnija lustracija je bila u bivšoj Češkoslovačkoj i bivšoj Istočnoj Njemačkoj.

    Čehoslovačka, tada jedinstvena država, prva je još 1991. godine donijela Zakon o nezakonitim postupcima komunističkog režima. Prema tom zakonu, zabranjuje se obnašanje važnih političkih dužnosti bivšim partijskim čelnicima koji su bili iznad lokalne razine vlasti te visokim časnicima milicije i svim suradnicima i dragovoljnim doušnicima StB-a na rok od pet godina, a “čistku” su prošle osobe za koje se moglo neosporno utvrditi da su osobno sudjelovale u kršenju ljudskih prava, mučenjima i iživljavanjima nad uhićenicima, dok sud mora podastrijeti dokaze njihove krivnje.

    Lustracijskim zakonom iz 1991. godine obuhvaćeno je oko 140 tisuća ljudi, uglavnom pripadnika tajne službe, vojnih i milicijskih časnika te visokih partijskih dužnosnika. Zakon se odnosi na osobe koje su odgovorne za nezakonite postupke i povredu ljudskih prava te moralni pad u razdoblju od 1948. do 1989.

    Rezultat takvog zakona je da nijedan od bivših dužnosnika Komunističke partije nije mogao dobiti nijedno od 9.000 mjesta u državnoj službi – sudstvu, tužiteljstvu, obavještajnoj službi ili visoke pozicije u javnim medijima, u tvrtkama u vlasništvu države te na sveučilištu.

    avatar

    11.01.2017. (11:16)    -   -   -   -  

  • NEMA RAJA NA ZEMLJI

    Emmet, hvala na iscrpnosti.

    avatar

    12.01.2017. (19:23)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...