Komentari

diogenovabacva.blog.hr

Dodaj komentar (10)

Marketing


  • MODESTI BLEJZ

    "PREMIJEROVA SUPRUGA ZAPLAKALA PRED PAPOM 'Imam posebnu molbu'"
    da, na ovo sam i sama zasuzila.

    avatar

    08.04.2016. (12:59)    -   -   -   -  

  • lion queen

    Ah, zamisli.. a ovu fotkicu si zaboravio uvrstiti u sovj post... kao slučajno :)

    avatar

    08.04.2016. (18:14)    -   -   -   -  

  • Cvit

    NE LUDUJ STALNO...!

    avatar

    09.04.2016. (10:27)    -   -   -   -  

  • j.

    „Jer je osnovni strukovni poziv … gristi ruku koja te hrani. Na drugoj strani … sami petokolonaši s platnog spiska: koriste jezik kiča, ali … ne da zaglibe u njemu, nego ga instrumentaliziraju…“
    Da. A ostali, konstrukcija. Bolje rečeno, dekonstrukcija. Recimo, jedan dan nitko ne kupi novine. (A ni slijedeći. Pa što će mi?) Drugi dan, nitko ne dođe autom u grad i ne plati parkiranje. Pa onda tjedan dana sami pečemo kruh; nitko da ode u dućan veći od deset kvadrata kupiti ga. I tako dalje. Gristi dok se ima što. Mislim, ruku. Perspektiva: od milijuna sitnih ugriza, stisak već danas može olabaviti. Bar za jednu podnošljiviju nijansu? :)

    avatar

    09.04.2016. (17:17)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    LQ - Kaži, jesi ti ubrala u čemu je uopće poanta paralele između dvije slike iz posta?
    Pomoći ću ti: na tragu je ovoga što MODESTI linka.
    Znamo kontekst. Timov drugi tim polazi na noge Vatikanu u ime hrvatske stvari - s kulminacijom u poklanjanju papi medaljona s likom Stepinca i naročito gospođinom zavapljenju o praznim srcima dok crkva ne kanonizira svog prerogativnog pozdravljača povijesnog osnutka endehazije te službenoj prosvjednoj noti premijera republike kako hrvatski narod pati dok ovaj nije beatificiran.
    U pitanju je stoga naslikavanje s papom impregnirano jednom nesvjesno karikaturalnom patetičnom pozom.
    Što ja mislim o Josipoviću zapravo je irelevantno za post, ali pošto si to tako potegla (htijući se valjda osvetiti, a ne kužeći neanalognost parametara, zbog mog hvatanja te onomad u blatantno licemjernoj kenjaži) - istaći ću kako je lako utvrdivo da prema dotičnome, odnosno čitavom establišmentu ''lijevog centra'' kojem pripada, kontinuirano nemam nikakvih pozitivnih sentimenata. Ako te tako jako zanima gdje točno stojim tu - slobodno ponovi gradivo.
    S tim rečeno, Josipović u posjet Vatikanu dolazi kao agnostik, po sili protokola, u svojstvu predsjednika države koja ima potpisane nekakve vatikanske konkordate i sve to. Ja se radikalno protivim spomenutim konkordatima, ili da kažem i više: oni su pravna svinjarija, protuustavni samom činjenicom prijenosa dijela suvereniteta jedne građanske republike na predmoderni autokratski oblik političkog entiteta, kakav država Vatikan već jest. To nikakvu iole objektivno ustavnopravnu komisiju ne bi moglo proći, već na prvoj točki. Predsjednik u Vatikanu bi u mojim očima bio okej prizor - ali u jednom folklornom smislu, čisto da se obiđe, s obzirom da u RH postoji velik broj građana rimokatoličke konfesije, a nikako uz pridavanje relevancije na međudržavnoj razini, s uvažavanjem političkim. Vatikan bi ili morao prestati biti svjetovnom državom (po onom principu: caru carevo, bogu božje), ili bi se RH trebala prema takvom profilu svjetovne države odnositi onako kako se odnosi i prema bilo kojoj drugoj autokraciji, koja ne odgovara standardima suvremenih međunarodnih konvencija (i otvoreno im odbija biti potpisnik!). To znači: rezervirano, s političkom osudom i minimumom diplomatskih odnosa, eventualno pridruživanjem sankcijama koje bi međunarodna zajednica Vatikanu, da je dosljedna, morala nametnuti. Kako je Josipović, međutim, tamo išao ne folklorno nego sa značajem cici-mici političke bilaterale, od mene zbog toga svakako može dobiti jedino packu i kritiku. Okej? Razumjela si dosad? S tim rečeno, jesi razumjela i da se ne radi o istoj vrsti packe kao što je ova dodijeljena Oreškovićevom posjetu - i kakva se asocira s Goyinim naručiteljima?
    Naime, povrh ovoga što ide Oreškovića posve isto kao i Josipovića, on još dodaje cijeli jedan registar: ne ide, naime, pred papu samo protokolarno bilateralno, kao čelni političar RH, nego i prezentirajući se u vidu gorljivog i uvjerenog izaslanika jedne partikularne kulturno/političko/svjetonazorske struje u zemlji.
    Kao što je već objasnio Klauški, pa ne moram sad ja: uzimajući u usta ''nas Hrvate'' u zastupanju kanonizacije Stepinca i paćenju zbog toga, Oreškovići čine prljav potez lažnog predstavljanja jedne (kompromitantne) partikularnosti kao nečega općehrvatskog, ispred čega premijerski istupaju.
    Ova je zloupotreba funkcije nabijena patetiziranom mučkošću i laži - on tamo dolazi kao premijer (građana Hrvatske), ali pritom istupa kao navjestitelj (mita na koji se loži samo dio Hrvatske, i to onaj retrogradni dio), patvoreći tu partikularnu patnju i prebacujući prave teme, za koje je i sam odgovoran, na nju - a patetizirana mučkost je uvijek nabijena latentnom smiješnošću, karikaturalnošću, na način srodan patetiziranosti likova s Goyine slike.

    avatar

    10.04.2016. (12:47)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    Nadalje, tema posta se ne iscrpljuje na prizoru ispred kamere. Postoji jedna presudna razlika u odnosu na Goyin postupak - s druge strane kamere, iz offa. Jer Goya je prešutio svojim naručiteljima da im se narugao, da ih je prikazao u žanru karikature - omogućujući ipak da skuže drugi koji gledaju - dočim naši reporteri u svojim izvještajima nisu pružili nikakvu sličnu pukotinu ironijskog otklona. Sve je dano isključivo u vazalskom i vazelinskom tonu.
    Tu nastupa opisani postulat: pri akceleraciji propagande - uz silna i sistematska nastojanja na začepljivanju ustiju nepostrojenim kritičarima i satiričarima - ona postaje sve neumjerenija i urnebesnija, dovodeći oligarhiju i njene medijske servisere u stanje auto-satire: kada propaganda postaje već previše očito i prozirno lakrdijom.
    Treba slučaj shvatiti kao metonimiju sve napregnutije i luđe hrvatske stvarnosti. Prvo smo zinuli na Hasanbegovićevo očitovanje (o napadu na Tomića). Onda smo zinuli čuvši da su oplijenili oplijenjeni plijen iz sjedišta policije. Onda mjesečev krater nasred Slavonske. Sve u dan ili dva. Mislili smo si: kakva zemlja; pa nama se ne isplati skupljati usta.
    Nagradno pitanje: čemu smo svjedočili u međuvremenu? Ta nije se moglo nastaviti istim ritmom sumanutosti, right? Wrong!
    Jedan ministar uvaljivao bi medicinske sestre u nebrano grožđe i pacijente u nedostupnost medicinske usluge, za desert unapređujući zdravlje nacije uvođenjem poreza na slatkiše (smanjenja poreza na povrće se nije dosjetio?). Jedna ministrica uvela bi 9-satno radno vrijeme. Jednog kultnog redatelja, blagopomazanog od strane naše kuturne vlasti, nalazimo zakopanog u mulju tako mutnom, pacerskom i preblesavom da to čak ni od njega nismo očekivali. A dekan KBF-a naprasan prekid medijske šutnje, i onda još ne samo to, obrazlaže nekakvim slušanjem nekakve navodne dvojice s pločnika. Da i ne govorimo o potpunoj umobolnosti same ideje koju gura u komplotu s kolegom dekanom i rektorom.
    Pa ti skupi usta ako stigneš. Sve jedno suludije i lakrdijaškije od drugog.
    Što je to sve ako ne juriš autosatire (punim gasom)? Naša nova oligarhija u svojoj prepotenciji - stavivši na index pokušaje da je se ridikulizira - sve čini da sama preuzme taj zadatak na sebe. Zasad neusporedivom efikasnošću prokazujući o kakvim se redikulima radi. Treba znati biti karikaturist!

    avatar

    10.04.2016. (13:22)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    J. - Moje riječi što ih navodiš iz Lucidnih sebi unatoč, odnose se na diverziju arhitekata-petokolonaša koji spram svojih investirora postupe poput Goye spram naručitelja ove slike (''kraljeva životinja'', takav sam termin rabio u onom postu).
    Kad potom govoriš o ''ostalima'' - na koje ostale misliš? Nisam sa sigurnošću uspio razabrati iz ostatka tvog komentara.
    Kako da i ostali svijet da svoj obol diverziji spram ''kraljeva životinja''? Ili?

    avatar

    10.04.2016. (15:17)    -   -   -   -  

  • j.

    Da, ostali, nearhitekti. Dekonstruktori. Utopija, ali slatka. :)

    avatar

    10.04.2016. (20:55)    -   -   -   -  

  • gec

    nik titanik je rekao "nikad nisam imao lakši posao, karikature se same crtaju"
    gade mi se ovo dvoje lezilebovića što govore o mojoj patnji tamo nekom papi kojeg zabole ona stvar za mene i sve nas. ali kad gledam ove ostale komedijaše što rade ispada da je ta njegova tj. njena patetična molba goli k.... u odnosu na sve drugo.
    imaš praf. ovo je najluđa moguća hrvatska stvarnost gdje nam gamad radi o glavama!

    avatar

    10.04.2016. (21:30)    -   -   -   -  

  • pero u šaci

    J. - to je dobro pitanje
    GEC - dečki iz News bara i ostatak branše se uistinu ne trebaju puno dovijati za naći teme

    avatar

    13.04.2016. (09:52)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...