Komentari

hrvatskanizozemska.blog.hr

Dodaj komentar (17)

Marketing


  • zen zi

    Hrvatske medicinare uče upravo suprotno,
    čini se kao da je u najmanju ruku "sramota"
    poštovati prirodne procese i sve ono što
    bismo trebali znati i učiti od predaka.
    Prvo što ih nauče je distancirati se od pacijenta,
    kako bi tobože lakše donijeli dijagnozu, a što je
    dovelo do nevjerojatne hladnoće, bezosjećajnosti
    i potpune nekulture u komunikaciji, gdje medicinari
    tretiraju pacijente kao stvar.
    O porodu sam već pisala, kako o svom traumatičnom,
    tako i o drugima; no sve čovjek preživi. kad mora -
    ali to ponižavanje i besćutnost medicinara, to doista
    prelazi granice elementarne pristojnosti!

    avatar

    07.03.2016. (23:14)    -   -   -   -  

  • Mrs.Daisy

    Žalosno ,stalno ponavljam i dok sam živa ću tako.Želim svim budućim majkama da im ljepota trudnoće i poroda prođe kao meni.Prvog sina sam rodila za manje od 5 h, a drugog sam prošetala(tak muž veli) za manje od 4h...S prvim sam imala jedino nesuglasice sa sestrama ilte osobljem,kao stručne nisu si dale reć ni zuc a ja premlada za njihov pojam(nepunih 20) i na kraju nisu bile u pravu al sreća moja da sam uporna bila...Plače mi se svaki put kad čujem ili čitam što sve žene prolaze i kakva iskustva uglavnom neugodna imaju i opet ponavljam,svima želim da bude kao što je meni bilo(bez epiduralne oba) ,samo hrabro . I to što se po bolnicama ponašaju prema svima gore neg životinjama fuj fuj..

    avatar

    08.03.2016. (13:37)    -   -   -   -  

  • prolaznica

    Mislim da su te priče o prirodnosti poroda, te porodu kod kuće, zapravo samo još jedna pomodna stvar. Istina jest da su stoljećima žene rađale kod kuće, ali je jednako tako istina da su stoljećima žene prilično i umirale u tim porodima. Jedan sitan detalj u novinama, i to ne u sekciji o zdravstvu nego u onom o kulturi/arhitekturi, mi se po tom pitanju jako zasjekao u pamćenje. Taj članak je prenio sliku jedne niše u zidu u starom dijelu grada, u kojem je kip gospe, te je u članku pisalo da je to gospa dobrog poroda ili nešto slično. Uglavnom, kad bi koja žena krenula u porod, običaj je bio da netko iz kuće otrči zapaliti svijeću pod tim kipom, tako da svatko tko prođe zna da je neka žena u porodu, te da se pomoli za nju. Toliko o tome koliko je to opasna procedura bila. Danas se taj običaj zameo, pretpostavljam jer - imamo bolnice, pa je smrtnost rodilja prilično reducirana.

    Ja znam barem jednu ženu koja danas ne bi imala sina, a pitanje je bi li i ona bila živa, da se je odlučila na porod kod kuće. Trudnoća je bila uredna, porod je normalno krenuo, no tijekom poroda se zapetljala pupkovina, te je dijete naglo počelo umirati, a ona hitno transferirana na carski rez. Da se to dogodilo kod kuće, dok bi došla hitna bilo bi dijete mrtvo sigurno, a što bi s njom bilo Bog sami zna. Zato mislim da je to promoviranje poroda kod kuće čak i opasno.

    Naravno, sve ovo ne znači da se liječnici smiju ponašati ko zadnji kreteni. Treba uvesti sankcije za takvo ponašanje, poboljšati uvjete u rodilištima, a ne se vraćati na stare smrtonosne običaje koji nisu bez razloga napušteni.

    avatar

    09.03.2016. (09:57)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    @prolaznice, ne znam jesi li pročitala tekst do kraja.

    i ja sam razmišljala slično kao ti, ali statistike govore drugačije.

    u nizozemskoj se rađa manje mrtvorođenčadi (2 na 1000) nego u hrvatskoj (3 od 1000) - iako 30% žena u nizozemskoj rađa kod kuće (i to tamo nije nikakva pomodnost), a noću i vikendom u mnogim bolnicama nema ginekologa.

    tako da sve ove teorije o sigurnosti-nesigurnosti padaju u vodu.

    avatar

    09.03.2016. (10:51)    -   -   -   -  

  • prolaznica

    Ne padaju u vodu jer je to prilično gruba korelacija. S jedne strane u njih žene više rađaju doma, s druge strane imaju manje mrtvorođenčadi, ergo ako žene budu više rađale doma imat ćemo manje mrtvorođenčadi. Ne ide to tako, korelacija ne znači kauzaciju. Možda imaju bolju prenatalnu dijagnostiku, možda imaju bolju pokrivenost stanovništva tom dijagnostikom, možda imaju više pobačaja problematičnih trudnoća, trebalo bi to dobro proučiti zašto je u njih manje mrtvorđenčadi nego u nas, nije to baš tako jednostavno, na to utječe previše faktora. A ja sumnjam da je to zato što žene više rađaju doma.

    Jedan podatak bi bio uistinu jako interesantan - je li udio mrtvorođenčadi u nizozemskoj proporcionalan udjelu žena koje rađaju kod kuće. Dakle, ako 30% žena rađa kod kuće, onda bi se najviše 30% mrtvorođenčadi trebalo događati pri kućnim porodima tek da bismo mogli utvrditi da nema veće opasnosti za porod kod kuće. Makar bi tu jedna stvar mogla poremetiti statistiku, a to je da stvar nije nezavisna, odnosno žene koje imaju problematičnu trudnoću se odlučuju mahom na bolnicu, što bi onda moglo dovesti do toga da je statistički opasnije roditi u bolnici, iako to nema veze s rađanjem u bolnici nego s time da se na takav porod više odlučuju žene s problematičnom trudnoćom.

    avatar

    09.03.2016. (11:13)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    naravno. bilo bi zanimljivo sve to istražiti.

    s jedne strane žena je sigurnija u bolnici ako dođe do komplikacija, a druge strane bolničke intervencije (drip i sl.) i samo bolničko okružje mogu uzrokovati komplikacije, kao što kaže Marije.

    znam dosta žena kojima su trudovi nestali samo kad su stigle u bolnicu.

    sad možemo raspravljati o tome što je bilo prije, kokoš ili jaje, ali bojim se da nema crno-bijelog odgovora.

    ne zagovaram porod kod kuće kao najbolji način poroda, ali važno je biti dovoljno otvoren i sagledati stvar iz različitih perspektiva.

    avatar

    09.03.2016. (11:31)    -   -   -   -  

  • travelology

    Jedna moja prijateljica je svih cetvoro djece rodila kod kuce . Ona je jedna ox onih zena koje imajh lagan porod. Mislim da sve to ovisi o zdravlju, zenskom tijelu itd. Mozda nekim zenama stvarno treba bolnica. Mislim da je danas lakse na kucnom porodu nego prije jer je bolja prijeporodajna briga i zdravstvena skrb inace i zene ne rade fizicki kao prije. Ali istina je da su prije zene dosta umirale pri porodu ili gubile djecuvtako da i meni ta usporedba ne lezi previse. . Iz ovog komentara sto je prolaznica napisala pomislila sam kako bi bilo zgodno omoguciti neku vrstu kucnog poroda unutar bolnice da to rodilja napravi nasamo s muzem i svojom babicom ili s kim vec hoce al da se dr ne mijesa. Da unutar bolnice stave neku ugodnu sobu za to _ recimo da se zove privatni porod- a ako se ista zakomplicira da su doktori jos nadohvat ruke. Ne znam slici li to na porod u nekoj privatnoj klinici....Cini mi se da je vani kucni pored uobicajniji jer babice tamo imaju dobro obrazovanje i vecu ulogu. Mislim da se to kod nas uvelo nedavno ali nisam sigurna...

    avatar

    09.03.2016. (12:02)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    ja se u hrvatskoj nikad ne bih odlučila za porod kod kuće naprosto zato jer jer u hrvatskoj kućni porod ilegalan; sama pomisao da činim nešto ilegalno uzrokovala bi mi dodatni stres, a poanta kućnog poroda je valjda manjiti stres na minimum.

    na kućni porod odlučila bih se jedino u zemlji u kojoj je takav porod legalan i uobičajen, pod uvjetom da mi kuća nije više od pet minuta udaljena od bolnice :D - često doktorima i osoblju treba dulje od toga da se strkaju, osobito ako je kakva zanimljiva serija ili utakmica na tv-u.

    @travelology, ovakvi uvjeti o kakvima ti pričaš neće se u hrv. bolnice po mom mišljenju uvesti barem idućih pedeset godina.

    mene najviše ljute sitnice koje se mogu vrlo promijeniti, ali ih nitko ne želi napraviti.

    zašto žena ne može npr. u merkuru rađati u svojoj spavaćici (u kojoj bi se osjećala ugodnije), nego u onoj njihovoj gruboj, uštirkanoj, koja ti grebe laktove?

    zašto se ne mogu prigušiti svjetla (meni su ta žarka svjetla užasno smetala)?

    boxevi u kojima žene rađaju nemaju ni vrata - pa gomila ljudi stalno uazi i izlazi, prolazi: doktori, babice, stažisti.

    sve što u stom trenutku trebaš je malo intime i privatnosti, a osjećaš se kao na kolodvoru. :(

    avatar

    09.03.2016. (12:39)    -   -   -   -  

  • travelology

    Nisam znala da je tako grozno. To uopce ne izgleda ugodno okruzenje za porod i sigurno bi trebalo biti tako kao sto si rekla posebno sto se tice privatnosti i nekih osnova zastite intimnosti i mira. Zar ne daju ni da imas vlasitu spavacicu. Uzas. To slici na logor a ne mjesto za radjanje.Inace moja prijateljica je sve porode kod kuce imala van hrvatske. Imam jos jednu prijateljicu koja je otisla u njemacku kod prijatelja samo da bi mogla imati kucni porod za dvoje klinaca. Vratila se u zg nakon poroda. Da istinz ni meni ne izgleda zgodno radjati pod stresom, strahujuci da ce te uloviti.

    avatar

    09.03.2016. (13:06)    -   -   -   -  

  • pinkcity diamond

    Sama pomisao na rođenje umrlog djeteta me zgražava. I nedaj bože više niti jednom ženi da se tako nešto desi! U trudnoći cijela situacija u obitelji se mijenja,sreća vlada kucom. Odbrojavaš dane, sate, minute kada češ u naručje primiti svog malog anđela! I onda doživiš nešto strašno, užas! Zgražavaju me njegove riječi da on bez suradnje rodilje ne može poroditi bebu, to razumijem da nemože, ali da on verbalno vrijeđa rodilju koja proživljava muke i boli, to je sramota za naše zdravstvo!!

    avatar

    09.03.2016. (16:53)    -   -   -   -  

  • Marcy

    Zaključak skoro svakog posta je kako je tamo bolje.Ne razumijem što ti i tvoj muž još uvijek radite u Hrvatskoj?

    avatar

    10.03.2016. (11:31)    -   -   -   -  

  • Hrvatska ili Nizozemska

    napisala sam u prvom postu naše razloge.

    a ti bi, kao onaj jedan političar, otjerala sve koji ne misle da je hrvatska raj na zemlji?

    zabranjena kritičnost, pogni glavu i budi kuš?

    avatar

    10.03.2016. (13:40)    -   -   -   -  

  • muljaza

    Čuo sam od prijatelja da niti u rodilištu u Čakovcu nije ništa bolje. Bezobrazne i arogantne sestre i osoblje prema pacijenticama.

    odgovor za @Marcy: Potpisujem sve što je autorica posta napisala. Poznate su mi ovakve primjedbe kao tvoje. Mene zanima što ti još radiš u Hrvatslkoj?

    avatar

    11.03.2016. (10:34)    -   -   -   -  

  • Marko

    Teme jako zanimljive, ali ovaj način pisanja dozlaboga dosadan. Ne znam zašto, očekivao sam puno humora, zabavne tekstove. Ovo je kao da čitam novine.
    Možda se tamo vraćaju rano nakon poroda na posao i ne koriste bolovanje čak ni kad trudnica krvari jer su žive u pravom kapitalizmu puno dulje od nas. Pa ko će sve to platiti, silna odsustva, komplikacije i sl.
    Ali, ne brini, doći će to vrlo skoro i kod nas:-) Tražili ste, gledajte!

    avatar

    11.03.2016. (17:51)    -   -   -   -  

  • muljaza

    @Marko, ako te baš zanima, u Nizozemskoj trudnica ima pravo sveukupno na 16 tjedana bolovanja kod poroda. 6 tjedana prije poroda i 10 tjedana nakon poroda. A može se to i drukčije rasporediti.

    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallings verlof/vraag-en-antwoord/hoe-lang-duurt-zwangerschapsverlof-en-bevallingsve rlof

    avatar

    11.03.2016. (21:04)    -   -   -   -  

  • maja

    Htjela sam komentirati ovaj prvi dio-kako se u HR trudnice želi tretirati kao bolesne. Nisam sigurna da je to zaista razlog, ali ja sam u svakom slučaju pobornik toga da, ako to trudnica sama želi; da ima pravo ne ići na posao.

    Trudnoća je prirodna, porod je prirodan, a je li sjedenje od 8 sati "prirodno"? Je li nekretanje "prirodno"? Je li proživljavanje stresa svaki dan "prirodno"?

    U svojoj trudnoći sam objeručke prihvatila bolovanje jer mi je moja trudnoća bila ispred svega. Moja sloboda, šetnje, boravak na svježem zraku, suncu, hrani koju sam si sama radila, čitanje knjiga...ništa od toga ne bih mijenjala ni za kakav posao-pa taman i najbolje plaćeni.

    Po meni, trudnica MORA biti na zraku što više, svaki dan, živjeti zdravo i mirno... mislim da je na većini poslova tako nešto nemoguće.

    avatar

    17.05.2016. (23:48)    -   -   -   -  

  • maja

    I ovih 16 tjedana. To je strašno koliko je to malo. Tragedija kako mnoge razvijene zemlje malo ulažu u ono najvažnije-svoju buduću populaciju i njihovo psihičko zdravlje čiji je temelj-blizina mame/tate u prvim godinama života što je više moguće :(

    avatar

    18.05.2016. (00:03)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...