Komentari

apatrida.blog.hr

Dodaj komentar (9)

Marketing


  • Lastavica

    To je tvoja karma, koju odlično razumijem, jer imam sličnu.
    "A, sve što dobro radim to se podrazumijeva.
    Nema tu ni malo ni veliko hvala"

    avatar

    09.11.2015. (13:39)    -   -   -   -  

  • annaboni

    Prvi citat ti je s razlogom, meni shvatljivim.....Ali, dok je tebe, ti N moraš pomagati pa da i ne kuvala večeru za nevistu! Takva si i gotovo!

    avatar

    09.11.2015. (14:00)    -   -   -   -  

  • Sjedokosi

    da karma, ne uzrujavaj se.
    Lijepu sam tvoju knjigu pročitao, a sad mi je sve jasno.
    Napravila si večeru i konačno rekla što treba. Trebalo bi ti sada biti lakše :)

    avatar

    09.11.2015. (15:31)    -   -   -   -  

  • jelen

    Nemam braće niti sestara pa nemam pojma kako je to sporiti se s bliskom rodbinom, nadam se da ćete sve riješiti nekako na zadovoljstvo svih uključenih.

    Interesantno mi je o prosjačenju i prosjacima (i sinovima).
    Tko zna zašto Židovi tako pišu o prosjacima, možda ima veze s njihovim mentalitetom. Nije mi poznato kakva je figura bio taj Sirah po kojem je knjiga nazvana, da li je on autor ili je naziv proizvoljan.
    Sigurno da farizeji nisu imali simpatije za prosjake. Oni iako smatrani duhovnicima prirodno nisu prosili jer su ionako silom zakona ili bolje reći Zakona već dobivali sve što im je trebalo. Prosjak zna da ovisi o milosti i slobodnom izboru onoga koji mu može dati, farizej se ne treba opterećivati s time, zna da u njegovo ime "prose" poreznici koji ne poznaju odgovor NE. Ni danas nije puno drugačije, ali to su već druge teme, no poanta je ista- uređeno društvo u kojem se zna što je čija dužnost i svrha jer tako interesnim skupinama odgovara. Potreba je logična da se takvo stanje održi kroz plašenje onih koji bi možda se odmetnuli od "pravoga puta" i odali se "ljenčarenju", "prosjačenju" ukratko neproduktivnosti u očima uspostavljenih nosica "društvenih vrijednosti".

    Kad se Buddha Šakjamuni vratio u Kapilavastu prosjači po gradu od vrata do vrata zajedno sa svojim redovnicima, otac kralj Suddhodana kad sazna za to ogorčen je i zbunjen:
    „Siddharth ide od kuće do kuće ne bi li dobio kakav milodar, u gradu gdje se nekad vozio u kočiji u pratnji svojih dvorjana. Njegova halja je kao crveni oblak, a u rukama nosi zemljanu zdjelu.“- čuvši takve čudne glase, Suddhodana je pošao k njemu u velikoj žurbi i uzviknuo: „Zašto me tako sramotiš? Zar ne znaš da ja mogu opskrbiti hranom tebe i tvoje redovnike?“ A Gospodin je na to odgovorio: „Takav je običaj moga Reda.“
    „Ali kako to može biti?“ pitao je Suddhodana, „Ti nisi jedan od onih koji su ikada prosili hranu.“ „Da, oče“ reče mu Gospodin „Ti i tvoja rasa možete tvrditi svoje podrijetlo u kraljevskoj lozi, ali moje podrijetlo je u lozi od Buddha Prošlosti. Oni su prosili svoju hranu i uvijek živjeli od milostinje.“


    Naravno i Buddha upozorava svoje redovnike u neku ruku možda i sličnim riječima kao što su ove koje navodiš iz Knjige Sirahove:
    Mnogi koji nose redovničku halju zloćudni su i neobuzdani.
    Takve zločince njihova djela odvode u pakao.

    Bolje je da takav razvratni redovnik proguta užarenu kuglu
    Nego da živi od milostinje svoje zemlje.

    --Dhammapada 307, 308.

    avatar

    09.11.2015. (21:25)    -   -   -   -  

  • odmak

    Lastavica,
    žao mi je da me razumiješ.

    Annaboni,
    sinu i unučadi sigurno, ali s njom više neću progovoriti. Uistinu je dosta.

    Sjedokosi,
    napravila sam večeru mali milion puta. Nisam mislila da će se ova izroditi u što se izrodila. još se tresem i čvrsto sam uvjerena da mi se to, dok je mojoj moći, više neće dogoditi. Nije mi se dogodila prvi put, ali zaboravim i oprostim. nadam se daće i meni mnogi oprostiti. Ovaj put sam čvrsto odlučila ne zaboraviti i saćuvati ovo malo nerava,života i interesa što mi je još ostalo.

    jelen meden,
    lijepo je imati braću i sestre. Roditelji se vesele djeci ne sluteći kakve ih sve sudbine čekaju.
    Evo ti malo o Sirahu,ali prije toga najkraće što mogu o Bibliji, koju mi kršćani, bolje reći katolici držimo kao Sveto pismo. Ona sadrži dva velika djela Stari i Novi Zavjet.

    Stari zavjet je pisan od Židovskih pisaca i odražava Židovsko vjerovanje. Na njega su se posve ozbiljno nadovezali kršćani sa svojom vjerom koja započinje s Isusom iz Nazareta, Židovom koji se predstavljao kao Božji sin i kojeg mi kršćani držimo za Božjeg sina. ( Islam ga drži za proroka, nikako ne Božjeg sina, Židovi ga pak vrlo malo i nikako spominju, iako ima jedna grana Židova koji vjeruju u njega- to sam tek nedavno doznala).

    Najnovije izdanje Biblije je "Jeruzalemska biblija" Na hrvatskom su uglavnom prevedeni iz francuske Jeruzalemske biblije.

    "Knjiga Sirahova je sastavni dio Grčke Biblije, ali je nema u židovskom kanonu.
    Ovo traži duže objašnjenje.
    Želim biti razumljiva, pa ću ponekad simplificirati, a služim se uglavnom s Jeruzalemskom Biblijom s velikim komentarom izišlom 2004.

    U uvodu stoji da je plod udruženog rada mnogih hrvatskih bibličara i književnika. Uvijek treba imati na umu da je taj rad trajao jako dugo i vrlo je temeljit kako i treba biti.

    Grčka Biblija - Septuaginta - bila je namjenja Židovima u dijaspori. Ona obuhvaća :

    1Knjige hebrejske Biblije prevedene na grčki...
    2.. knjige koje ne pripadaju hebrejskoj Bibliji
    3knjige koje kršćanska crkva nije prihvatila (apokrifna djela)

    Hebrejska Biblija nema "Knjigu Sirahovu" (ima je u grčkom prevodu Septuaginti-, koju priznaju katolici)iako su njeni dijelovi kasnije nađeni u ulomcima raznih srednjevjekovnih knjiga pronađenih u nekoj sinagogi u Kairu, u novije vrijeme i u Kumranskim spisima iz pećina.
    Katolička Crkva priznaje samo grčki tekst gdje Sirahova knjiga u cijelosti.

    Da ne duljim smatra se da je napisana u 1. stoljeću prije Krista ili 132. god. prije Kr. Pisao ju je Ben Sirah (Židov). Nauk je njegov tradicionalan kao i oblik.

    Osjeća kobnu važnost smrti. Ne zna kako će Bog naplatiti svakom po njegovim djelima, ali vjeruje u naplatu. Itd... itd...
    Ako ikoga više zanima mislim da se može naći na internetu.

    avatar

    10.11.2015. (12:14)    -   -   -   -  

  • rastanura

    Uplela se Religija

    Pa svima zelim Happy Diwali

    Happiness is in Air, Its Diwali Everywhere

    Lets show some love and care and Wish everyone out there.

    Cisto onako da prebacim teske misli

    avatar

    10.11.2015. (13:21)    -   -   -   -  

  • semper_contra

    Moju sam majku posjećivao često u njezinom stanu u Vž gdje sam radio a živio s obitelji u Čk. Moj polubrat zadnjih godina njezina života ne samo da je nije posjećivao, već joj je spuštao sušalicu kad ga je nazivala, vraćao joj pisma, znao je doći u Vž da je ne posjeti. Ja sam pak morao slušati njezine jadikovke zašto je on takav i njezine ispade kad me gonila iz stana riječima: životinjo. Da bi me drugi dan zvala na posao i pitala zašto već danima ne dolazim kod nje. Brat je došao tek dva dana prije nego što je umrla u bolnici.

    Kroz sve to vrijeme majka mi je govorila kako bi ona ostavila svoj stan bratu. Imala je svoje razloge koji su meni bili nelogični, ali u redu, njezin stan njezina volja. Govorio sam joj da ode javnom bilježniku, napiše oporuku da ostavlja stan bratu. Izgovor je bio kako ona ne može hodati, što je bilo točno, pa sam joj rekao da ću dovesti bilježnika u kuću. Odgađala je. Znam zašto. Bojala se da ako to učini da ću i ja prestati dolaziti k njoj.

    Kad je umrla brat je došao na posljednji ispraćaj na zagrebačkom krematoriju, no kad smo drugi dan urnu trebali položiti u obiteljsku grobnicu on je jednostavno nestao, otišao kući u Pulu. Urnu smo položili supruga i ja. Koliko mi je poznato godinama nije dolazio na grob za kojeg sam plaćam naknadu. Prema nekim naznakama posljednjih dviju godina je bio, ali se nama nije javljao.

    Na ostavinsku raspravu nije došao on nego njegov sin. Na pitanje sudkinje da li postaji testament rekao sam da koliko ja znam ne. Njegov sin je rekao da on misli da postoji ali da on ne zna za njega. Sudkinja je presudila da svakom od nas sinova pripada pola vrijednosti stana. Stan smo prodali, nakon što sam ga ja oko godinu dana iznajmljivao i pola stanarine slao bratu, a novac podijelili. Otada brat samnom ne komunicira jer i danas vjeruje da sam zatajio testament.

    Zato je najbolje da roditelji kad odu nemaju ništa oko čega bi se djeca mogla svađati.

    avatar

    10.11.2015. (22:28)    -   -   -   -  

  • odmak

    rastanura,
    Nije sve tako crno!

    semper contra,
    bilo bi najbolje da riješi oditelj, ali i tada se zna zakomplicirati. Stvar je onih koji su baštinici. Dovoljno je da se nađe jedan gnjili krompir.

    avatar

    15.11.2015. (15:59)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Ovo je komentar za tvoj prekrasan balkon.
    ( Tamo nije moglo da se učantra)
    Lara je presladak tenkić koji mora da je sve porušio pri serviranju ručka na balkonu:))

    avatar

    15.11.2015. (17:28)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...