Komentari

plasticno-je-fantasticno.blog.hr

Dodaj komentar (5)

Marketing


  • Dante

    Osobno mislim da je ovo korak unazad.
    Te jednokratne vrećice i suvremeni kozumerizam i jesu glavni problem sa plastičnim otpadom. Pa nisu amerikanci kubanci da operu plastičnu vrećicu i koriste ju još jednom.
    A i čemu kad svaki put dobiješ novu badava.

    avatar

    13.05.2015. (14:45)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Dante - dosta je pisano o ovome na ovom blogu, pa nema smisla ponavljati. Samo ću ti kratko reći da plastične vrećice čine manje od 0,3 % otpada na odlagalištima (a u to se ubrajaju i vreće za smeće). Dakle, što se toga tiče - zanemarivo. A ako imaš vremena i volje onda preporučam da pročitaš post: Zašto ne treba oporezivati ili zabranjivati plastične vrećice?. Za sva eventualna pitanja stojim na raspolaganju.

    avatar

    13.05.2015. (21:50)    -   -   -   -  

  • proricatelj

    Danteu. Zabrana plastičnih vrećica ili naplaćivanje njihove uporabe je izravna šteta za okoliš. EU direktiva o vrećicama kojima je napadaju samo one vrećice od 15 do 50 mikrometara najveći je poraz zelene ideju u povijesti. Nameće se skuplje (sada se to zove kompostabilne vrećice) u interesu jednog proizvođača materijala, brane se te vrećice jer EU ne može konkurirati Istoku (uključivo Hrvatsku), itd. Prema tome Plastik je u pravu.

    avatar

    14.05.2015. (07:02)    -   -   -   -  

  • Dante

    Nisam upućen u postotke tako da ću ovaj 0.3 % uzeti kao valjan. Zanima me odnosi li se postotak na količinu ili gramažu (tonažu). Jer nije isto kad se od 100 g napravi vrećica ili se napravi 100 malih vrećica. Usput zašto je podatak o otocima plastike u kojima su male vrećice najgori oblik otpada jednostrano zanemaren. Nisam još vidio dokumentarac gdje morsta fauna proguta ili se zapetlja u vreću ali u vrećicu jesam i to mnogo puta.
    @proricatelj - znam da se propisima uglavnom zaštite domaći proizvođaći no to i dalje ne rješava problem neodgovarajućeg odlaganja u prirodi.

    avatar

    14.05.2015. (11:52)    -   -   -   -  

  • Plastik

    @Dante - ni ja nisam mjerio, već se koristim raznim provjerenim podacima iz raznih istraživanja. U pravilu nastojim koristiti podatke državnih institucija i relevantnih organizacija. Kada u postu i navedem neki podatak, stavim izvor, pa čitatelj može sam provjeriti.

    S druge strane tvoje pitanje je vrlo sugestivno: ... u kojima su male vrećice najgori oblik otpada ... a i netočno. Više je puta pisano o tzv. Pacific gyre, ali i ostalima na ovom blogu, ne prešućuje se. Ali ni tamo vrećice nisu najbrojnije. Na žalost, najbrojniji jeste plastični otpad, iz jednostavnog razloga što pluta (najveći dio plastike je specifično lakši od vode), a u tom plastičnom otpadu najznačajniji udio ima odbačena ribarska oprema - mreže, konopi, povrazi, pa onda opušci cigareta, pa ostala plastična ambalaža. Plastične vrećice čine manje od 10 %.

    Što se tih filmova i filmića tiče, na žalost događa se, ali ne tako često ni tako značajno kao što to eko-teroristi žele prikazati. Pisano je dosta i o tome na ovom blogu pa predlažem da se pročitaju postovi: Ubijaju li plastične vrećice 100.000 morskih sisavaca i milion morskih ptica godišnje? i Od čega ugiba stotine tisuća morskih životinja?, a posebno ukazujem na post: Licemjerni prijatelji životinja.

    Brojna istraživanja govore da su ti brojevi znatno, znatno manji. Prema Ocean Conservancy's International Costal Cleanup Report 2010. navodi se: 488 životinja od kojih je 76 odnosno 15,5 % bilo zapleteno u plastične vrećice. Izvještaj daje i pregled 25-godišnjih rezultata akcije Coastal Cleanup, koja se provodi u više od 150 zemalja odnosno lokacija i kojom prilikom je u jednom danu prikupljan otpad na plažama i obalama te je tom prilikom utvrđeno da plastične vrećice čine 5 % ukupnog otpada. U tom dugom vremenskom razdoblju pronađene su 4073 životinje uginule zbog navedenog otpada, a zbog plastičnih vrećica 404 životinje (dakle, manje od 10 %) među kojima je najviše riba.

    I na kraju - kad se gleda podmorje u našim lukama najviše će se naći automobilskih guma, pa nitko ne vrišti da zabranimo gume, već se to čisti, organizira se prikupljanje, zbrinjavanje i oporaba. Tako valja i za vrećice - uspostaviti sustav povrata, odvojenog prikupljanja te recikliranja ili nekog drugog načina oporabe. Sve drugo (zabrane, naknade, uvođenje alternativa) značajno šteti okolišu i lošija su rješenja - u svakom pogledu.

    avatar

    14.05.2015. (16:41)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...