Komentari

starateta.blog.hr

Dodaj komentar (30)

Marketing


  • stara teta

    ne hvata font grčkog alfabeta. šteta

    avatar

    17.03.2015. (21:38)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Ni moj mentalni sklop : odustajem na kraju prvoh tematskog dijela

    avatar

    17.03.2015. (21:43)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ma konstrukcija pjesme je vrlo jednostavna: nabrajanje situacija u kojemu je prevladavalo intelektualno nadjebavanje i sklapanje sadržaja prema obrascima pristojnog ponašanja između dvoje ozbiljnih odraslih ljudi. no, u svemu tomu, gdje je neposrednost, gdje je nesputani smijeh, škakljanje ispod ošita uz provalu dragosti i spontanog zagrljaja, ugode nježnog dodira bez naročitih namjera. naprosto bliskost, gdje je predanost i vedrina, potpuno-sam-tvoja-potpuno-sam-tvoj-i-nije-me-briga! i onda se žena pita: hoćemo li monotoniju nestajanja ljubavi i strasti zamijeniti uljudnostima? ta on je to očito načinio već otpočetka! ona se samo uklapala u tako savršen i ispravni red onoga koji zaslužuje najbolje. i sposoban je da si to priušti.

    sve su to nabačene teme razgovora koje su se razvodnle jer ona nije imala više strpljenja slušati tuđu pamet, gomilu znanja i neprestano nametanje koliko toga se zna, jer važno je znati, puno više vrijediš, da, i zato ja vrijedim i zato me trreba valjda slušati poslušno i s obožavanjem, s posebnim pošotvanjem jer to zaslužuje moj blistavi um, bla, bla...

    a ja bih se samo smijala. držala za ruke. ljubila. razniježena. pjesma o čežnji. i pjesma o gađenju prema sljepoći i neosjetljivosti.

    avatar

    17.03.2015. (22:10)    -   -   -   -  

  • Čuvarica pinkleca

    a ja bih se samo smijala. držala za ruke. ljubila.
    a on od silne pameti nit vidi nit kuži....ima ih, ima...i previše takvih

    avatar

    17.03.2015. (23:07)    -   -   -   -  

  • marionetta

    ti si, teta, full cool...a ovi doli arhaični versi su ti antologijski. ontologijski cak.poznavateljica vrsna ljudskijeh odnosa, mnijem ,:-)

    avatar

    18.03.2015. (00:04)    -   -   -   -  

  • Iz kuta mog šarenila

    ova zadnja strofa mi je bas bliska, nekako osjecam da je prije toga bio onaj balasevicev stih kada shvati u koje zviježđe treba da se zagleda... onak, dok je sve to u fazi zaljubljenosti.... ovo dolazi poslije ;)

    avatar

    18.03.2015. (11:34)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    ''A onda će na tom mjestu porasti bujna trava
    i nitko ti neće staviti novčić u usta
    Da haronu platiš prijevoz do carstva sjena..''


    - netko bi trebao prije odlaska u carstvo sjena, dignuti kredit da plati prijevoz do tog svijeta... upravo na Saboru raspravljaju o pogrebnim uslugama u RH, mislim ono, jedna od najjačih mafija je i ta pogrebna mafija...

    - spontana jednostavnost između dvoje, prirodni tijek energije ljubavi i života ... bez pretjerivanja oko toga tko je tu nešto veće/manje, cilj mi je bio oduvijek...i došlo je to vrijeme...

    avatar

    18.03.2015. (13:02)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @pinkli, da, stvari su obično vrlo jednostavne. a komplicira ih se onda kad se nema osnovnog sadržaja, pa da se, jel, popuni.
    vrlo konkretno, pjesma je nastala potaknuta konkretnim događajem, samo to nije bila ljubavna prepirka, nego doživljaj jedne osobe koja je za sebe smatarala da je neprikosnovena, jedinstvena i veličanstveno vrijedna pažnje. taština i nesposobnost razumiejvanja drugih, ne željenje postojanja ničijih drugih nego samo njegovih htijenja, vrijednosti i prosudbi. ništa ljubavno! samo trenutak uobraženosti i omalovažavanja. onda sam to pretočila u ljubavnu pjesmu, unoseći još i elemente ljubavne i partnerske veze.

    i eto, stvarno je ontologijska! @marionetta!ulazi u sam bitak, u osnovnu strukturu bića, ne po formi, nego po spiritusu koji je osnovna esencija i nečija bit.

    @iz šarenog kutića, čast mi je što si moj stih asocirala na balaševića, i nek ima zvijezda, nek ih ima, uvijek ćemo gledati zvijezde, pa makar padale jedna po jedna. bar ćemo nešto i poželjeti... volim perzeide u kolovozu, legnem na livadu, negdje u istri, i čekam ponoć da se spuste u malim jatima.

    @soulerica, nema se brige oko prijevoza, možda će samo ponešto dignuti cijene posmrtne pripomoći, sve ostalo nam se isto piše. a motiv je ionako bio relativizacija svih stvari na koje ionako ne možemo utjecati, pa zašto da oko toga pravimo paradu.

    avatar

    18.03.2015. (15:48)    -   -   -   -  

  • pravednik

    A onda je @Pravednik uzeo rječnik, Opću encikopediju, Klaića - Wikipediju nisam dirao, oni niš' ne znaju - i pročitao tekst.

    Negdje na samoj periferiji periferne memorije, na nanosekundu mu se ukazalo mjesto razdvajanja, mjesto do kojega bi se trebalo vratiti pa opet od tamo krenuti, a da bi kasnije sve bilo kako valja. Postoji to mjesto, negdje u prošlosti, da... ali, avaj... ode sjećanje i prije nego je uopće i došlo.

    Nemam ništa za reć', osim ovoga što već jesam.
    Idem ja doma.

    avatar

    18.03.2015. (17:01)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Prešla sam više puta i 'oću, neću ostavit komentar...,
    ne smislih ništa vridno, samo bi' masakrirala pročitano:))

    *Najviše volim priče svojih sjećanja:)

    avatar

    18.03.2015. (17:12)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @pravedniče, možda je distanca, no vrlo diskretna, samo u razdaljini između tvog i mog uma, ništa više. pa tih par centimetara valja preskočiti. :) vjerojatnije se radi o onomu što misliš: svima nam je tako nešto bilo nekoć poznato, znali smo, no nije bilo u upotrebi pa smo zaboravili.. gaddno je to kad znaš da ti se mutno valjucka negdje duboko u moždanim vijugama, a nisi u stanju iskopati na svjetlo dana. idi i naručaj se. pa prilegni. ili odi donesi one vreće koje si obećao susjedu pomoći.

    @malotijatijatija, ma glavno da se čita, a ono tvoje tamo je za svaki put kad usfali smijeha. znači: svakodnevna doza za održavanje bora smjehul.jica, ha, ha. ali i za nježni sjaj u očima, kad te navabi da se sjetiš svojeg djetinjstva, svojih tetaka (moja se zove milkica), lopti, fučkalki i zdrapanih štrampli , onih gadnih s tankim prugicama kaj su se narozavale oko gležnjeva i curile do pol riti.

    avatar

    18.03.2015. (17:22)    -   -   -   -  

  • malo ti malo ja

    Tila sam reć' da mi je komentiranje poezije riskantno,
    osobito kad moram izdvajat komadiće:))

    avatar

    18.03.2015. (17:34)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ma skužila sam, elokventna si ti na drugom području, itekako.

    avatar

    18.03.2015. (17:59)    -   -   -   -  

  • modrinaneba

    Hvalaaa teta....slovenka sam i mogla bi nešto u svome jeziku....u pravu Si!!!

    avatar

    18.03.2015. (20:50)    -   -   -   -  

  • stara teta

    tako je, @nebeska!

    avatar

    18.03.2015. (20:52)    -   -   -   -  

  • SarahB.

    S moje zvijezde toploga sjaja, čije su koordinate dobro sakrivene očiglednošću,
    šapćem ti nepomućeno i nijemo,
    sasvim fino, kaligrafski,

    taj netko tisuće je svjetlosnih godina udaljen od onog namirisanog potiljka dame, rižinog papira, ljubica....i ti to tako prokleto dobro znaš.
    Pa je pravo pitanje....zašto ga zajebavaš ?:-)))))

    avatar

    18.03.2015. (21:48)    -   -   -   -  

  • stara teta

    ah, neee, uobraženi dosadnjaković nije nikad pročitao ove stihove. kad sam mu dala do znanja da nije fer što se tako napuhano ponaša, drsko se otresao i stisnutih zuba vikao: gadura, gadura, vidite li kakva je to gadura!

    a to nije ništ prema onomu koji mi je, kao strojarski inžinjer, išao tumačiti zekape i neke sitnarije iz moje struke. kad sam argumentirala da je ipak u krivu, onda mu je pukao film i počeo je urlati: ti! ti si jedna uobražena prepotentna intelektualna kravetina. gora si od moje tete!

    eto :) i kak da se onda ne napiše pjesma o genjiju, nježnoj murasaki, starčevičanskim loncima i slatkom vinu?

    avatar

    18.03.2015. (22:01)    -   -   -   -  

  • Aneta

    Mislim da ni ne bi izbrisao niti jednu zvijezdu sa tzv HR - dijagrama , jer onda ne bi mogao predviđati i pratiti njihovu evolucije niti promatrati dotične zvijezde ... :)) ... a baviti se hladnim tijelima i lažnim sjajem .. hm ...?
    Pa ne znam šta on voli? ;)

    avatar

    18.03.2015. (23:11)    -   -   -   -  

  • Razmišljanja jedne žene

    Nakon ovoga , da vidim ko ima hrabrosti pričati viceve o plavušama...

    avatar

    18.03.2015. (23:20)    -   -   -   -  

  • stara teta

    fizičari mogu predvidjeti mnogo toga, matematičkim izvodima najprije, nakon hipoteze, pa onda dalje. kako su precizno uredili za voyagera, pa cassinija, malo su se kod hubblea zaribali, no to je bio pionirski rad u tom obliku, sad je sve u redu. pogledaj hubblove snimke, cobe, spitzer...
    ti bi se bavila samodopadnim čangrizavcima? draga, on ne bi brisao, nego ih više ni ne vidi. znaš, neki si umisle da su zvijezde kardašijanke, a neki su zadovoljni proizvodnjom topline iz vlastitih mitohondrija. zar nije važnija toplina zagrljaja od upornog zadržavanja primata u međuljudskim odnosima?
    ne znaš što takvi vole? obožavanje, to vole.
    a možeš li obožavati nekoga ko ima hladne ruke i mjeri svijet samo svojom mjernom jedinicom.? topline pozadinskog zračenja?

    avatar

    18.03.2015. (23:26)    -   -   -   -  

  • stara teta

    @thinkingwoman, neka pričaju, jer zna se da je to samo vic. bar ćemo se dobro nasmijati :)

    molila bih drage goste da mi oproste, moram se povući u horizontalu jer sutra rano ustajem, a imam još ponešto za zbavit. hvala što ste zapazili moju pjesmu i razvili krasnu diskusiju. bio je ovo vrlo produktivni četeraj. ma raj!

    laku noć i lijepo spavajte...

    avatar

    18.03.2015. (23:30)    -   -   -   -  

  • meroveus

    hm, zar nije monolog, nešto kao: probost ću te na kraju balade. dogodi se: pogrješno vrijeme, pogrješno mjesto, a sve ipak uvjetovano pogrješnom osobom, tako da pramičak još uvijek nekome vijori iza pogleda i tu se više ništa ne može. kažu kako prvo moramo pronaći sebe, pa tek onda za sebe. a mi u nekoj navadi prihvatljivosti osiono i prioritetno tražimo za sebe i tek poslije uviđamo kako ne pripada vlastitim mjerama. tko izdrži na Prokrustovom ležaju dovoljno dugo, taj zbilja imat će o čemu pričati.

    avatar

    19.03.2015. (17:39)    -   -   -   -  

  • stara teta

    na prokrustov ležaj te natjera nužnost i hitnja. i to više puta, pa je jedina neizvjesnost jel će rezat il rastezat.

    gleč, možemo naći dijelove sebe, utvrditi gradivo i osjetiti se sigurni. no, sve se mijenja pa i naše misli, htijenja, iskustva. samo budale i mrtvaci ne mijenjaju svoje stavove. na svijetu vječna samo mijena jest, mračni je imao potpuno pravo. i dobro je tako. da se učmarimo i ne ucrvamo prije vremena.

    možeš biti mudar i iskusan, no ništa ti ne garantira da će sve ići kak spada, prema svim početnim parametrima. šit hepens.

    avatar

    19.03.2015. (18:17)    -   -   -   -  

  • SarahB.

    @ slažem se, kako sebe ili se pronaći kad stalno evoluiramo, čak i na potpuno nesvjesnom nivou...nije li u tom nemirnom i nepravilnom samorazvoju zapravo i sadržana ta klica stalnog nezadovoljstva postojećim, stalno nekih novih želja i životne strasti koja nas tako ko sam vrag tjera i vrtloži i goni dalje, čak i kad se našem tijelu čini kako bi najudobnije i najkomfornije bilo nasloniti svoju tešku i bolnu glavu, skupa s mekim sljepoočicama na neko dovoljno čvrsto i ne isuviše pametujuće rame ...pronalazimo se u drugome...u onom koji prati naš rast i čuje naše pulsiranje. U onome tko nam odnekud znade koordinatu...pa nam je otkrije...kao dom.

    avatar

    19.03.2015. (20:47)    -   -   -   -  

  • stara teta

    e sad si me dovela do ruba suza. da, i ja ponekad plačem. ridam. jaučem i lupam šakama po jastuku. dom. koordinate za dom. tko će mi dati astrolab?

    sad si me podsjetila, moram sad staviti jednu pjesmu o kompasima, o kartama i globusima...

    avatar

    19.03.2015. (20:53)    -   -   -   -  

učitavam...