Komentari

etickaklopka.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • etička klopka

    ***

    avatar

    10.03.2015. (21:58)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Djelomično točno.
    Prijateljstva u muško-ženskim relacijama postoje , jednako kao i bliskost , kod koje jedna strana osjeća i fizičku potrebu za tom bliskošću.
    Ali------pitanje poštenog odnosa kao u primjeru kojega si navela : što poslije, jer poslije nikad više ne bi moglo biti isto. Ta moralna komponenta ima prednost u kontaktu : mozak i etičnost stvaraju odluku koje oboje partnera-suradnika-obiteljskih prijatelja moraju biti svjesni.
    Ne samo što se krivica osjeća u komunikaciji , nego i stoga, što ista narušava komunikaciju.

    Osobno, glasam za prave prijatelje koji su i ljudi s razumom!

    avatar

    10.03.2015. (22:38)    -   -   -   -  

  • walker gjuro

    ..kaj da ti velim nego da sam i ja taj kak veliš jedan od onih koji je pisao ovo :)))...da, iste dvojbe sam imao, da li pisati, kad mi se čini da je o tim temama već svugdje pisano...ali ipak sam napisao, ono što sam mislio i prije 20 godina o toj temi,a i danas mislim isto......bio je to jedan od najkomentiranijih postova na mom blogu, ali i jedan koji je imao čak više komentara protiv onoga što sam pisao, ili čak pol - pol, ne znam točno :))..zapravo volim kad se svi ne slože s onim što pišem, to mi je skroz realno...
    ...postoji platonska ljubav- to je muško-žensko prijateljstvo.....i jedno pitanje o toj temi : zašto nitko ne nađe onda svog prijatelja drugog spola baš u osobi s kojom je u braku ?...zar nebi to bilo nekako ispravno i moguće, da ti partner/ica bude najbolji prijatelj ujedno ?...pitanja nisu tebi upućena, nego onak retorički :)

    avatar

    10.03.2015. (23:09)    -   -   -   -  

  • Shelly Kelly

    "plejada autora" ... :-D kako, dakle, vidimo? vidimo muško - ženska prijateljstva (anagram - prijateljstva) kao minsko polje.
    potpis, Žrtva
    :-H

    avatar

    11.03.2015. (10:18)    -   -   -   -  

  • Neverin

    nadam se da moja cura neće čitati ovaj tvoj post :)

    tijekom maškara su dvije prijateljice prespavale kod mene. Pa tjedan dana nakon još jedna prijateljica. Mi smo generacija koja nema para da ih troši na hotele. Funkcioniramokao prijatelji i ja tebi ti meni.

    Kad je čula da imam ljude koji spavaju u mojoj sobi momentalno je prekinula vezu i komunikaciju ali sam joj dao do znanja da ono što vidi sada (da prijatelji s penisom ili vaginom koji spavaju kod mene) ono što će biti zauvijek. To da ne možeš imati prijatelje suprotnog stola je limitirajuče, a ako smo se dogovorili da ćemo si govoriti istinu čak i pomisao da ti je netko možda privlačan ispari jer si to podijelio sa osobom koju voliš. Nažalost govoriti istinu jer samo lijepa fraza jer ako kažeš istinu koja nije poželjna onda kreče durenje i ljubomora, ali u tom slučaju je bolje da takva veza okonča sad nego za koju godinu.

    avatar

    11.03.2015. (11:20)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    ...Ma neee!
    Imam frendice sa kojima se družim desetljećima. Izuzetno ih cijenim zbog njihovih, besprijekornih, sasvim ljudskih osobina. Kako su u mnogim svjetonazorskim pitanjima sasvim oprečnih stavova od mojih, izuzetno poštujem i uvažavam njihove stavove kada me muče nekakve dileme. U svakom slučaju, njihovo mišljenje mi je dragocjenije od stavova muških prijatelja koji počesto robuju onome što se naziva " macho shit". Prije riješavanja nekih dilema, važno je sagledati problem "izvan kutije", a njihovo mišljenje mi je neprocjenjivo. Izuzetno uživam u našim druženjima. Neopterečen nekakvim tajnim afektivnim aspiracijama, "bezobzirno ih vređam" glede njihovih "ljubavnih avantura" a one me obožavaju u zajedničkim druženjima jer imam "drito u glavu" stav, koji vjerojatno ne mogu čuti od ostalih muških. ..:)
    Po toj dilemi, navedenoj u postu, zrelost zasigurno dolazi sa godinama i životnim iskustvom...:)

    avatar

    11.03.2015. (12:15)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Moguća su prijateljstva, ali ne previše bliska, jer ima ona stara."Prigode beru jagode", jer nije moguće da se s nekim družimo samo iz psihičkih i duhovnih razloga a da nam je fizički totalno nezanimljiv! Govorim o ljudima koji su u vezi, jer oni imaju obavezu prema svome partneru i uvijek treba postupati sa zrnom soli!
    Ovo "previše" bi bilo kad s prijateljem suprotnog spola provodimo vrijeme ne vodeći računa o obvezama prema obitelji ili partneru, i trako se posvećujemo prijateljstvu a propuštamo izgrađivanje odnosa u prihvaćenoj vezi, a poznato je da i emocije treba "hraniti".

    avatar

    11.03.2015. (12:51)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Na retoričko pitanje koje postavlja@walker gjuro bih odgovorila da, unatoč ljubavi, ni bračni partneri ne mogu imat identične interese ili stavove, pa nije grijeh o nekim stvarima razgovarati s ljudima koje to zanima.
    Uostalome i bračni partneri trebaju jedno drugome ostaviti prostor za slobodno disanje, nikad ne mogu biti jedna duša u dva tijela, ili su to prerijetki slučajevi, a najgore je ako kroz stalno prisutno MI jedno drugo guše!

    avatar

    11.03.2015. (13:05)    -   -   -   -  

  • .

    Imam razlicita iskustva. Gdje postoji ovisnost e tu je vec problem. Treba poznavati sebe i imati nadzor nad sobom ukoliko osjetimo da srce krece u one opasne vode. I nikako to ne reci toj osobi. Ako ne mozes, bjezi.

    avatar

    11.03.2015. (13:19)    -   -   -   -  

  • Simplica

    "eć ću pitati zašto su nam uopće potrebna muško-ženska prijateljstva ako imamo partnera i mislimo da nam je veza zdrava? Od kuda dolazi potreba i ovisnost o takvim prijateljstvima? Zašto nam je potrebno društvo osoba koje nisu u nikakvom doticaju s našim partnerom? Zašto se ne možemo zadovoljiti slučajnim susretima s osobama suprotnog spola koje su nam iz nekog razloga simpatične, već sami iniciramo i nastojimo održavati kontinuitet takvih odnosa? Zašto dovodimo u pitanje sigurnost onog što već imamo, nečim čiji je ishod neprirodan i samim time već osuđen na propast? "

    Ne vidim uopće zašto bi prijateljstvom s muškarcem dovela u sigurnost vezu ili brak. Prijatelje biramo zbog osobnosti, a ne zbog onog što imaju u gaćama. Imala sam muških prijatelja u djetinjstvu, tijekom šklovanja i faxa, danas imam kolege koji su mi tijekom 12 godina postali prvenstveno prijatelji, ne samo meni, nego 2 od njih i mom mužu. Sa istim tim ljudima provodim 8 sati dnevno i dapače oni razumiju neke stvari koje moj muž ne razumije (jer nije u istom poslu kao ja) i isto tako obrnuto.... Mislim da bi bila vrlo siromašna osoba da imam samo muža, a svoje muške prijatelje doživljavam jednako važnim kao ženske.

    avatar

    11.03.2015. (13:23)    -   -   -   -  

  • Igniss

    Parazitizam.

    avatar

    11.03.2015. (14:18)    -   -   -   -  

  • sagittariusclassic

    @ Igniss, ak već tjeraš mak na konac, nikad ne znaš s kim te prijateljica može upoznati... :)))))))))))))

    avatar

    11.03.2015. (14:56)    -   -   -   -  

  • Moja Moda

    Definitivno: nemoguće je da bude prijateljstvo, jer je jedna strana uvijek povrijeđena i ipak postoji seksualna tenzija. ...
    Btw. slažem se s početkom komentara @Simplica...

    avatar

    11.03.2015. (20:29)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ..takva prijateljstva su ipak dozirana,ili bi trebala biti...tesko je vjerovati da ti bracni partner vjeruje da samo prijateljujes s onim/onom drugom stranom pa ne znam koliko iskrenosti i povjerenja imali...jer kod iole zdravih odnosa postoji granica kad pocinje ljubomora a ponekad i totalna istina i iskrenost ima svoju sjenu sumnje kod partnera

    ..ma koliko god se trudili nekom dokazati samo prijateljstvo..stoga moje misljenje je...ako si slobodan tada ti cijeli svijet moze biti prijatelj no ako siu vezi a braku narocito tada su prijateljstva ipak ograničena ponajprije zbog bracnih odnosa..(...kao nemoze ti prijatelj a narocito prijateljica bit vazniji/a od mene..vrlo cest slucaj bracne polemike jer kao sto kaze neverin...dolazi do durenja,nepovjerenjja,zaobilazenja prave istine,a istina je samo jedna i jedina...!)

    avatar

    11.03.2015. (22:06)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @bellarte ".jer kod iole zdravih odnosa postoji granica kad pocinje ljubomora a ponekad i totalna istina i iskrenost ima svoju sjenu sumnje kod partnera"
    Ja zapravo mislim da iole zdrave osobe znaju upravljati svojim mogom, razumom i emocijama.

    avatar

    12.03.2015. (10:19)    -   -   -   -  

  • etička klopka

    Još sam u dilemi da li da krenem od zadnjeg komentara ili od prvoga... za one koji misle da iole zdrave osobe znaju upravljati svojim mozgom, razumom i emocijama, podsjetila bi na jednu poražavajuću činjenicu a to je da je broj razvoda u Hrvatskoj bio rekordan - 5992 razvedena braka, što je najveća brojka u posljednjih 36 godina a u odnosu na prethodnu godinu više za 1724 razvoda. Pored toga što su prema statistici, neplaćeni računi zauzeli prvo mjesto, ostali razlozi su preljub, nepomirljivi interesi, nespremnost na kompromis, nespremnost na poštovanje tuđih potreba. Toliko o mozgu, razumu, emocijama i iole zdravim osobama.

    Također, prijatelje suprotnog spola koje srećemo u djetinjstvu, školama, faxu, ne bi poistovjećivala s prijateljstvima koja nastaju kada smo u braku. U braku ne bi trebalo biti ne zajedničkih prijatelja.

    Prijateljstvo je očigledno postalo vrlo rastezljiv pojam za veliku većinu, u koji se trpaju sve vrste odnosa, od najobičnijeg samo poznanstva do kreveta. Inače, pravo prijateljstvo je toliko rijetko da ga malo tko može ostvariti. Još manje je održivo, bilo istospolno, bilo muško-žensko.

    Za one koji smatraju da bračnom drugu treba ostaviti prostora da diše, slažem se. Za disanje postoje razne vrste rekreacija, utakmice, fešte i druženja, preporučljivo s istim spolom. Disanje nije, muško-žensko prijateljstvo uz gugutanje na kavici. Šalković je to opisao ovako: "Muško žensko prijateljstvo postoji u teoriji. Ma vraga, postoji ono i u praksi, ali koliko dugo? Koliko prijateljskih kava dvoje ljudi može popiti, prije nego li se aktiviraju hormoni, prije nego li se u mozgu aktiviraju nagonski procesi?
    Sve u svemu, drage moje dame, ako mislite da imate muške prijatelje za koje bi stavile ruku u vatru da vas gledaju isključivo kao prijateljice, u debeloj ste zabludi.
    Ili su imali određene ideje, pa su ih uspjeli zatomiti… samo na koliko dugo?
    Ili nikada nisu imali određene ideje, ali će ih kad-tad imati.
    Ili nemaju hrabrosti iznijeti kako stvari stoje.
    Ili su, jednostavno, gay.

    Razbijmo jednu iluziju – muško-ženska prijateljstva su priče za malu djecu! Sa zgodnom ženom,muškarac ne može biti na platonskom odnosu, ni u najluđim snovima! Zašto? Ne postoji zdrav i normalan muškarac koji može provoditi vrijeme sa nekom ženom koja mu nije u krvnom srodstvu, a da mu nije niti malo fizički privlačna.

    Čak i kad vam se čini da je sve savršeno i da ste samo prijatelji, i onda kad ste oboje duboko uvjereni da nema ništa među vama i da nikad i neće biti, ta priča ne drži vodu... barem ne u vašoj bližoj i daljoj okolini jer će cijelo vaše društvo, rodbina i poznanici misliti da tu ipak nekog vraga postoji jer gdje ima dima, ima i vatre, a vi ćete im se konstantno objašnjavati dok ne postanete materijal za cijeli konzilij psihijatara.

    avatar

    12.03.2015. (16:45)    -   -   -   -  

  • Simplica

    @etička klopka.. sama si naveča...preljub je samo jedan od razloga!!!
    Uz to, masa ljudi ostaje unatoč preljubu u braku, tako da preljub nužno ne vodi razvodu...

    Niti ti poznaš mene, ni ja tebe pa jedna drugu nećemo razuvjeriti....
    Ja stojim iza onog što jesam, a to je udana žena s vjerom u muško-ženska prijateljstva...Uz to, meni muž nije najbolji prijatelj. I nakon 15 godina, on je najprivlačiji muškarac kojeg znam, predivan je partner, odličan tata, dovoljno dobar prijatelj, ali mi nije najbolji prijatelj, jer mjesto najboljeg prijatelja zauzima moja M i moja sestra i tako je oduvijek bilo i biti će....Ja vjerujem da je osoba bogata ako oko sebe ima osobe od povjerenja i ako se u svakoj situaciji zna kome obratiti u slučaju potrebe. Nekad je to muž, nekad sestra, nekad muški prijatelj-kolega.

    avatar

    13.03.2015. (10:22)    -   -   -   -  

  • Simplica

    P.s. pozivati se na citate Šalkovića?? čovjeka koji sa svojih preko 40 godina nije uspio zadržati i ostvariti nikakvu vezu dužu od par mjeseci, govori dovoljno o njemu kao osobi koja zapravo ne pristaje na kompromise i uvažavanje drugih želja pa tako ni takvu osobu ne bi uzimala kao moralnu vertikalu o muško ženskim, a bilo kakvim odnosima....

    avatar

    13.03.2015. (10:26)    -   -   -   -  

  • etička klopka

    @Simplica, ne kužim iz čega si ti shvatila da gospodina Šalkovića navodim za moralnu vertikalu. Zar ovo što je citirano ima opis moralne vertikale?
    Primjer moralne vertikale sam navela na kraju posta, ali i on potvrđuje tezu da je iza jednog muško-ženskog prijateljskog i partnerskog odnosa postojala seksualna tenzija ali je razum prevladao.
    Nemam ja namjeru nikoga razuvjeravati i nije važno da li se poznajemo ili ne. I ja stojim iza onog što jesam, udana žena s vjerom u ljude bili oni muškog ili ženskog spola. Uz to, muž mi je najbolji prijatelj. Neću ga hvaliti kao ti svoga, jer se žene na njega i ovako previše ljepe a posebno prijateljice.
    Moje iskustvo je toliko bolno i negativno i ne bi vjerovala, više sam na strani muškog spola. Žene su mi se nekako više zamjerile, jer su podmuklije predatorice od muškaraca.
    Ipak imamo i nekakvih sličnosti i kod mene mjesto najboljeg prijatelja zauzima moja sestra obzirom da nemam M.
    A što se tiče bogatstva, u pravu si, lako je kada imaš oko sebe osobe od povjerenja, međutim tema moga bloga nije bila "Kako vidimo najboljeg prijatelja".

    Koliko god je rijetka istinska ljubav još je rjeđe istinsko prijateljstvo.

    Lijep pozdrav!

    avatar

    13.03.2015. (20:54)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...