Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (6)

Marketing


  • Mrvicak

    Lokacija je otkrivena i uskoro mozemo ocekivati da to za par kuna kupi neki tajkun. Steta je da sve to unisti zub vremena. Moglo bi se iskoristiti da se tu napraviti na primjer staracki dom. Tko je vlasnik?

    avatar

    08.12.2014. (15:33)    -   -   -   -  

  • Bergaz

    Hm, u mojem posljednjem prolasku mimo toga... ne tako davno... "Hrvatske šume" su još u dijelu tog kompleksa imale drvodjeljsku radionicu onih smiješnih drvenih klupica/stolova koje postavljaju duž Sljemena (a možda i šire) na proplancima...
    Također, uz "brisani prostor" streljane, u tih standardnih četiristo metara (od nišana do mete), bila je i oveća staja za šumarske konje-brđane (od "Hrvatskih šuma", pretpostavljam) koji su, onako impozantni, za neradnih dana bili vani na ispaši... kao i, tik do retencije "Vodoprivrede", omanji ugostiteljski objekt/baraka za povremene domjenke u sklopu streljačkih natjecanja na streljani na "glinene golubove" koja je za mojih prolazaka onuda itekako bila aktivna, što se može (ovdje) naslutiti i na Google-u, snimljeno lipnja o. g.. Za one koji ne znaju, ti "golubovi" su ustvari plastične/porculanske(?) pločice koje okida u zrak, pred strijelce, poseban "katapult" [Za vrijeme natjecanja ili treninga "ne plaća životom niti jedan živ golub"]...

    avatar

    08.12.2014. (16:41)    -   -   -   -  

  • nepoznatizagreb

    GP, radionice očito više nema, pregledali smo čitav objekt, sada je posve napušten. Uz cestu do retencije je slijeva još jedan manji napušten i neuredan objekat (kao nekakva garaža), dok nam je prilaz desno (stajama konja i drugom objektu) bio zatvoren ratobornim psom. No, zato smo imali prilike sresti nekoliko konja (mislim da su bila tri) na istrčavanju po livadi!

    Mrvicak, nemam pojma tko je vlasnik, vjerojatno država odnosno Ministarstvo obrane (obzirom da se radi o bivšem vojnom objektu).

    avatar

    09.12.2014. (08:41)    -   -   -   -  

  • Zlica

    Napušteno, ruinirano. S druge strane gradimo sve nešto novo.

    avatar

    09.12.2014. (13:05)    -   -   -   -  

  • krunomilas

    Želio bih s nekoliko rečenica nadopuniti Vanjin tekst o streljani. Budući oduvijek živim u neposrednoj blizini (Kustošijanska), znam o toj streljani ponešto.
    Prvo, ovdje u Kustošiji svi su ju zvali samo "streljana", nikada "streljana Mikulići". Kasnije, kad je u Vrapču građena i otvorena nova, ovu su svi zvali "Stara streljana".
    Dalje. Streljana je radila do sredine pedesetih godina, ja se kao dijete itekako sjećam vojske koja je redovito išla gore na gađanje, Inače, vojska je na streljani bila sve do šezdesetih godina.
    Mi smo u proljeće redovito sa školom išli na prostor iza streljane na izlete. Tamo smo, dok nastavnici ne bi gledali, sakupljali ispaljena zrna.
    Nakon što je vojska otišla, zgradu je preuzela Šumarija. Godinama su gore stanovali samaraši koji su u staroj kući pored puta prema Risnjaku (stotinjak metara od glavne zgrade)imali štalu za konje.
    Inače, tijekom Domovinskog rata zgrada je bila prepuna obitelji izbjeglih iz Bosne. U nekoliko smo navrata, preko Obiteljskog centra, nosili pomoć tim ljudima.
    Danas je zgrada napuštena i propada.
    Još jedna zanimljivost; krajem sedamdesetih, ili početkom osamdesetih godina, kad se spremalo graditi bolnicu u Novom Zagrebu (koja danas stoji kao ruglo), postojala je ideja da se bolnica sagradi na mjestu stare streljane. Dolina iza zgrade je velika, dugačka, uvlači se u samu planinu i zaista je lijepa. Ali odustalo se, ne znam zašto. Jedna od priča bila je da je vojska onaj puta inzistirala na gradnji bolnice preko Save da bolnica (pazi molim te!) bude i rijekom Savom zaštićena od mogućeg napada sa sjevera (računalo se na napad SSSR-a!). Glupo, ali za onodobni način razmišljanja, sasvim prihvatljivo (kao što, a danas to rijetki znaju, postoji niz obrambenih bunkera na obroncima Kalnika iznad Presečnog kod Novog Marofa).
    Eto, možda će i ovi podaci nekog zanimati.
    Usput, od stare streljane do doma "Risnjak" ima cestom 13 km. Ja sam put pred nekoliko godina bez problema prošao običnim automobilom.
    Sjetim li se još nečega, javiti ću se.
    Pozdrav, Kruno

    avatar

    13.12.2014. (16:37)    -   -   -   -  

  • bubamara šarena

    Kruno, hvala ti puno na ovom opširnom komentaru!!! Uvijek me izuzetno razveseli kad se javi netko sa pričama i komentarima iz prbe ruke, kao ti sada, Kruno!

    avatar

    13.12.2014. (18:24)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...