Komentari

splitkarenje.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


  • Wall

    kao i obično, turisti i namjernici uočavaju i snimaju manje vrijedno i manje važno (ovdje, na Peristilu, vjerojatno snimaju mladenku iz crkve ili one hollywodske statiste-pretorijance)

    avatar

    02.09.2014. (13:35)    -   -   -   -  

  • Plastik

    A katkad nam turisti otkriju nešto pored čega mi svakodnevno prolazimo, a uopće ne primijećujemo.

    avatar

    02.09.2014. (13:39)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Ave Caesar! Podne je

    avatar

    02.09.2014. (16:42)    -   -   -   -  

  • Wall

    meni je, od cijele Dioklecijanove palače, Morskih, Zlatnih vrata, Peristila, svega... mnogo intrgantniji, bolji, ljepši, zagonetniji, atraktivniji onaj jedinstveni sunčani sat (jedini u svijetu?!) koji ima brojčanik od 24h iskazan rimskim brojevima! Nikad, ali baš nikad kad god sam tu bio nisam vidio nikoga, (posebno ne toliki broj) snimatelja, turista, domaćih, ikoga... da uopće primjećuje taj fascinantni sunčani sat. da se provede anketa među domaćima, Splićanima, garantiram da barem 80'% ljudi ne bi imalo pojma o tom satu, ili barem ne bi znali odgovoriti po čemu je sat jedinstven.

    avatar

    03.09.2014. (12:57)    -   -   -   -  

  • Splitkarenje

    Moram primijetiti, wall, da na našim geografskim širinama nema 24-satnih sunčanih satova jer dan jednostavno nikad ne traje 24 sata pa je sat po noći "bezvrijedan". Takvi satovi su potencijalno mogući na visokim geografskim širinama, u Laplandiji npr., gdje ima razdoblja kada sunce preko "dana" ne zalazi za horizont.
    Ako misliš na 24-satni sat, samo s malom kazaljkom, takvih ima kojekuda, između ostalog i u meteorološkom stupu na Zrinjevcu u Zagrebu.
    Ukazujem na odličnu web-stranicu Sunčani satovi gdje se mogu naći mnogi poznati primjerci sunčanih satova u Hrvatskoj.
    Ako sam "u krivu" s početnom konstatacijom, molim pošalji fotku sata kojeg opisuješ za daljnju "analizu". Bit ću sretan da nešto novo doznam.

    avatar

    03.09.2014. (14:52)    -   -   -   -  

  • Wall

    moja pogreška, nije sunčani, već "obični", u pravu si zavelo me predivno stilizirano sunce, sunčane zrake, na licu sata. sat je na tornju, ima rimske 24h oznake i (jednu, čini mi se) kazaljku, pomalo je hendikepiran, jer je vidljiv samo s trga (zaboravih kako se zove), a između dvije blizu postavljene zgrade...svejedno, meni pravo osvježenje i prava meta pogleda i fogtografiranja (koje izostaje).

    avatar

    03.09.2014. (16:01)    -   -   -   -  

  • umorno_oko

    @wall, oni prolaz ispod se i zove "Ispod ure", just for the record ;)

    avatar

    04.09.2014. (14:47)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...