Komentari

marinjurjevic.blog.hr

Dodaj komentar (50)

Marketing


  • Wall

    kao nekadašnjem glasaču i (još uvijek) poborniku ideje socijalne demokracije, teško mi je čitati ovaj dirljiv memento drugu, kumpanju, frendu sa sdp-ovih konvencija.. uz potpuno odsustvo mrvice (samo)kritike.

    kako tek onda politički protivnici gledaju na ovu neumjerenu laudu čovjeku, koji ih je, istina, zadužio svojim kukavičkim pristajanjem na sve njihove ucjene, ali ipak-političkim sljednikom SKH i partijcem s dna kace?

    I.Račan je imao povijesnu šansu napraviti bolju HR, a podbacio je katastrofalno.

    njegovo je nasljeđe trulež i jad, današnji još taštiji vođa sa istim katastrofalnim referencama, ali najgore- s pogubnim učincima. Račan je (osim karakternih mana, kukavičluka, neodlučnosti, jednoumlja i taštine- što mu se može oprostiti kao čovjeku), imao povijesnu odgovornost činiti i djelovati u duhu socijaldemokracije-a ne liberalnog kapitalizma; voditi se načelima istine-pravednosti-pravde oko ratnih zločina, pa nije (sramotno je štitio Bobetka, kukavički komplotirao sa desničarima i 'kestenjarima', dozvoljavao bezakonje i kao mali miš drhtao pred iole ozbiljnjom desničarskom prijetnjom).

    već paradigmatskih i čuvenih 10 Račanovih grijeha i dan-danas visi na RH i cijelom socijal-demokracijom kao njegovo kancerogeno tkivo:

    nespreman za vlast i bez vizije; nestručna vlada; kukavičko prepuštanje manjinskom koalicijskim partnerima (isti scenarij danas s Milanovićem); nastavio HDZ-ovu politiku uništenja HR ekonomije; autističan, ne prihvaća kritike/pomoć struke; oprašta HDZ-ove grijehe, ne obračunava se s naslijeđenim korumpiranim i nacionalističkim sustavom; dodvorava se radikalnoj desnici (kao da bi oni ikad dali glas SDP-u; antagonizira svoje sigurne glasače, zbog nemogućeg, sitnog ćara kod protivnika); slomio je polet i velike nade 2000.godine, svojim "odlučno možda" doveo u apatiju sve; ignonirao ZOR, manjine, ostavio pravosuđe, obrazovanje, poljoprivredu u rasulu; na vanjskom planu svađao se s međunar.zajednicom, susjedima, nije rješavao granična pitanja; dfoveo aparatčike (slične sebi)- bez vizije, bez dana radnog staža osim u partiji/birokraciji/komitetu....stalno čekao da problemi nestanu sami od sebe. ukratko- nestručni birokrat, kompromizer i kukavica, balanser...koji je zbog Norca sve nas napravio 'norcima', a zauvijek oblatio socijaldemokraciju.

    njegovi najveći puleni su još tada drukali za hdz, nacionalizam, hrvatstvo kao zanat, a i dan-danas ideju socijademokracije sramote Zdravko Tomac i Mato Arlović.

    sve je to tužno nasljeđe Ivice Račana, koji je možda bio dobar čovjek-vojak Švejk, ali kao premijer katastrofa.

    avatar

    29.04.2014. (13:33)    -   -   -   -  

  • remengo

    muko isukrstova ća zvoni ova truba

    avatar

    29.04.2014. (22:52)    -   -   -   -  

  • tiana

    Bravi remengo. Jer stvarno ne znam otkud mu povod i razlog za sve ovo što je gore napisao. Gdin wall, duboko vjerujem da ono što ste vi pročitali nije uopće pisalo, niti je povod bio to. Draga sjeta na svog prijatelja bila je povod za pisanje. Ili ću posumnjati u svoj zdrav razum.

    avatar

    30.04.2014. (03:34)    -   -   -   -  

  • Wall

    a bi'će da su prijatelji, politički kumpanje u politici (koji iza sebe ostavljaju strašne političke,ekonomske, ljudske katastrofe) bez morala i svijesti o svom djelovanju za (politčkog) života, ali i nakon njega......ostaje gorko sjećanje na kumpanja u velikom dijelu glasača/stanovništva HR, samo u Jurjevićevoj uspomeni on sve ljepši, bolji,dobriji čovik..pari se ka Tuđmanovi i nji'ove obljetnice- što dalje, to Franjo (Ivica...nastavi niz) sve veličanstveniji lik. ali mi, koji smo preživjeli Ivicu i Franju, dobro znamo kakvi su bili. privatni pijetet kumpanju je ljudski, povod i razlog još više, ali političari na ovo nemaju pravo jer i u smrti ostaju političari koji su iza sebe ostavili dobro-loše-gore-grozno. iza Jurjevićevih pustih godina u politici ostao je splitski akvarel gorčine- intendanti i komesari sanaderi, pljačkaški redikuli kerumi...a on im je i svojim splitskim djelovanjem drža štangu.

    avatar

    30.04.2014. (08:44)    -   -   -   -  

  • remengo

    zvoni zvoni ma je niko ne želi ćut

    avatar

    30.04.2014. (10:48)    -   -   -   -  

  • ero

    Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo.

    avatar

    30.04.2014. (10:54)    -   -   -   -  

  • remengo

    ako moraš tužiti državu gonit je sudon zbog nerada nečinjenja korupcije onda nan takva država i ne treba

    avatar

    30.04.2014. (11:11)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @wall

    Ma zamislite...po Vama ke Račan 2000 g. imao šansu "napraviti bolju Hrvatsku" a po Vama "nije" !?
    Da....prvih deset godina hadezeove Hrvatsje nije opće postojalo - kao što nije postojala ni provatizacija niti sve ono što je odredilo to vrijeme - koje ke na sreću za nama jer je upravo Račan - pa ma kako Vam to izgledalo ćudnovato - otvorio prostor za europizaciju Hrvatske (barem kao mogućnost !).
    Od 2000. g. tek se može govorit o otvaranju prostora demokratske antijednoumnje i jednostranačke Hrvatske.
    Vrata su otvorena - a tko je htio kroz njih uć u otvorene prostore drugo je pitanje !
    Inače...na vaše iznenadjenje - Ivica je bio najodlučniji čovjek kojeg sam upoznao na hrvatskoj političkoj sceni Hrvatske i još uvijek je njezin svjetionik pa ma koliko će Vaše ćudjenje i dalje biti neizmjerno

    avatar

    30.04.2014. (12:11)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @remengo
    Je istina je da "zvon zvoni" !

    avatar

    30.04.2014. (12:11)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @Tiana F.
    U pravu ste...Ivica je zaista bio moj prijatelj a i ja njegov...naravno !

    avatar

    30.04.2014. (12:12)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @wall
    zamislite se malo nad predrasudama i zidovima koje nosite u sebi...Uvijek ih je moguće prevladati i srušiti. Ma triba ih prvo spoznati...viditi u sebi ! Ali...šansa uvijek postoji, zar ne ?!

    avatar

    30.04.2014. (12:14)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @remengo
    Amigo a ti mi više nekako slićiš na "remetu" s tim nezaobilaznim zvonom - mego na "remenga" !

    avatar

    30.04.2014. (12:15)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @ero
    a reka bi ja da su mnogi "skrenuli"...i bez Broza i sa Brozom...Onako sasvim autohtono !

    avatar

    30.04.2014. (12:16)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @remengo
    E sad sam sve razumija !
    Majstore TI SI U STVARI ANARHISTA ...što, of course, izuzetno cijenim !

    avatar

    30.04.2014. (12:18)    -   -   -   -  

  • Wall

    @Marine Jurjeviću, i ja svoje prijatelje podržavam, u dobru i zlu i tako i treba (ali nisu političari, hvala boguvragu, pa niti u opasnosti da iza njih ostanu ove ružne brazgotine političkog ne/djelovanja).desničarima nemam što zamjerati, tuđmanu pogotovo-svetonazorski smo udaljeni miljama, a njihove kapacitete znam/o...ali skh/sdp je imao šanse i sve prokockao. sve što mislite da je postignuto-premalo je, prebijedno i svatko bi bolje/više/jače (kao što bi 1990-tih od hdz/tuđmana svatko mogao bolje-više-jače). a posljedice su toliko dugotrajne i razorne da je upravo smiješno isticati tek puka 'otvaranja vrata, začetke europeizacije' itd. premalo, preslabo. baš svaka vlada je to mogla, pa i postizala.. te sićušne korake prema boljem i pravednijem društvu. vaše sljepilo i autizam prema stvarnom stanju u RH (moralnoj, ekonomskoj, financijskoj i svakoj drugoj bijedi) i potpuna predaja u ruke grabežnog, "liberalnog" kapitalizma vrhunska je, izdaja socijaldemokracije, pa i veleizdaja države. Milanović upravo zakucava zadnje čavle u taj lijes, a njegovi, Račanovi, pa i vaši dometi su, izgleda, tek sluganska predaja grabežnoj novoj Europi u kojoj nema mjesta za ideale,socijalu, optimizam, budućnost...tek puka kmetska provincija zadnje rupe Europe, pogodna jedino kao tržište roba, obespravljene i jeftine radne snage i još nepokradenih prirodnih resursa; država kojoj SDP upravo prepisuje zadnju pomast kroz "outsourcing" svega. ovime zaključujem našu malu jednosmjernu raspravu (u kojoj vi držite pokrivene uši da ne čujete, ili se tek pretvarate da vam govorim nešto novo, nepoznato),
    a sljepilo je već, vidim, nastupilo otprije. žalosno je što ćete na prvim sljedećim izborima biti otpisani i odbačeni, no meni to nije utjeha, jer iza vas ostaje pustoš. adio kumpanji, poslije vas potop i pantagane.

    avatar

    30.04.2014. (12:54)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @wall
    Propitivanje uloge ljevice danas u Evropi i svijetu pa tako i u Hrvatskoj - velika je tema koja daleko nadmašuje blogovske i blogerske okvire.
    Ali to ne znači nikako kako je ne bi trebalo otvarati i na kraju krajeva i na teorijskoj razini rasvjetliti razloge postojanja ili nepostojanja utopijske svijeti kao povijesnog pokretača ka pokušaju dosezanja "onog čega nema" - onog "ne-mjesta" kojem težimo nasuprot nepodnošljive stvarnosti, egzistencijalne krize, krize ljudske zajednice uopće pa tako i pojedinih atomiziranih sredina ako svežderuča globalizacija uopće podnosi bilo kakvu robinzonijadu ili uzmak pred molohovskim apetitima uprosjećivanja svega i svačega pa tako i poništenja svih razlika u smislu pokušaja uniformizacije svega postojećeg.
    Sve su o stare i prastare tema "otkad je svita" ali uvijek nanovo su izazovne i potrebne.
    Problemi ljevice u Hrvatskoj devedeestih godina su bili reduciranu na golu egzistencije mogućnosti njene opstojnosti (golog preživljavanja) uopće.
    Ljudska bit malogradjanskog podilazništva i balkanski nacionalšovinistički specijaliteti uz zvuke davorja i budnica i gašenja svjetla u "balkanskoj krčmi" značilo je samo pojavu zveketa oružja i oštrenja noževa što je i završilo u neviđenom divljanju zločina i obezljudjenosti.
    Trebalo je očuvati tada sjeme ljudskosti kojeg su njegovali rijetki. Jedan od čuvara tih prostora ljudskosti bio je neupitno i Ivica Račan ali to je toliko velika, kompleksna i značajna tema da ću se samo zadržati na konstataciji da je "bogohulno" zaboravljati tu istinu i minimalizirati grandioznu ljudsku odlučnost svakog, pa naizgled i najbeznačajnijeg, pojedinca koji je sačuvao dignetet sebe i ljudskog roda braneći vrijednosti ne neke apstraktne demokracije ili provinccijalnog ćudorednog duha ognjištaraca - nego obićne...najobičnije a ujedno najveće vrijednosti humanizma kao izraza puke potrebe ali i nužnosti da se bude i potvrdi kao ČOVJEK. I zato ću se pozvat . na kraju . na jednog neobićnog revolucionara koji je rekao RADIJE BIH DA ME MRZE ZBOG ONOG ŠTO JESAM NEGO DA ME VOLE ZBOG ONOG ŠTO NISAM. Taj se revolucionar zvao
    Sv. Augustin.

    avatar

    30.04.2014. (14:43)    -   -   -   -  

  • remengo

    ako san ja anarhista onda su na vlasti moji istomišljenici

    avatar

    30.04.2014. (15:27)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    @remengo
    Ma kad ti ja kažem da si anarhista to znači da te falim kume !
    A šta fali anarhistima ?
    Bez Kropotkina, Prouhona, Sorela, Bakunjina, Tolstoja, Smoje , Tinovog "spasonosnog anarhizma" ne moš shvatit ništa....ne samo kod nas nego i u cilom SVITU uopće.
    "Liberterski komunizam" je i u temeljima suvremene filozofije 19. i 20. stoljeća....tako da Max Stirner svitli i danas ka šta je "svitlija" i u ona vrimena...a bez njih nije moguće razumit čak ni etatizam Lenjina koji je u "Državi i revoluciji" koketira s anarhističkim tezama - da bi kasnije sve završilo s Djugašvilijem i "azijatskim naćinom proizvidnje života". A šta se more ! "O tempora o mores" !
    Dakle....puno mojih simpatija posijano je i u evropskim i čatinoameričkim anarhistima i njihovim iskustvima - jer liberterizam NIJE liberalizam...a naročito ne ....ekonomski.

    avatar

    01.05.2014. (07:16)    -   -   -   -  

  • Marin Jurjević o Svemu

    NEKA JE SVIMA ONIMA KOJIMA TO NEŠTO ZNAČI SRITAN 1. MAJA !

    avatar

    01.05.2014. (07:17)    -   -   -   -  

  • Bule

    Najveći problem nas hrvata jest da mi jednostavno ne znamo šta nam je činiti s vlastitom državom. Uz to je neograničeno mrzimo s time da je ta mržnja proporcionalna poziciji koju pojedinac zauzima na društvenoj hijerarhijskoj ljestvici. Šta si na višoj poziciji više državu mrziš, pljačkaš i devastiraš. To mi je logično objašnjenje razloga njezine sada već jasno vidljive propasti. Jer onaj tko voli ne uništava ono šta voli. Bar ne svijesno i s predumišljajem.
    Nema nevinoga u ovoj državi. Sami smo si krivi šta smo bez posla, novca, perspektive i budućnosti. Šta ponovo odlazimo u svijet trbuhom za kruhom.
    Uz napomenu kako krivnja za gore navedeno nije iste razine za sve. Predsjednici vlade i države su krivi najviše, ostatak političke elite sukladno funkciji koju obnaša. Običan puk je najmanje kriv, ali ipak kriv.
    Dok je puk, pun pohlepe, bio zauzet sitnim lopovlukom i kokošarenjem, mudonje na vlasti su krale na kamione i šlepere.
    Uz još jednu napomenu kako će ipak samo puk vraćati sve šta je u ovoj državi pokradeno i opljačkano.
    Kako od strane mudonja, tako i od njegove.

    avatar

    01.05.2014. (09:43)    -   -   -   -  

  • Bule

    Da prostite Marine koga ku..c boli za 1. Maja. Al' će nam on dat ist.

    avatar

    01.05.2014. (09:46)    -   -   -   -  

  • remengo

    i onima kojima ništa ne znači
    sretan van praznik rada

    avatar

    01.05.2014. (16:24)    -   -   -   -  

  • Bule

    @remengo. He, he, he, Kakvo licemjerje od strane vlasti pojaviti se na proslavi 1. maja, koji slavi sve one koji su u povjesti ginuli za tri osmice, a s druge strane govoriti kako su te tri osmice mrtve i kako one nemaju smisla. I kako će ih oni dokinuti
    Ako mi šta ide na živce kod ove vlasti, onda je to ta njihova dvoličnost. Gade mi se. Fuj.

    avatar

    02.05.2014. (08:44)    -   -   -   -  

  • Bule

    Trebamo raditi kao robovi ili pasi kako bi par postotaka bogatih postalo još bogatije. Bez obzira šta oni ne mogu potrošiti svoj, već sada ogroman novac za sto života sve da i hoće jer ga imaju puno previše, osim da ga zapale i pojačaju efekt staklenika na planeti Zemlji.
    I za takve mi moramo raditi kao pasi.
    Sveti moj Ante kome sam ja to dao svoj glas.

    avatar

    02.05.2014. (08:55)    -   -   -   -  

  • remengo

    radi na crno

    avatar

    03.05.2014. (09:30)    -   -   -   -  

učitavam...