Komentari

tignarius.blog.hr

Dodaj komentar (32)

Marketing


  • bartimej croata

    Ovog bi svetog Feliksa trebalo staviti za zaštitnika sviju koji igraju loto. Haha.

    avatar

    14.01.2014. (00:34)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    čitam t krenuo u ambicozni projekt. lije, lijepo ali baš kao i sve što na ovm blogu vonja na intelektualne stvarčice, manje više suvišo. uključujem tu i vlastita piskaranja.

    u svakom slučaju, slika društva koje nas okružuje je bolesna baš kao i prosječni profl blogera (izuzeci samo potvrđuju pravilo) na ovom blogu.

    pozdrav iz Cork county, Ireland

    avatar

    14.01.2014. (00:59)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @barti,
    i za one koji hodaju po "kla(di)onicama"

    sinoć sam pogledao onaj priglupi film od "okupacije u 26 slika" onog gnomsko-morbidnog jugoslovenčića Zafranovića, koji i danas hodi po ovoj zemlji Hrvatskoj (usput fizički nasrće na 80-godišnjeg Vrdoljaka) bez da mu netko stisne jednu šamarčinu i nogu u guzicu..a @bocaccio?
    zato sam u potrazi da nađem nekog sveca koji bi bio sv. Josipu od pomoći po pitanju "antikomunizma"
    jer što sve ovi bijednici (nobilo i bajić&cooplerai) pokušavaju da bi "spasili" još veće bijednike, postaje ipak na kraju-komično!!!

    avatar

    14.01.2014. (14:57)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Meni baš ne leži to proglašavanje zaštitnika, napr. sv.Klara zaštitnica televizije! Inače bi to sa svecima pojednostavila, oni su jednostavno uzori kreposti, a Bog i bez "specijaliziranih" zaštitnika zna za naše potrebe! Nek mi se ne zamjeri ali mi ni u proceduri proglašavanja milosti po zagovoru svetačkih kandidata nije sve jasno! Ako ja nešto molim Boga utječući se zagovoru nekog kandidata i Bog me usliši, kakav je to dokaz da je onaj kandidat svet!? Znači li to da, ako Bog ne želi pglašenje dotičnog svetim, da me ne bi uslišao iako je moja molitva opravdana?! Ako je tako onda nikad neću tražit zagovor nekog sluge Božjega, da ne riskiram! A ako će me Bog uslišati jer je moja molitva u skladu s njegovom voljom onda to nije dokaz da je moj "zagovaratelj" svet! Dozvoljavam iznimne slučajeve čudesa po zagovoru svetih ljudi, napr. Stepinca, Ivana XXIII, ali to postavljati kao dio procedure....nije mi baš jasno! Znam da proglašavanje nekog čuda nije obvezujući sadržaj vjere, ali nbi mi bilo draže da je manje insistiranja na čudesima!

    avatar

    14.01.2014. (15:17)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @sjećanje,
    već sam jednom @gea@blogia prozvao "ss-ovcima!
    suspektno-spekulativnim umovima
    najme kaj!
    moramo računati da Bog ima određenu exkluzivu...npr Židovi su mu se više "sviđali" nego neki okolni narodi..razgovarao je s Mojsijem, obožavao Davida, dopustio je "žigoloziranom" Salamonu da mu sagradi hram
    ...poslao nam Sina ("svojima dođe, njegovi ga ne primiše" iz Ivanova Proslova Evanđelju) i moglo bi se tako dugo i naširoko
    da ne ulazimo u Božje zamisli, smisao svetaca je određeno "posredništvo" za naše molbe, molitve..
    nismo mi dovoljno čisti da bi mogli s Bogom neposredno razgovarati, na način kako mi mislimo
    to ti Restrepo u svojoj knjizi "Iz tame u svijetlost" lijepo objašnjava..
    oholost je majka svakog grijeha
    a exkluzivnost i elitizam su vrh te bijede!!!
    zato nas Bog preko posrednika "čuva" da se ne "sažežemo" već u ranoj fazi našeg "odrastanja"

    avatar

    14.01.2014. (16:24)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Tribaju nam posrednici ali nije naše da decidirano tvrdimo tko je posredovao kod Boga i da proglašavamo to Božjim migom za proglašenje svetim.Uostalom svi molimo Krunicu. A iako nedostojne Isus nas je naučio molitvu Oče naš! U njoj se izravno obraćamo Bogu. Ljudski je obraćati se svecima, ali procedura proglašavanja svetim previše se oslanja na nekakvo "mjerenje" Božjih uslišanja! Uostalom imamo uzore ikz prvih stoljeća kršćanstva koji nisu proglašavani svetima po sadašnjoj proceduri!

    avatar

    14.01.2014. (19:36)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    I, pazi , nisam rekla da neću molit sveca nego svetačkog kandidata ako bi se eventualno uslišanje pribrajalo "dokazima" o svetosti! Ponavljam: Bog uslišava molitve koje su u skladu s njegovom voljom bez obzira na to, kome smo se obratili za posredništvo. A i činjenica je da svecima n ije "ni u džep ni iz džepa" jesu li proglašeni svetima i ja ću bit vjerna Crkvi (molim Boga za to) bez obzira na to tko je proglašen svetim! Samo ne bih želila da nas neke prakse još više udalje od drugih kršćana. Žao mi je ako ovo što govorim djeluje sablažnjivo i ne razumim kako ne traženje čudesa za proglašenje nekoga svetim može biti oholost i elitizam! Ne kažem da je ali prije može bit oholost decidirano tvrditi da znamo zašto nas je Bog uslišao!

    avatar

    14.01.2014. (19:58)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Virnula sam Restrepa, pa gle čuda, i on je molio izravno Dijete Isusa, da kle nije tema mog propitivanja! Ali nastojat ću "začkomit" jer ionako to nije bitno teološko pitanje i ne osporavam nijednu vjersku istinu, a doduše, nemmam ni teološku naobrazbu! Bože, prosvitli nas!

    avatar

    14.01.2014. (20:06)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @sjećanje,
    daleko od mene bilo da tebi nešto zamjeram ili namećem, jer si stvarno jedna ugodna i pametna žena.....
    kao što ti je i @geo jednom rekao-samo razgovaramo
    nemam ni ja formalne teološke izobrazbe, ali sam cijeli život imao bliske prijatelje svećenike s kojima sam se cijeli život "svađao", da bih sa jedno 40-tak godina shvatio što znači biti svećenik
    to je jednostavno-otajstvo
    Crkva je jedinstvena i najveća Isusova zapovijed je ustvari-budite jedno!
    A Petra je stijena!
    prema tome svi sljedbenici raskola, šizmi, protestantizma se moraju vratiti--
    u krilo Crkve...
    a ako je treba mijenjati onda je mijenjajmo skupa i iznutra
    nije Papa slučajno "nezbludiv" bez obzira i na našeg Strossmayera...
    osim toga KKC ima odgovore na sva pitanja
    neka mi se ne sviđaju
    ali poštujem onu prvu-da ima odgovore....ha..ha

    avatar

    14.01.2014. (22:23)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Hvala, i ha, ha, ha!

    avatar

    14.01.2014. (22:40)    -   -   -   -  

  • tignarius

    vidim da mi dio texta o Strossmayeru nedostaje
    naime, imamo puno "načrtanija" gdje ga se proglašava jugoslavenom, raskolnikom
    unatoč silnom neslaganju s nekim "dogmama" majčice Crkve onog doba, Strossi nikada nije napisao nijednu protiv Crkve i ostao je njen vjeran pastir
    i sigurno je jedan od najznačajnijih Hrvata svih vremena, suvremenik velikoga bana Jelačića
    a to što je pravoslavnu braće Srbe pokušavao na sve načine "približiti" Vatikanu, može samo izazvati divljenje
    po mom sudu prije ćemo "pridobiti" Židove nego taj "glupi" slavenski narod

    avatar

    14.01.2014. (23:03)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    Bog uslišava, a ne sveci, Bog uslišava a ne Blažena Djevica Marija. Mi molimo njihov zagovor kod Gospodina jer oni su živi, nisu mrtvi, oni su u nebu od Blažene Djevice Marije i apostola mučenika do svih svetaca koje je progalasila Sveta Katolička Crkva. Isto kao što smo mi pozvani međusobno moliti jedni za druge tako i sveci mole za nas. Mi ih zamolimo za zagovor da mole za nas kao što npr nekoga bliskoga zamolimo da moli za nas u nekoj potrebi. Kao što i cjelokupna Crkva moli za sve ljude u svijetu, imamo mise za razne nakane, mise za zdravlje, molitve za uspjeh, mir itd. Piše u Svetom Pismu mnogo može žarka molitva pravednikova. Ja se uvijek sjetim Svete Monike i njezine molitve za svoga sina, koji je živio u dubokom grijehu, molitva preko trideset godina da bi se on obratio i postao jedan od najvećih branitelja naše vjere i meni jedan od najdražih svetaca Sveti Augustin. U tom smislu je dobro moliti i tražiti pomoć od onih koji su bolji od nas. Time pokazujemo i svoju poniznost jer smo svjesni da sami ne možemo ništa i imamo vjeru u zajednicu u kojoj molimo, i naravno molimo se izravno Isusu, sveci i Blažena Djevica Marija nam ne smiju biti smetnja ili novo božanstvo već most ka Isusu. Ali to je jasno isto kao što nama je papa uzor npr i lijepo ga je zamoliti da se pomoli za nas ali nije on Bog. Svi ljudi koji su u nebu u raju su sveci. Ne samo proglašeni. Gospodin je u svome govoru na gori svečano obećao i zajamčio blaženstvo svima siromašnima u duhu koji nisu robovi prolaznih dobara, krotkima, onima koji gladuju i žeđaju za pravdom, milosrdnima, onima koji su čista srca, tolikima u povijesti progonjenima zbog pravde, tolikima potlačenima, obespravljenima, oklevetanima. Svi su oni u nebu i sve ih možemo moliti za zagovor. Procedura je nekakva potrebna da bi nekoga proglasili svecem. Rekao bih da Crkva puše i na hladno pa je zato stroga kad određuje da bude čudo do 3 za proglasiti nekoga svetim. Time smo zaista sigurni da je u nebu. Ako netko nije proglašen svetim ne znači da nije svet. Sve te koji nisu proglašeni ali i one koji su proglašeni slavimo zajednički 01.11. Može se netko moliti i Hitleru i Sai babi ali time srozava svoju vjeru i otvara put demonima, polako odlazi u okultno. E sad tko je spreman riskirati i moliti njih, Bog sve okreće na dobro, važno je da molimo čista srca i otvorena uma, i Bog nas uslišava svojom milošću po našoj vjeri. Kad molimo ne tražimo čudo nego imamo povjerenja jer Bog zna kako će najbolje ostvariti neke situacije u našem životu. Nikad ne znamo zašto je dobro nešto što nam se loše dogodilo u životu, ali imamo povjerenja u Boga. Bog čini čuda po zagovoru svetaca ne radi čuda nego jačanja naše vjere , oni nam postaju uzori, čuda su bitna jer ona se događaju i danas, nije bezveze ono ako imate vjere kao gorušćino zrno i brda će te pomjerati. Najvažnije je to da je sam Isus zahtijevao da se molimo za druge i to ne samo za one koji su nas to zatražili (Mt 5, 44).
    Budući da Sveto Pismo preporuča praksu moljenja drugih da mole za nas, ona se ne može držati suvišnom na temelju toga da se netko može utjecati izravno Isusu. Novi Zavjet je ne bi preporučio ako iz nje ne proizlazi nikakva blagodat. Jedna takva blagodat je da vjera i pobožnost svetaca može poduprijeti našu nemoć i nadoknaditi ono što nedostaje našoj vlastitoj vjeri i pobožnosti. Isus je redovito darivao neku osobu na temelju vjere druge osobe (npr. Mt 8, 13; 15, 28; 17, 15-18; Mk 9, 17-29; Lk 8, 49-55). I to bez da spominje kako oni na nebu, slobodni od tijela i životnih privlačnosti, imaju veće pouzdanje i pobožnost prema Bogu nego itko na zemlji.
    U Otkrivenju čitamo: "Anđeo pristupi i sa zlatnom kadionicom stane na žrtvenik . I dano mu je mnogo kda da ga s molitvama svih svetih prinese na zlatni žrtvenik pred prijestoljem. I vinu se dim kadni s molitvama svetih iz ruke anđelove pred lice Božje"(Otk 8, 3-4).
    Oni na nebu koji prinose Bogu naše molitve nisu samo anđeli, nego i ljudi. Ivan to vidi kao "dvadeset i četiri starješine (vođe naroda Božjega u nebu) padoše ničice pred Jaganjca. U svakog bijahu citre i zlatne posudice pune kada, to jest molitava svetačkih"(Otk 5, 8). Činjenica koju ovaj odlomak pokazuje jest jednostavna: Sveci u nebu prinose Bogu molitve svetaca na zemlji.

    avatar

    14.01.2014. (23:55)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    @tigi, slušam te slušam i vako "suspektno spekulativan" se pitam iz kojeg to rukava ti vadiš tolke "nespekulativne" zaključke i prognoze ;))
    Još ćeš naćerat Dalai Lamu da se trči krstit, ha ha ...
    Iz neba pa u rebra, ni pet ni šest, lupi se po čelu: Otajstvo!
    I sve jasno ko dan :))
    A viđe zbunjenih komšija:
    http://www.svetlostistine.org/Forum/index.php?topic=1776.0

    avatar

    15.01.2014. (02:16)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Prođimo malo na Štrosmajera, koji je radi ekumenskih razloga htio da se proglašenje papine nezabludivosti odgodi. Iskoristio je mogućnost da po svojoj savjesti sudjeluje u raspravi, a kad je dogma proglašena prihvatio je! Njemu nije bilo u prvom planu jugoslavenstvo nego jedinstvo kršćana, ali neprijatelji papinstva ga svojataju kao što i sada svojataju papu Franju, iako je sve što govori u skladu s Evanđeljem! Ovo Štrosmajerovo korištenje mogućnosti propitivanja mi se jako dopada!

    avatar

    15.01.2014. (09:24)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Tila sam reći: PRIJEĐIMO malo......

    avatar

    15.01.2014. (09:25)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @sjećanje,
    drago m i je da sam te nasmijao, vidiš kak je to različito..@blogia-rasplačem....
    bravo @voyageru,
    ti imaš i strpljenja i znanja a i volje pisati, ja to "prelomim" pa šta ispadne..nekad mi se "trijeske" vrate, nekad odlete na pravo mjesto, nekad padnu u vatru
    ma daj @blogi,
    kaj ti meni linkaš.....
    ti si još na stajalištu o "evolucije istine"
    siđi s oblaka "pragme i lukrativnosti"
    jesam li dovoljno "zakučast"
    pojmovi, koje mi priglupi "sužnji ovog svijeta" ne možemo dokučiti, je pametna Crkva nazvala otajstvima, jedno od njih je i svećenstvo..
    a još veće "otajstvo" kad ti svećenici postanu ološ, a vjernici "suspektno-spekulativni" skorojevići

    avatar

    15.01.2014. (09:36)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    @tigi, znači, i ti zaglavio?! Aj, dobro, ja duvanim ... ;)))

    Nego, @sjećanja me malo pretekla, gore mi nekak pustom nabrajanju ipak fale ta konkretna kvalifiktivna čuda. Znaš ono, kak bi to rekel ... kad se veli da tekstu fali vic ... ;))

    avatar

    15.01.2014. (11:09)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    @ geo, molitva koristi, malo je komplicirano, pa mi se nada raspravljat.....

    avatar

    15.01.2014. (11:10)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Di je nesta @geo!¨?

    avatar

    15.01.2014. (11:13)    -   -   -   -  

  • geomir

    Blog te vidi, .... ča ste razvezali, a mene ne pozvat, a!??? :-)))
    Tako vas volin!!! :-)))

    @sje logično govoriš:
    "Bog uslišava molitve koje su u skladu s njegovom voljom
    bez obzira na to, kome smo se obratili za posredništvo."


    A ovo mojim ričima rečeno:
    molio, ne molio, "on" će učinit kako je njega voja.
    A to ga čini voluntaristom, s tim da je njegova voja, valjda,
    unapred određena, a ne zavisi o našim,
    hoću reć, vašim, molitvama i ostalim ulaganjima priko posrednika.

    Kakvi bi to "on" bio ako bi ga mogli podmitit s molitvom ili donacijom !!??? :-)))
    ne misliš valjda @tigi da je "on" kako vitar puše....

    avatar

    15.01.2014. (11:13)    -   -   -   -  

  • geomir

    Ha, ha, ha.....

    "osim toga KKC ima odgovore na sva pitanja
    neka mi se ne sviđaju
    ali poštujem onu prvu-da ima odgovore....ha..ha"


    Ne virujen da tako tretiraš donosioca kartona s butilijama.
    Poštuješ da su sve butilije unutra, a šta je u njima.... !!?? :-))))

    avatar

    15.01.2014. (11:29)    -   -   -   -  

  • geomir

    "moramo računati da Bog ima određenu exkluzivu..."

    @Tigi, ko ti garantira da i ja nisan jedan od tih exkluzivaca!?? :-)))

    avatar

    15.01.2014. (11:39)    -   -   -   -  

  • tignarius

    @geo,
    ti si sam već "pretežak" slučaj za moja skromna pleća, kad se još @blogi ufura, uz @sjećanje će mi trebati bar još dvojica da se odhrvem...
    zasada ću se poslužiti citatima velikog Ratzingera (Isus iz Nazareta)
    "Napasnik nije toliko priprost da nam izravno predlaže poklon đavlu. On nam samo predlaže da se odlučimo za ono što je razumno, za davanje prednosti planiranu i organiziranu svijetu, u kojem Bog može imati svoje mjesto kao privatna stvar, ali se ne smije miješati u naše bitne namjere.
    Solovjev pripisuje Antikristu knjigu "Otvoreni put k miru i blagostanju svijeta", koja gotovo postaje nova Biblija, a stvarni joj je sadržaj štovanje blagostanja i razumna planiranja"
    A @blogi,
    zanimljiv textić, ne čini li ti se Ratzi dobro poznaje svoje "landsmane"

    @sjećanje, zahvaljujem ti se na pomoći u "svladavanju" ovih "blogerskih kapitalaca"
    naravno riječ je o nemirnom Mirku @geomirku i @blogiu iz protestantske Brlogije
    i još samo jedan tehnički detalj, ak si neš pozabila ili krivo napisala, ispod komentara imaš nekoliko ikonica, zadnja u redu ti služi za ispravak ..jemaš pola ure vrimena za ispravit

    avatar

    15.01.2014. (14:44)    -   -   -   -  

  • geomir

    @sje, tu san, tu. Neću vas ja ostavit!! A malo "čuda" ne škodi!! :-)))

    Znan da molitve pomažu, ali na drugom principu,
    na principu samozapošljavanja i ne razmišljanja o "problemu"
    kojeg želiš da ti neko drugi pomogne riješiti, pa sam pomogneš sebi.

    avatar

    15.01.2014. (14:59)    -   -   -   -  

  • blogi ;)

    @tigi: "... @blogiu iz protestantske Brlogije ... "
    Iz iste ko papa Ratzinger, ha ha. Ja ga vjerojatno znao prije nego si ti uopće čuo da on postoji i prije nego što ga Wojtyła jedva dobio da mu dođe u Rim, tri godine ga pustio čekat (ni papa mu se nije baš htjelo bit). Njemu se najrađe u miru pisalo teološku lektiru, a ovi mu svašta natovarili na vrat. ;))

    avatar

    15.01.2014. (19:13)    -   -   -   -  

učitavam...