Komentari

doninsvijet.blog.hr

Dodaj komentar (25)

Marketing


  • geomir

    To bi drugi triba ocijenit kad bi pročita "moj roman" !!
    Malo će ko reć da je bi epizodist/statist/figurant !!! :-)))

    avatar

    29.09.2013. (19:20)    -   -   -   -  

  • Vilko

    Ja sam glavni junak svoje opere! ;-) Raymond Carver opisivao je obične životne situacije na takav način da je to postalo iznimno i svjetski poznato štivo. Dakle, nema života koji ne bi mogao biti poseban i zanimljiv, ukoliko se prikazuje s dubinskom iskrenosti koja prodire u ono univerzalno ljudsko. Imre Kertesz u "Čovjeku bez sudbine" opisuje naoko obične situacije, ali na način koji ga je doveo do Nobelove nagrade.

    avatar

    30.09.2013. (07:36)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @geomire, ma ne mora se "glasno" odgovarati! Ovo je pitanje za razmišljanje. ;)

    Nego... nisam sigurna da drugi trebaju to ocjenjivati.
    Pokušajmo zamisliti da roman našeg života napiše naš prijatelj (koji nas voli), netko tko nas baš ne voli i mi sami. To bi bila tri vrlo različita romana. Isto je i sa čitanjem. Da ga piše netko vrlo objektivan... nepristran... na različit način bi ga čitajući doživio naš prijatelj, onaj koji nam to nije i mi sami.

    avatar

    30.09.2013. (07:37)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @M.A. mi u običnim životnim situacijama i jesmo ono što jesmo. Život je satkan od njih. Slažem se da nema života koji ne bi mogao biti poseban i zanimljiv.... ali je kvaka u tome da li smo toga svjesni. :)

    avatar

    30.09.2013. (07:39)    -   -   -   -  

  • luki 2

    Uvijek glavni lik u svom vlastitom romanu! :)))) Hvala najljepša na lijepim riječima kod mene - trudim se, volim ono što radim i uživam.....
    Porculansku klutkicu sam i ja kupila; baš kao prava komparatistica :)))) Danas sam kupila i drugu-Damu s kamelijama....:)))) Pusa, L+B+G

    avatar

    30.09.2013. (22:37)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @luki2.... jučer sam tražila drugu lutkicu... u jednom velikom tržnom centru.... ali još je nisu imali. Sutra ću se baciti u akciju. :)))))))
    Inače... ne sumnjam da si glavni lik u svom romanu... a roman ti je sadržajan i zanimljiv. Želim ti puno, puno lijepih stranica i poglavlja.... :)

    avatar

    30.09.2013. (22:51)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    Prvo pozdrav domaćici bloga i kapa dole za par odličnih stilskih figura u txt-u od kojih najviše begenišem : "s rečenicama koje liče na ostatke pilećih pleća". zaustavio bih se malo na ovoj figuri koja se može doimati kao stilska vratolomija, ali je toliko izražajna da se iz nje može iščitati točno ono što si htjela reći. bravo dona! volim kad je netko originalan i kad ima mjeru u figurama i ne poseže za nekim čudima nebeskim da bi opisao mokrenje u vrtu n.pr.
    Drugo, ja sam glavni lik iz tog romana iz kojega svi sporedni likovi bježe jer moju narcisoidnost, uobrazilju i egocentrizam teško da itko može provariti. To me nimalo ne obeshrabruje dok ne uništim napokon i cijeli roman koji će, ni kriv, ni dužan postati putopis pustinje moje ogoljele duše. U djetinjstvu sam želio biti Hucklebery Finn, u mladosti Ugo iz Kiklopa, a sad sam Gregor Samsa pa stoga po logici "nastavi niz" prepuštam tebi da zaključiš koji ću biti starac.

    Mariano Aureliano, Raymond Carver jest opisivao naizgled neatraktivne i pomalo komorne situacije, ali je razliku napravila atmosfera koju je nepogrešivo dočarao u svakoj svojoj priči. Njegovi zahvati su vanvremenski, a radnja u drugom, ponekad trećem planu, a ponekad je jednostavno-nema. To je moje mišljenje o Carveru i drago mi je da si ga spomenuo.

    Dona o Carveru smo pričali kad si spomenula pastrve-najtoplije ti ga preporučam i to u koktelu sa filmom Roberta Altmana Short cuts.

    šta sam ti još ono htio reći...nemam pojma, zaboravio sam ;)

    avatar

    02.10.2013. (23:35)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    ah da, ja tebe vidim kao Krležinu Ledu. Ne pitaj zašto.

    avatar

    03.10.2013. (01:13)    -   -   -   -  

  • dordora2

    jesam, jesam... i to oduvijek, t.j. otkad sam postala svjesna vlastitog postojanja, kao da sam oduvijek znala da samo takav život ima smisla... ah, i bilo je uvijek sve tako dobro upravo zato :))))

    avatar

    03.10.2013. (16:24)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @blogdogg... zanimljive si likove odabrao za sebe. Otuđen, drugačiji... i očito voliš život ogoliti do kostiju. Neću pogađati i zaključivati koji ćeš biti starac...ali samo ću te zamoliti da se ne ufuraš previše u lik Gregora... jer tada bi starost mogao preskočiti.... a to uopće nije napeto zamišljati u vlastitom romanu.
    Hvala ti na preporuci. Svakako ću nešto potražiti. Trenutno čitam tri knjige (na tri različita načina), a imam i neke na čekanju. Ova preporuka je upravo dobila svoje mjesto u redu čekanja....
    Neću te pitati zašto... jer nikada nikoga ne pitam da mi objasni zašto me vidi kako me vidi ili zašto me zamišlja kako me zamišlja. Svatko od nas ima pravo na svoje slike drugih.... i ja to poštujem. No moram ti priznati da sam ostala zatečena. Kad sam to pročitala... zaustavila sam dah, odmaknula se malo gornjim dijelom tijela od ekrana.... i još jednom iz veće daljine provjerila da li sam dobro pročitala. :)))))
    Inače, ne postoje likovi koje bih ja za sebe mogla odabrati.... jer ti ja čitam u slikama..... cijelim bićem i ulazim u svaki lik koji se u knjizi spominje... budem on ili ona.... živim sadržaj iz njegovog kuta. To činim i u realki... uvijek se diskretno uvaljam u kožu sugovornika i pokušavam svijet gledati njegovim ili njenim očima... da bih bolje doživjela.
    Smatram da svaki lik iz knjiga koje smo čitali na nama ostavlja traga i dobije neki svoj djelić u našim unutarnjim svjetovima... gdje se skvrči, ugnijezdi i postoji... dok nas ima. Svakodnevno se nađemo u nekim situacijama koje nas podsjete na neki lik iz neke knjige, na neku radnju iz knjige ili pouku koju smo zapamtili nakon čitanja.
    Što se tiče Krležinog opisa žena..... Znaš, stari je lik kojeg se ja sjetim gotovo svakog dana. Volim štofove koji me podsjećaju na njegove kapute, volim njegovu rečenicu, cinizam, ironiju i ogoljivanje svega do kostiju..... no ne sviđa mi se način na koji je doživljavao i opisivao žene. Ne zbog žena... nego zbog njega. Ti opisi govore o njemu... o kompleksićima koje je na taj način priznao. On je veličina u književnom smislu, on je veličina i u političkom smislu.... njegovi principi, ideali i dosljednost su nešto što me baca u ekstazu.... ali kao muškarac nije veličina... nego je skvrčeni kompleksaš.... upravo zbog načina na koji je opisivao žene....
    I zato sebe ne vidim u njegovim ženskim likovima... ali bih voljela da sam mogla sjesti s njim i malo porazgovarati o njegovom viđenju žena. Imala bih neka pitanja koja bih mu postavila na tu temu..... a zanimalo bi me da li će i na njih odgovoriti "do kostiju" kao što se očitovao na druge teme. :)
    @dordora2... jesi, jesi.... ZNAM, mila, da jesi.... :) I svaki puta kad te čitam naježiš me svojim optimizmom, vedrinom i pozitivom. :)

    avatar

    03.10.2013. (18:25)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    prvo ću u obranu staroga cinika spomenuti istinitu zgodu kada je 1978. Krleža na ulici zatekao prizor nasilja nad jednom ženom, umiješao se i valjda je taj nepismeni nasilnik shvatio da je on neko značajan i povukao se. (izvor:Razgovori s Čengićem;), a da se u žene nije razumio-to stoji. I barunica Castelli i Beatriče su pomalo nestvarne žene, a što je plod autorove fikcije o ženi i njegov osobni doživljaj. Nisu ni ostali velikani bili sa ženama baš na ti. Pisac koji stvara lik žene mora skupiti veliku hrabrost da zaroni u taj suprotni svijet u kojemu vlada sasvim drugi sustav-pa gotovo svega. Najbolji takav pokušaj muških pisaca uopće je ,po mojoj skromnoj prosudbi, Mark Twain u knjizi Adam i Eva.

    avatar

    03.10.2013. (20:45)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @blogdogg, priskočiti slabijem u pomoć je dužnost moralnog čovjeka. Učinio bi to Krleža i za nejakog muškarca.... za bilo koga.... zbog svog svjetonazora.
    Drago mi je da se slažeš o mojoj ocjeni da je pomalo pomaknuto doživljavao žene.
    Nisam čitala knjigu "Adam i Eva".
    Ima muških književnika koji su u stanju pročitati, razumijeti i na papir prenijeti taj neobičan svijet koji stanuje u glavama žena. :))))))
    Ima jedna knjiga.... "Zla kob Mijata Tomića". Napisao ju je novinar i pjesnik Ivica Tomić. Ja u životu nisam čitala muškarca koji je na taj način ušao u duše žena... pozabavio se vrlo mračnim psihičkim stanjima silovanih žena, neželjenim trudnoćama, teškim odlukama..... a s druge strane kada o ženi piše u erotskom smislu čini to s takvim divljenjem, strašću i poniznošću... da sam ja ostala šokirana da je jedan muškarac uopće u stanju u istoj knjizi o ženi pisati ko pravi mužjak.... a u drugoj situaciji se uživjeti u njen svijet i opisati njena stanja i raspoloženja i bolje no što bi većina njih samih to bila u stanju učiniti.
    Mislim da se tu ne radi o hrabrosti muškog pisca... nego o osobini čovjeka da se uvijek stavlja u kožu onoga kog opisuje.... I to bez razlike da li se radi o ženi ili muškarcu koji pišu knjigu. Opis može biti hladan, objektivan, promišljen... kao rezultat proučavanja. A može biti emotivno nabijen.... prepun razumijevanja tog drugačijeg svijeta... a može biti i totalni promašaj. Uostalom tako je i u životu.... s našim procjenama drugih ljudi koje srećemo na svom putu.

    avatar

    03.10.2013. (20:59)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    znači ti dona tvrdiš da su muškarac i žena od iste vrste? šalim se malo, nisam čitao Tomića, al već ovo što kažeš - vjerujem ti na riječ. Mislim da kada se piše u koži suprotnoga spola, poželjno je biti pomalo gay. Rekla si da Tomić ponizno prilazi-to se svakako mora, pogledaj recimo kako Almodovar slika žene...on je tu blog i batina. Žene na rubu živčanog sloma, Sve o mojoj majci, Pričaj s njom, Volver...on je toliko zaljubljen u žene da ih ne želi nikada povrjediti i zato nije hetero.

    avatar

    03.10.2013. (21:50)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @blogdogg, da, ja tvrdim da je besmisleno ljude dijeliti na muškarce i žene (osim u biološkom smislu). Ljude dijelim isključivo po njihovim osobnostima... i postoje tri vrste: oni koji hodaju cestom Srebrnom (čarobnjaci), oni bez boje, okusa i mirisa (bezjaci) i glodžani... to su oni zli.... koji zrače negativom. :)))))))
    Ovo sa seksuanim sklonostima također nema veze s načinom na koji neki muškarac doživljava žene... ili obrnuto. Ni tu podjelu ne priznajem... jer i među homoseksualcima ima svih triju skupina, koje sam gore nabrojala. :)
    Mislim da Tomić nije homoseksualac. :))))))) Nisam ga to pitala.... ali vjerujmo mojoj intuiciji i ženskom oku. :)))))) On je kršna ljudina.... nimalo nježno ne djeluje.... i tko ga ne čita.... sasvim siguro ne može temeljem fizičkog izgleda i stila naslutiti o kakvoj se duši radi....
    Kad spomenem poniznost... uvijek se bojim da bi me netko mogao pogrešno razumijeti... jer tu riječ ne koristimo svi za isto....
    Davnih dana sam napisala temu, u kojoj sam objasnila što poniznost za mene znači.... pa pročitaj... ako ti se da... https://blog.dnevnik.hr/doninsvijet/2011/06/1629266822/poniznost.html
    Poniza n pred ženom ne znači klečati pred ženom.... ali znači doživljavati je kao ravnopravno biće.... i ne doživljavati je kao kantu ili kao robota koji muškarcu ne može "oprostiti" ono što si danas obradio u svojoj temi :))))))))

    avatar

    03.10.2013. (22:17)    -   -   -   -  

  • blogdogg

    super si poentirala na kraju sa tvojim intimnim druženjem s bogom koje ni papa neće poremetit. da se razumijemo-možda je tako ispalo, ali ni u snu nisam Tomića krstio za gay osobu-ponekad mi misli prebrzopleto šibaju pa sad kad čitam svoj komentar-i ja bi to tako shvatio. ne-stvarno ne znam čovjeka i božesačuvaj da bih ga analizirao. Što se poniznosti tiče, ja to shvaćam kroz srodnne riječi krotkost, bogobojaznost, pokornost-sve slični ,ali različiti pojmovi od poniznosti-prava poniznost o kojoj ti govoriš nije poniznost iz straha nego iz razumijevanja i uvažavanja. Biti ponizan znači biti mudar i dati osobi prostora da se izrazi i shvaćati osobu. sam blizu?

    avatar

    03.10.2013. (23:36)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    U sridu! :))))
    Mrtva sam. Moram na spavanje. Laku noć blogdogg...

    avatar

    03.10.2013. (23:55)    -   -   -   -  

  • bellarte

    ..nađem se pomalo u svim tvojim pričama...

    avatar

    05.10.2013. (17:18)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @bellarte... drago mi je da se nađeš. :) Dobro došao. :)

    avatar

    05.10.2013. (18:38)    -   -   -   -  

  • suncokretica

    A šta ja znam jesam li ili nisam, ali....borim se, borim! :))))

    avatar

    05.10.2013. (20:38)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Suncokretice... oni koji znaju razgovarati s cvijećem... uvijek su glavni likovi svojih romana... :)

    avatar

    05.10.2013. (22:55)    -   -   -   -  

  • Annaboni

    Hvala ti na komentaru mog teksta: na naslovnici je

    avatar

    06.10.2013. (13:24)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    I tako smo zajedno postale "cure s naslovnice" :))))))))). Pjevao je nekad Bora... da to i nije neka fora. :)))))

    avatar

    06.10.2013. (23:42)    -   -   -   -  

  • Valcer

    Dobro pitanje! Dugo nisam bila, pa sam preuzela kormilo svog broda i odlučila da budem glavna junakinja svog romana.

    Čestitam ti izdvojeni komentar!

    avatar

    07.10.2013. (07:45)    -   -   -   -  

  • donin svijet

    @Valcer... hvala ti.
    Drago mi je da si preuzela kormilo svoga broda i odlučila biti glavna junakinja svog romana. :)

    avatar

    07.10.2013. (10:30)    -   -   -   -  

  • Wine & Tiaras

    jesam...samo nikako da ispišem tu knjigu...mijenja se iz dana u dan :)

    avatar

    10.10.2013. (00:25)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...