Komentari

sveosvijetuprijenasiokonas.blog.hr

Dodaj komentar (20)

Marketing


  • SvemirskePjesme

    Dobro je podsjetiti se... Na proputovanju... Ovih dana sam vidio Jelačićevu kuću koja se upravo obnavlja...

    avatar

    23.05.2013. (19:10)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    baš kao i u životu, tako je i poslije smrti Jelačić na neki način bio osoba koje je izazivala kontroverze ili bolje rečeno različite protureakcije.
    kao carski general, ugušio je ustanak Madžara i pokorio Budimpeštu. Madžari nam to još ni danas ne mogu oprostiti a što znam iz prve ruke od kolega madžara s kojima sam radio i dobro surađivao. čak i u Budimpešti. :lol
    mladom Franji Josipa spasio je krunu svausrd se nadajući zajedno sa ondašnjim hrvatskim plemstvom da će to biti dovoljno da car Hrvatku postavi u jednakopravni poredak/rang sa Madžarskom. no to se naprosto nije dogodilo jer se mladi Franzi zaljubio u Sisi a ova je okrenula baš kao i svaka prava domoljubna madžarica.
    (kad bi hrvatice bile tako temperamentne kud bi im bio kraj).
    u međuvremenu, još za života, a naročio nakon smrti, Jelačić je na neki način postao simbol hrvatstva. pa je zato u drugoj Jugoslaviji bio proskribiran. svatko tko je zapjevao "Ustani Bane" završio bi u Petrinjskoj (ako je bio u Zagrebu) na ispitivanju. pa ako ne bi kao protudržavni element išao na robiju (Lepoglava, Stara Gradiška) a ono bi par dana bio u pritvoru a kasnije pod prismotrom drugova čiji potomci sada obnašaju vlast u Hrvatskoj (žalosno).
    zlobnici će za Jelačića reći da kao simbol hrvatstva, a što je već za života postao, pokazuje i jednu manu. a to je da je bolji sluga negoli gospodar što proizlazi iz činjenice da Hrvatsko plemstvo (Sabor) nije uspjelo u svojoj nakani Hrvatsku postaviti u jednakopravni položaj s Madžarskom na što je Hrvatska imala pravo još od ugovora Hrvatskog sabora o prisjedinjenju Hrvatske Austriji u 16. stoljeću. jednako, ne pokazuje li se ta mana još i danas kad se Hrvatska odnosno njen Sabor stalno i neprekidno ispričava Srbiji za agresiju koju je ova učinila u najnovijoj povijesti?

    avatar

    28.05.2013. (08:23)    -   -   -   -  

  • Sjećanje i osvrti

    Moj pok. otac je preko svog brata dobio svilenim nitima izrađenu zidnu sliku sa likom bana Jelačića na bijelom konju, u ruci nosi hrvatsku zastavu sa lozinkom na bijelom polju: "Što Bog da i sreća junačka." Sliku su izradili Kinezi po predlošku dobivenom od jednog hrvatskog pomorca, početkom 20. stoljeća. Ona je bila stalno ukras na zidu moje rodne kuće i nitko nije tome prtigovarao, jer je stvarno umjetnički izvezena, ne samo u obrisima, nego su figure i krajolik popunjeni. Tako sam još kao mala znala za popularnog bana Jelačića.Sada se taj "kvadar" nalazi kod mog brata u Makarskoj.

    avatar

    28.05.2013. (10:49)    -   -   -   -  

  • Violette

    Poučno i zanimljivo.

    avatar

    28.05.2013. (13:51)    -   -   -   -  

  • Dinaja

    hvala na edukaciji i na tragu u mom svijetu...

    carpe diem...!

    avatar

    28.05.2013. (18:20)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    O Saljutu, MIru i ISSu pripremam posebnu epizodu Space odditya koja dolazi nakon ove (posvećena je svemirskim orbitalnim stanicama). Sa fotografijama Sojuza, Saljuta i Mira iz (i oko) muzeja. Bude i nešto originalnih filmova koji se vrte po internetu (za koje sigurno znaš). :wink

    avatar

    28.05.2013. (21:04)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ SvemirskePjesme

    pozdrav ti i lijepo e podsjetiti zaista.

    @ bocacciozg

    izvanredan komentar, hvala na tragu koji si ostavio, potpisujem sve,
    a veselim se novoj epizodi na tvome blogu, s tim da posaljes neki komentar ovdje ako ne budem aktivan na blogoferi da navratim, a isto e nadam hrvatskom jeziku ;)

    @ sjećanja i osvrti

    To je lijepi kvadar koji se nalazi kod tvog brata. To je poruka sa kojom je ban krenuo sa svojom vojskom iz Varaždina 11. rujna 1848., da izbori prava hrvatskog naroda. "Što Bog da i sreća junačka!" Tako kod Schwechata, nadomak Beču, ban mudrom ratnom strategijom prvo tuče topovima po mađarskoj vojsci koju zatim pješaštvo odlučnim jurišima potpuno razbija. Jelačić je tako 1. studenog ušao u Beč kao prvi vojskovođa nakon Napoleona.

    @ Violette

    hvala na posjeti

    @ dinajina sjećanja

    hvala i drugi put ;)

    LP i BB

    avatar

    28.05.2013. (23:21)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    interesantno...

    puno hvala na lijepom komentaru

    avatar

    29.05.2013. (09:06)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Lijepo je kada zemlja ima ljude kojima se može ponositi. A mi ih imamo priko više, što bi Ličani rekli

    avatar

    29.05.2013. (17:45)    -   -   -   -  

  • tignarius

    čudi me da ni ti ni Boci, ne spominjete da je pred kraj života ban "popizdio"
    ko što bi vjerojatno i Tuđman da je živ pa da vidi tko mu i kamo državu "vodi"..ha..ha

    inače si lijepo ovo sročio, i u prsvo vrijeme
    ... a ja sam ti Boci Mađarima u Budumu u "Vad Roži" naručio Ciganima "Ustani bane",
    mogu ti reći da doamćini nisu bili baš oduševljeni..al kako sam imao dovoljno "tokajca" u sebi nisam se ni obazirao..ha..ha

    avatar

    29.05.2013. (17:59)    -   -   -   -  

  • navratikodmirka

    Srdačan pozdrav i svako dobro!

    avatar

    30.05.2013. (12:27)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav

    avatar

    30.05.2013. (16:50)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    Ovo je jako dugo, dio sam pročitala. Imam novi post, svrati. :)
    BB

    avatar

    01.06.2013. (08:23)    -   -   -   -  

  • Bocaccio

    nova epizoda je stigla i prikazuje se u kinu "Zagrebački dekameron". ;)

    avatar

    02.06.2013. (13:34)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    Izvini, ali piše u Mt 5:17,18 da je došao ispuniti Zakon i Proroke, a ne Stari Zavjet, jer bi to značilo da bi bi krvlju životinja plaćali svoje grijehe, i da bi veliki svećenik jedanput godišnje ulazio u Svetinju nad svetinjama. U Starom zavjetu Krist još nije došao na zemlju, Kad se Bog utjelovio u liku Isusa započeo je Novi savez, odnosno Zavjet. mislim znaš ovo, samo ti kažem na što mislim. Pročitaj- Hebreje 8, 7-13
    hebreje 7:14-27
    naglasak na stihu 27, "jer je to učinio jedanput zauvijek prinijevši samoga sebe." (Biblija, sveto Pismo Staroga i Novoga zavjeta,(Dillenburg, Rijeka, travanj 2012.), GBV i Živa Riječ)

    avatar

    07.06.2013. (22:34)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Sidney.Lupin

    Zaista, kažem vam, dok ne prođe nebo i zemlja, ne, ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći, dok se sve ne zbude.

    Da, a taj Zakon je stari savez ili zavjet, to su sve žrtve koje su svećenici prinosili po starome savezu, zavjetu. Isus kako i ti kažeš dolazi i ispunja Zakon, uspostavlja novi Savez, prinosi jedinstvenu savršenu žrtvu, kao što sam napisao u prethodnom komentaru On je umro za sve, krv je prolivena za sve ljude, On svima nudi bijelu haljinu opranu Kristovom krvlju, a mi imamo slobodnu volju da je prihvatimo ili odbacimo. Stoga su ove sve druge žrtve nesavršene Ta svjedoči se: Zauvijek ti si svećenik po redu Melkisedekovu. Dokida se dakle prijašnja uredba zbog njezine nemoći i beskorisnosti - jer Zakon nije ništa priveo k savršenstvu - a uvodi se bolja nada, po kojoj se približujemo Bogu.
    Isus je ispunjenje staroga zavjeta, središte povijesti, centar svačijega života, svi ljudi svijeta su pozvani na zajedništvo na Ljubav koju On donosi, On daje smisao starom Zavjetu. Kada spominješ 27 redak Hebrejima on sve ovo potvrđuje pa bi ga ja samo pojačao i sa 26 Takav nam Veliki svećenik i bijaše potreban - svet, nedužan, neokaljan, odijeljen od grešnika i uzvišeniji od nebesa - koji ne treba da kao oni veliki svećenici danomice prinosi žrtve najprije za svoje grijehe, a onda za grijehe naroda. To on učini jednom prinijevši samoga sebe.
    Dalje čitamo Hebreje i dolazimo do Heb 13,15 Po njemu dakle neprestano prinosimo Bogu žrtvu hvalbenu, to jest plod usana što ispovijedaju ime njegovo. Ta žrtva sveta ta Žrtva je spomen čin Gospodnje smrti Uskrsnuća uprisutnjuje jedincatu žrtvu Krista Spasitelja, a uključuje i prinos Crkve,to je sveta misna žrtva, "žrtva zahvalna" duhovna žrtva žrtva čista i sveta, jer ispunja i nadilazi sve žrtve Starog Saveza jer kako kaže Malahija Jer od istoka do zapada veliko je ime moje među narodima, i na svakom mjestu prinosi se kad i žrtva čista Imenu mojemu, jer veliko je Ime moje među narodima - govori Jahve nad Vojskama.

    avatar

    08.06.2013. (19:10)    -   -   -   -  

  • Sidney.Lupin

    odg sam ti na svome, ali svejedno... Vidim da mislimo na isto. Super! :)
    BB

    avatar

    09.06.2013. (13:18)    -   -   -   -  

  • Voyager-nova generacija

    @ Sidney.Lupin

    Da mislimo isto, Krist nam je na prvome mjestu, a Krist je Ljubav. Ja bih samo u tom smjeru nadovezao se na ovu misnu žrtvu ili kako se još zove Euharistija jer je to čin zahvaljivanja Bogu.U Lk 22,19 imamo I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im govoreći: "Ovo je tijelo moje koje se za vas predaje. Ovo činite meni na spomen." , a u 1 Kor 11,2 zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." te Mt 26,26 I dok su blagovali, uze Isus kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade svojim učenicima i reče: "Uzmite i jedite! Ovo je tijelo moje!" i Mk 14,22 I dok su blagovali, on uze kruh, izreče blagoslov pa razlomi, dade im i reče: "Uzmite, ovo je tijelo moje." To sve podsjeća na židovske blagoslovne molitve koje - napose one izgovorene za objedom - navješćuju čudesna Božja djela: stvaranje, otkupljenje i posvećenje.
    Ali isto tako treba reći da nigdje ne razabiremo činjenicu da bi ove riječi trebali shvaćati simbolički. Takvo što bilo bi osnovano u slučaju da stoji ''Ovo je znak (ili simbol) mojeg tijela'', no Isus jasno kaže: ''Ovo je moje tijelo''. Jasno je da ono što je sam učinio na Posljednjoj večeri, Gospodin je povjerio svojoj Crkvi riječima: "Ovo činite meni na spomen." To nije samo spomen prošlog događaja, već događaj koji neprestano traje, a misni obred ga čini nazočnim.
    Isusove riječi su stvarnost koja nadilazi naš razum, a ne simbolika. Ljudi ne mogu shvatiti da mi ne jedemo meso i krv povjesnog Isusa , već primamo stvarno tijelo i krv utjelovljenog, ali bezvremenskog, duhovnog i proslavljenog Krista.
    Činjenica je da tijelo treba fizičku hranu da preživi ili će umrijeti. Isto tako duša treba duhovnu hranu da izbjegne duhovnu smrt, odvojenost od Boga. Ta duhovna hrana ne može biti simbolična gesta jer samo simbol ne može nahraniti duh. Duhovna hrana je jednako realna kao i fizička hrana.
    Euharistija nije nova žrtva Krista, već nova ponuda iste žrtve. Bog nije ovisan o vremenu niti prostoru, pa je i Euharistija kao "Dar s Neba" prisutna na svim mjestima u svim vremenima.
    Sakramenat euharistije ne teži tek za prisutnošću, već mu je konačna svrha žrtva i gozba. Nije krajnji cilj pretvorba kruha i vina, nego pretvorba nas u tijelo Logosa. U tom zajedništvu prožimaju se Bog i čovjek.
    "Zar nije posvećeni kalež, koji posvećujemo, zajedništvo s krvlju Kristovom? Zar nije kruh koji lomimo zajedništvo s tijelom Kristovim? A to znači: Jedan kruh, jedno tijelo smo mi, mnogi." (1Kor 10,14-17)

    avatar

    10.06.2013. (17:08)    -   -   -   -  

  • don branko

    pozdrav

    avatar

    14.06.2013. (13:16)    -   -   -   -  

  • navratikodmirka

    Srdačan pozdrav i svako dobro ti želim!

    avatar

    20.06.2013. (08:14)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...