,nepoznatizagreb.blog.hr" /> <font color=#CC0000>Izložba "Industrijski centar države" u Muzeju grada Zagreba</font> - Nepoznati Zagreb - Blog.hr - komentari na post

Komentari

nepoznatizagreb.blog.hr

Dodaj komentar (7)

Marketing


 • ZlicaOdOpaka

  Kako vidim, zanimljiva izložba :-)).

  avatar

  14.12.2012. (00:23)    -   -   -   -  

 • ljelja

  Lijepo.

  avatar

  14.12.2012. (08:09)    -   -   -   -  

 • agramerka

  Baš lijepo.
  Super mi je da bubaru nikad nisam uočila u prolazu, a od ranog djetinjstva se muvam brozovom, adzijinom & co.
  I kaj nije kerum uništuio nadu dimić, rekla mi frendica kaj živi u erdodyijevoj da je tamo štakornjak?
  I što je zapravo predstavljao taj zagrebački zbor?

  avatar

  14.12.2012. (09:41)    -   -   -   -  

 • nepoznatizagreb

  Zlice: Da, zgodna je izložba, iam se što vidjeti i pročitati!

  Agramerka: Da, "Nada Dimić" je sad u posjedu Keruma, tko zna što će od toga biti ... tamo je, ja mislim, i prije sve bilo zapušteno, a sad može biti samo gore.
  Zagrebački zbor je u stvari preteča sadašnjeg Velesajma - nekad su ti sajmovi bili puno važniji nego sada, u doba INterneta i brzih komunikacija, tamo su se razmjenjivala iskustva, sklapali poslovi, pravilo važnim svojim statusom i referencama ... ;o)
  Znaš li ti da je BUbara jedna od prvih građevina na Trešnjevci uopće (ako zanemarimo seoske kućice na jugu, u Horvatima i Gredicama)? Ne znam točno kada je sagrađena, ali u to doba tamo tada nije bilo ničega osim prvih kuća uz novosagrađeni Zapadni kolodvor (nisam siguran da li je stariji kolodvor ili Bubara).

  avatar

  14.12.2012. (11:31)    -   -   -   -  

 • agramerka

  znam da si već pisao opsežno o bubari, davno. i rekla sam si da moram to ići vidjeti. i još nisam otišla, baš sam ljenguza.
  šta je starija od onih scary kućica na zapadnom (fine mrtve djevojke :)?
  a za ovaj zbor, i pretpostavljala sam da je to bilo nešto kao današnji (zapravo, nekadašnji, haha) velesajam.
  tnx!

  avatar

  14.12.2012. (13:26)    -   -   -   -  

 • Ranmi

  Neka me netko ispravi ako nisam u pravu, ali mislim da je Zagreb i za vrijeme druge Jugoslavije zadržao poziciju najjačeg industrijskog središta...
  Neznam jesu li neki drugi gradovi imali "industrijsku zonu" veličine Žitnjaka.
  Danas naravno se to sve smanjilo, ali i u susjedstvu još više.

  Pročitao sam porazan podatak da u Beogradu danas, od 200 000 ljudi koje je radilo u industriji prije rata, sada radi 10%, tj. samo 20 000, što je i šokantno kad se uzme u obzir na navodnu veličinu od milijun i pol stanovnika, po optimističnima i dva... (1-2 % stanovništva samo?!?).

  Nakon bezbroj ekonomskih panaceja, promašenih eksperimenata, i ove krize, svima je postalo jasno da je jedino industrija i proizvodnja generator razvoja i rasta, no to je sad opet druga priča...

  avatar

  02.02.2013. (05:09)    -   -   -   -  

 • andrej

  Dugo godina sam živio u Erdedijevoj ulici, tik do Nade Dimić... katkad nije bilo lako živjeti uz tvornicu. Već sredinom 70-ih je lokacija postala potpuno neprimjerena, a izgradnjom moderne stambene zgrade (Erdedijeva 12 i 12a) otežan je kolni ulazak u krug tvornice; vozači kamiona su na rikverc morali izmanevrirati ulazak kroz stambenu zgradu da bi došli po robu... u pravilu je to bio jedan stari dajc (bez serva!) koji bi svako prijepodne došao pokupiti ono kaj bi napravila noćna smjena. Na sjevernoj strani tvornice, prema Kneza Borne, nalazila se farbaona tkanina. Boja se fiksirala sa acetatnom kiselinom i to je jutrom znalo vraški zasmrditi, a "na pomoć" ukupnom dojmu je bio ljepljivi katranasti smrad iz Kraša. Danas se tamo nalazi silna jama puna vode i komaraca koju je još 1997. iskopao Kutle za podzemnu garažu koja se trebala tamo izgraditi. Od cijelog fijaska je ostalo samo aktivno klizište koje prijeti okolnim kućama (tlo je mokri šoder!) a 2012. godine su se morale poduzeti vatrogasne mjere da se spriječi urušavanje jugoistočnog krila Gimnazije koje se odvojilo od ostatka zgrade i "zaplovilo" preko livade prema ulici Kneza Borne. U ljeto 2012. su pošalani betonski piloni u tlu ispred zgrade da bi se stabiliziralo tlo - deformacija zgrade je bila tolika da su svi prozori ispali iz štokova a 4 cm široka pukotina na ciglenom zidu je od podruma išla sve do krova. Koliko su u tome bili uspješni, ne znam, jer sam se prije par mjeseci odselio i zglajzao u Novi ZG.
  Doduše, bila je jedna prednost biti odma uz tvornicu... za vrijeme redukcija struje sredinom 80-ih, u Erdedijevoj smo uvijek imali struje jer je ulica bila priključena na industrijski vod...
  Probat ću iskopat par starih slika - snimao sam rušenje tvornice ali sumnjam da su se slike sačuvale do danas.

  avatar

  19.10.2013. (21:15)    -   -   -   -  

 •  
učitavam...