Komentari

endimion17.blog.hr

Dodaj komentar (8)

Marketing


  • alexxl

    hvala ti za post
    ja sam to, onak sa strane:
    kaj, kuglica, ..........iiiiiiiiiiiiiiii?

    To malo više cijenim, takve stvari me se dojme, no
    mozga mi ovog pilećeg, baca me u razmišljanja i premišljanja.
    Geeeniiiijalnooooo.
    Ja ti to ne razmem, ali,.................valjda je to Bog!?

    Mene ti Olimpijade hiću, to, kak tebe,
    ono,
    di bum bil i kaj bu bilo zmenom za slijedećom olimpijadom?

    I kaj sam rekel,...........................
    ak se reinkarniram za 105 let,
    daj Blože da nebum tuljan, kak sam sad.
    Ono, ta "eklipsa", a ja tuljan s fotićem,..............................
    za popizditi, hahahahaha!

    avatar

    08.06.2012. (18:26)    -   -   -   -  

  • Sarah Bernardht

    Jako dojmljiv osvrt o čistoj prolaznosti.....
    Osjetila sam nešto slično toga jutra.
    Ne s tugom, nego uzvišeno, svečano.

    avatar

    08.06.2012. (21:37)    -   -   -   -  

  • jelen

    Propušteno. Prvo u dućanu nisu imali stakalca za varenje jačeg od 12 pa iz principa nisam kupio, drugo u polusnu mi se kroz prozor učinilo da je oblačno, još se sjećam par misli- da je možda poluoblačno i da u ladici imam dva para sunčanih naočala… Kad sam se opet probudio sve je bilo gotovo, možda je tako i bolje. Ali eto hvala svima vama koji ste kvalitetno popratili ovaj astronomski fenomen i to podijelili s nama!

    avatar

    09.06.2012. (15:00)    -   -   -   -  

  • More ljubavi

    Puno sam vremena učinkovito potrošio diveči se svemiru očima Hublla. Internet mi je omogučio da dopunim svoja razmišljanja o svemiru. Naučeno sam rado prenosio mladim vojnicima kada bi im kratio vrijeme na izdvojenim objektima za vrijeme prekrasnih čistih noći u prirodi. Vjerujem da ima onih kojima sam prenesao dio svoje ljubavi prema prostranstvima i nepoznatom.

    avatar

    09.06.2012. (20:39)    -   -   -   -  

  • propheta nemo

    Nije bilo upitno da ću propustiti. Čak i da sam u ovoj kletoj ravnici našao mjesto za praćenje izlaska sunca, ne bi bilo hasne jer se oblaci maknu s neba svake prijestupne. Mogu se sad polako spremati za onu u idućem stoljeću. :)

    avatar

    09.06.2012. (23:52)    -   -   -   -  

  • Assassin

    "For as long as there been humans we have searched for our place in the cosmos. Where are we? Who are we? We find that we live on an insignificant planet of a hum-drum star lost in a galaxy tucked away in some forgotten corner of a universe in which there are far more galaxies than people. This perspective is a courageous continuation of our penchant for constructing and testing mental models of the skies; the Sun as a red-hot stone, the stars as a celestial flame, the Galaxy as the backbone of night." - Carl Sagan

    avatar

    10.06.2012. (00:03)    -   -   -   -  

  • blade777

    Interesantno je to sve, ovako predstavljeno.
    Mene više zanima famozna orbita zemlje, a koja je takva da se, počev od 1988 godine, postepeno Zemlja udaljava od Sunca.
    Zanima me na kojoj je točci te elipsaste rotacije Zemlje oko sunca, snaga elektromagnetskog zraćenja Sunca takva da su uvjeti na Zemlji, poput uvjeta ledenog doba. Koliko nam tisuća godina preostaje da Zemlja bude na toj udaljenosti.
    I onda, na kraju: jeli teoretski moguće korištenjem energetskih potencijala iz Zemlje ili reflektiranjem elektromagnetskih valova iz sunca, usmjerenih na mjesec, isti zagrijati do te mjere da mjesec postane užarena masa i rezervno grijaće tijelo. Prirodni satelit bi na taj način postao svojevrsni grijač zemlje. Znam da djeluje malo SF i teško je sve polovit', ali me ipak interesira, jel će se ljudska vrsta toliko razviti i savladati te velike energije, da se spasi u slučaju eventualnog ledenog doba? I kakav bi efekt zagrijavanja za Zemlju bio, kada bi Mjesec bio užarena masa?

    avatar

    17.06.2012. (10:37)    -   -   -   -  

  • Sadako's apprentice

    alexxl: većina nas smo tuljani s fotićem. Ja sam tuljan koji je samo imao dobru priliku naći se na pravom mjestu u pravo vrijeme.

    vidrin smijeh: drago mi je.

    vajrapani: koliko god da je fora popratiti, bolje je čuvati oči. Oči su previše vrijedne.

    more ljubavi: drago mi je čuti takvo što. Zaista drago.

    propheta nemo: ah, trollblaci. Potrebna je logistika da ih se izbjegne.

    assassin: odličan citat :)

    blade777: otkud ta informacija? Nikad čuo. Ne vidim nikakvu mogućnost da se Zemlja počne udaljavati odjednom, 1988. godine, jer tada se nije dogodilo baš ništa dovoljno snažno što bi to uzrokovalo, poput prolaska velikog tijela u blizini.
    Orbita je stabilna, ali dugoročno (naglasak na dugo) nepredvidljiva zbog broja tijela u sustavu.

    Ledeno doba o kakvom pričaš jest minimum uzrokovan Milankovićevim ciklusima, minimum koji se drastičnije očituje unutar postojećeg velikog ledenog doba. Ovako napamet nisam baš siguran, ali mislim da su Maunderovi minimumi zamjetniji kada nije ledeno doba.
    Konkretna velika ledena doba su puno složenija i veća pojava i apsolutno ne započinju brzo i ne započinju zbog fluktuacija u orbiti jer su one premalene. Ako referiraš na ono što priča Paar... Paar melje svašta u zadnje vrijeme. Izvrstan fizičar koji se okrenuo teoriji kaosa i sad misli da njome može riješiti sve nepoznanice i probleme. Zašto to čini... tko zna...

    Nema šanse da se Mjesec može rastaliti na taj način. Količina toplinske energije koja stiže sa Sunca je premalena. U krajnju ruku, kada bi i napravili reflektore ukupne površine Mjeseca (fantazija) i usmjerili ih na Mjesec, primao bi samo do dva puta više topline, a to je fragment topline potrebne za taljenje. Mjesec može rastaliti samo sudar s velikim tijelom, što bi uništilo i nas zbog lansiranih komada svuda uokolo.
    Ali uzmemo li deus ex machina, pa zamislimo da se Mjesec jako dobro rastali, trebalo bi mu jako dugo dok ne stvori barem tanku koru. Red veličine 1000 godina po nekoj odokativnoj procjeni. Pojma nemam što bi nam taljenje učinilo. Zasigurno bi podiglo toplinsku ravnotežu Zemlje na novu razinu, ali ne znam ni koliko ni do čega bi to dovelo. Vjerojatno nam ne bi odgovaralo.

    avatar

    17.06.2012. (14:13)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...